Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мария Косса: Африка е море от богатства, което изисква време, за да бъде преплувано

"Африка е огромна и в една държава има стотици традиционни танци. Това е море от богатства, което изисква много време да бъде преплувано". Това каза в интервю за предаването "Улица "Събота" Мария Косса - танцьор и преподавател по африкански танци. Тя се включи в Африканския уикенд във Варна, организиран от младежката фондация "Аморфа". Целта на събитието е да направи своеобразен мост между Африка и България и да запознае колкото се може повече хора с богатството на африканския танц.

Мария Косса е единственият преподавател по традиционен африкански танц в България. Казва, че това е изключително специфична материя, която изисква много труд и постоянство и скромно допълва, че има още много да учи. "Моят най-силен коз са танците и културата, до която мога да достигна посредством тях", посочи Мария Косса.

Специфичното в африкански танц е това, че той е полицентричен. Това, оказва се, е най-трудното нещо за овладяване. "За мен точно тази полицентричност е най-любопитна", сподели Мария, която е от българо-африкански произход. Друга отличителна черта на африканския традиционен танц е заземяването. Връзката със земята стои в центъра на почти всички традиционни танци", допълни Мария.

Какво още каза тя? Чуйте в прикачения звуков файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#583 ТОП 20 (27.03.2020-03.04.2020)

публикувано на 27.03.20 в 19:30
Китайци с маски чакат автобус до затворения рибен пазар Хуанан в град Ухан, провинция Хубей, смятан, че е свързан с появата на новия вирус.

"Позиция" с Жоро Бекяров, 28 март, 2020 година

Гостите в предаването "Позиция" тази събота с една основна тема. Започваме с евродепутата от ЕНП Емил Радев, за първото онлайн заседание на Европейския парламент и как ще бъде разпределена помощта от 37 млрд евро, която беше гласувана в четвъртък тази седмица. Един детски лекар в Германия, който смята, че новият коронавирус с нищо не е..

публикувано на 27.03.20 в 16:46
Варна

"На светло" на 27 март 2020 г. с Димитрина Дончева

Как Омбудсманът на хората с увреждания във Варна помага дистанционно? Предпазни костюми и маски бяха дарени днес в инфекциозната клиника на болница „Света Марина” във Варна. Дарението е от Синдикалната федерация на служителите на МВР.   Валентин Енчев, директор на дирекция „Морска администрация“ – Варна за начина по който се..

публикувано на 27.03.20 в 12:53

"Новият ден" на 27 март с Емилия Николова

Двама професори за 5G мрежата - проф. Розалина Димова от катедра ""Комуникационна техника и технологии" в Технически университет Варна и проф. Красимир Методиев, ръководител на Катедрата по предклинични и клинични науки към Медицински университет Кой е зад маската? Среща с доброволеца Стефан Петров Министерството на образованието обяви, че ще..

публикувано на 27.03.20 в 06:11

НА СВЕТЛО на 26 март със Светлана Вълкова

Как реагира бизнесът на ситуацията и какви ще бъдат последствията - разговор с Младен Станев, който работи в сферата на сладкарството и хлебопроизводството Станислав Митев – управител на фирма за производство на обувки, за спирането на реалната търговия и алтернативата на онлайн продажбите Не се налага да се предприемат други..

публикувано на 26.03.20 в 13:47

"Новият ден" на 26 март с Мариела Димитрова

За уникалната продукция на Националното радио Детското БНР ще разкажем в 9.40 часа. Кой подготвя рубриките "История на изкуството за деца", „Яйцето на света“ и за рубриката "Раннобудно петленце" ще говорим с отговорния редактор Ирина Вълчанова. Ще коментираме и ще има ли ново съдържание, посветено на тази нова за всички ни извънредна ситуация...

публикувано на 26.03.20 в 06:10

НА СВЕТЛО на 25 март с Валерия Василева

Интервю с кмета на Община Варна Иван Портних за икономическите, социалните и санитарните мерки в града. Папа Франциск призова християните по цял свят в сряда  в 12 часа италианско време, да спрат и заедно да кажат молитвата "Отче наш". Интервю с отец Яцек Вуйчик от Католическата църква във Варна. Обръщение към православните..

публикувано на 25.03.20 в 12:10