Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Варна - с първо университетско вино

Катедра „Растениевъдство“ в Техническия университет във Варна представи първото вино собствено производство от сорт „Димят. Гроздето за виното, което получи много висока оценка от гостите на Трифон Зарезан, е от масив край с. Млада гвардия, стопанисван от изба „Белоградец“. Лозовият масив е наблюдаван и обработван през 2019 година, съгласно експертиза на екипа на катедра „Растениевъдство“ по научно-приложен проект. Първото университетско вино „Димят“ да се превърне в запазена марка на ТУ-Варна и да възроди позабравения ароматен и богат като вкус сорт – това е целта на проекта, подкрепен и от академичното ръководство, съобщават от учебното заведение.

В петия конкурс за най-добро домашно вино на катедра „Растениевъдство“ се състезаваха 39 проби от трите категории – червено, бяло и розе. Оцени ги отново комисия от професионалисти в състав: председател – инж. Григор Григоров – собственик на Винарска изба – Варна, и членове: главният технолог на Винарска изба – Варна, инж. Тихомир Трифонов и главният технолог на винарска изба „Евксиноград” - инж. Нели Тодорова. Всички участници получаха сертификат за участие, а победителите - грамота и предметни награди.

Призьорите тази година са:

В категория червени вина:

Първо място – доц. д-р инж. Пламен Дичев, катедра ККММ

Второ място – доц. д-р инж. Георги Антонов, зам.-декан на МТФ Трето място – инж. Сергей Димитров, отдел „Международни образователни програми“

В категория бели вина:

Първо място – ст. преп. Димитър Дяков, катедра ФВС

Второ място – доц. д-р инж. Борислав Найденов, катедра КТТ Трето място – ст. преп. Иван Иванов, катедра ФВС

В категория розе:

Първо място – гл. ас. д-р Даниела Спасова, катедра МТМ

Второ място – ст. преп. Димитър Дяков, катедра ФВС Трето място – ст. преп. Явор Несторов, катедра ФВС


ВИЖТЕ ОЩЕ

Еколози насърчават общините да оземляват социално слаби

Обществен център за околна среда и устойчиво развитие изпрати до редакцията на радио Варна пресинформация за проведено проучване от Обществен център за околна среда и устойчиво.  Проучването е сред общините в Североизточния регион на планиране  за използването на общинските земеделски земи, предложение до общините, както и целия доклад с от..

публикувано на 01.06.20 в 12:05

Спестяванията за втора пенсия се топят заради кризата

Процесите през последните месеци са повлияли отрицателно върху доходността в индивидуалните партиди, управлявани от частните пенсионни фондове като спестявания за втора пенсия. „Процесите, които повлияха, не бяха положителни, бяха лоши“, коментира пред „Хоризонт“ финансовият анализатор Иван Стойков от сайта "Моите пари". Спестяванията..

публикувано на 01.06.20 в 11:51

КПКОНПИ: Главният архитект на Шабла е в конфликт на интереси

Главният архитект на Община Шабла Татяна Нейкова е упражнила правомощия като главен архитект в интерес на своя син, съобщиха от Антикорупционната комисия, откъдето я обявяват конфликт на интереси. На 07.02.2020 г. Нова телевизия излъчи репортаж под заглавие „Има ли незаконно строителство..

публикувано на 01.06.20 в 11:28

От днес приемаме туристи от 29 държави

От 1 юни България ще приема туристи от 29 държави, съобщават от Министерството на туризма във връзка със старта на летния туристически сезон 2020 г. От утре на територията на Република България с цел туризъм без поставяне под 14-дневна карантина могат да влизат..

публикувано на 01.06.20 в 11:08

Ресторантите отварят изцяло от днес

От днес врати за посетите отварят отново театрите, салоните за изкуства и танцовите школи. Клиенти ще посрещат също закритите помещения на ресторанти, сладкарници и барове. Позволение да започнат дейност имат и СПА центровете, игралните зали и казината. Съчетано с 1 юни може да възобновят работа детските и спортните съоръжения на закрито -..

публикувано на 01.06.20 в 10:34

Всички зрелостници в Балчик се явиха на матура

Държавният зрелостен изпит по български език и литература започна нормално в община Балчик. В двете средни училища – „Христо Ботев“ в Балчик и „Христо Смирненски“ в село Оброчище, се явиха всички допуснати, съответно 37 и 7 зрелостници. Чуйте повече от репортажа на кореспондента ни в Балчик Албена Иванова: На всички в сградата –..

публикувано на 01.06.20 в 10:10

С 9,04% по-ниска цена на природния газ от 1 юни предлага "Булгаргаз"

„Булгаргаз“ внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) актуализирано заявление за утвърждаване цена на природния газ за месец юни. Предложената за утвърждаване със заявлението от 01.06.2020 г. цена, е в размер 20,33 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), която в сравнение с утвърдената за м. май на 2020 г., е..

публикувано на 01.06.20 в 10:05