Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БСП Варна не са подкрепили общинският бюджет, защото бил „още веднъж от същото”

„Не подкрепихме в пленарна зала бюджета на Варна, тъй като философията му е, „още веднъж от същото”. Така аргументира отрицателния вот на общинските съветници от БСП в предаването на Радио Варна „Позиция”, зам. председателя на ГС на партията Димитър Чутурков. Според него приоритет се дава на инфраструктурните проекти, докато неясни остават теми свързани с икономиката, здравеопазването или чистотата на града. От БСП са недоволни от състоянието на общинските фирми- неяснотата около финансовото състояние на "Градски транспорт", липсата на транспортна схема, която заставя варненци да ползват автомобилите си и допълнително да усложняват чистотата на въздуха. Критики имат и към ниските приходи на ОП "Пазари", намаляващите зелени площи, както и факта, че крайните райони на града са занемарени за сметка на централните. Чутурков изрази резерви към отчетността на изразходваните или заложените средства- като пример даде неяснотата около финансирането на новата сграда на библиотеката.

Димитър Чутурков, който е председател на ПК „Култура и духовнто развитие” коментира и казуса с варненския Международен балетен конкурс:

Това е един проект на който максимално се отреждат 110 хиляди лева. през тази година този конкурс няма да се проведе. Тъй като се организира от частна фондация, до голяма степен бъдещето му зависи от нея. Разбирам обаче, че липсващата сума е от порядъка на 800 хил лева, средства които община Варна не може да си позволи. Неприятното е, че за проблемите на балетния конкурс научихме от медиите и нямахме време за реакция.

Според Димитър Чутурков, всички международни конкурси във Варна трябва да са равнопоставени. Той допълни, че едва ли община Варна може да поеме липсващите от спонсори средства, тъй като става дума за много голяма сума за компенсиране.

заместник председателя на ГС на БСП Варна отправи критики и към липса на инвестиции в културната инфраструктура на града. Като пример беше посочено липсата на модерна зала и сграда в която да бъдат изнасяни театрални, балетни постановки, както и симфонични концерти.

"Когато се е поставял основния камък на театъра във Варна, тя е била с население от 40 хиляди души. Днес в морската столица живеят 400 хиляди, а сградата е с капацитета от миналото. При това приютява театър, балет и опера."ВИЖТЕ ОЩЕ

Имунитет и самочувствие - възможни и с хипноза

В тези дни на доброволна изолация у дома, се засилва чувството за изпитание пред физическата и психическата ни кондиция. Подходящ хранителен режим, любими занимания, дори ремонти осмислят дните на изолация и работа от домашния офис. Още една възможност да направим нещо добро за себе си създаде варненката Ирина Ставрева. Безплатен хипнотичен..

обновено на 02.04.20 в 14:40
Йордан Георгиев

Много искам да ми се случи нещо хубаво днес!

Тъй като искрено вярвам, че няма по-успешен антидот срещу кризата, свързана с вирус Covid-19 от обичта, приятелството и емпатията и воден от увереността, че в тези дни хората повече от всякога се нуждаят от добри примери и стоплящи новини, аз, Йордан Георгиев – автор и водещ на театралното предаване „Без маски“ в ефира на радио „Алма..

публикувано на 02.04.20 в 13:13

Журналистиката = истина, истина и само истина

Снежана Тодорова е председател на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти.         За Радио Варна тя коментира особеностите в работата на журналистите в условията на извънредно положение и рисковете и различните източници за появата на манипулативни и фалшиви новини и сигнали в медиите и социалните мрежи. Чуйте цялото на..

публикувано на 01.04.20 в 15:05

Уред пречиства въздуха от коронавирус - произвеждат го във Варна

Системата за пречистване на въздуха в закрити и открити помещения е съставена от генератор, който работи със студена плазма и се захранва с електричество. При непрекъснат режим на работа тя може да предпазва от разпространение на коронавирус, твърди инж.Красен Димитров, директор на варненска компания за иновации. Това е една технология..

обновено на 01.04.20 в 11:01

Доброволчеството - смисълът да помагаш

23-годишните варненци Милен Дончев и Николай Кърджиев са ветерани в доброволчеството въпреки възрастта си. Те всяка сутрин, заедно с останалите доброволци към дирекция „Превенции” в Община Варна, раздават маски пред големите магазини на възрастните хора. Смятат, че могат да отделят от времето си, за да помагат на другите и не виждат в това..

публикувано на 01.04.20 в 09:11

Цветни пролетни послания от ЦВЕТЕлина

Има хора, които са родени, за да живеят цветно.  Има хора с цветни души! Като Цветелина, или Цвети, както я знаят всички. Тя едва ли може да носи друго име.  Във времето на социална изолация на никого не е лесно, особено на екстровертните личности, тези, които са свикнали да живеят интензивно. С много срещи и с много контакти. В..

публикувано на 31.03.20 в 10:40

Страхът е полезен, паниката - не!

Всяка криза е едновременно изпитание и възможност. Това, което в момента изглежда страшно, всъщност е шанс за човечеството да се върне към ценности, които е загърбило. Така мисли и един от видните български психиатри – проф. д-р Георги Ончев, ръководител на Катедрата по психиатрия и медицинска психология при Медицински университет – София и главен..

публикувано на 30.03.20 в 19:00