Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Музиката е по-подходяща за събуждане от звъна на часовник

Снимка: pixabay.com

Учени твърдят, че мелодичната музика е по-подходяща за събуждане от звъна на часовник, защото се отразява по-добре на мозъка, съобщи в. "Мейл он сънди".
Резките звуци на будилника увеличават умората сутрин, а музиката осигурява по подходящ начин прехода към будното състояние.
"Мислим, че рязкото звънене на будилника може да прекъсне активността на мозъка или да я обърка при събуждането, докато по-мелодичните звуци, като "Good Vibrations" на "Бийч бойс", помагат по-ефикасно за прехода към будното състояние - каза Ейдриън Дайър от Кралския технологичен институт в Мелбърн.
Други подходящи песни за събуждане са "Viva la Vida" на "Колдплей", "Downtown" на Макълмор и Райън Луис, "Wake Me Up" на Авичи.
Учените са работили с 50 доброволци. Те са установили, че когато звукът, с който се събуждаме е неподходящ, работоспособността намалява за до четири часа дневно. Сутрешната умора, или инерцията след сън, е сериозен проблем в съвременния забързан свят.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Позиция на Адвокатска колегия - Варна

Във връзка с досъдебно производство, образувано след стрелба с въздушна пушка по автомобила на адвокат Светла Василева, ръководството на Адвокатска колегия – Варна заявява, че категорично осъжда всяка форма на саморазправа и посегателство срещу представители на професията, призвана да брани законните права на гражданите. „Недопустимо и..

публикувано на 30.03.20 в 20:57
Кръстът на Крепостта Овеч

55 души са под карантина в община Провадия

55 души са под карантина в община Провадия към днешна дата, каза за Радио Варна кметът на общината Жоро Илчев. От тях 32-ма са в Провадия, 8 в с.Манастир, 4-ма в с.Бозвелийско, 3-ма в с.Добрина, 2-ма в с.Петров дол и по един в селата Бързица, Храброво, Блъсково, Житница, Градинарово и Комарево. Повечето от хората са се завърнали от чужбина –..

публикувано на 30.03.20 в 19:42

Маските вече са задължителни - и на открито, и на закрито

Всички граждани, които се намират на закрити или открити обществени места трябва да носят защитна маска. Това е записано в нова заповед на министъра на здравеопазването, подписана днес . Контролът на новата мярка е възложен на областните управители. Всички лица са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени..

публикувано на 30.03.20 в 18:31

Пустеят курортите край Варна

И трите големи курортни комплекса на север от Варна са безлюдни. Туристи и клиенти няма. Тук-там се виждат охранители или единични строители за довършителни работи.   Албена, Златни пясъци и Св. Константин са с тихи алеи и неработещи съоръжения. Има все пак и нещо положително - плажовете, макар и пусти, са чисти. Вижте..

публикувано на 30.03.20 в 18:24

В Каменар 12 души са под карантина

Предстои втора дезинфекция на село Каменар. Кметът Светослав Райков очаква това да се случи в сряда или четвъртък тази седмица, ако не вали.  След дезинфекцията ще се раздават маски на хората от селото.  Пътят към селата Каменар и Въглен се охранява денонощно. Съвместно с органите на МВР и с помощта на доброволци, кметът следи за спазване на..

публикувано на 30.03.20 в 17:24

Горим отпадъци, но как си плащаме

След двумесечно мълчание по темата изгаряне на италиански отпадъци в български ТЕЦ-ове, днес тя отново стана актуална. Прокуратурата и полицията влязоха в централата в Бобов дол след информация, че там е възобновено горенето.   Ще припомним, че междувременно забраната на министъра на околната среда и водите отпадна. Как стои..

публикувано на 30.03.20 в 16:57

Фирма за ученически униформи дари маски за деца и медици в МБАЛ “Света Анна - Варна”

Варненската фирма “Джени 89”, специализирана в изработването на ученически униформи, уши и дари предпазни маски за многократна употреба за лекарите, сестрите и санитарите от отделението по детска хирургия в МБАЛ “Света Анна - Варна” и за най-малките пациенти, които се лекуват във варненския “Пигоров”. Маските са изработени от качествен..

публикувано на 30.03.20 в 16:36