Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

България не е уведомена официално за освобождаване на Васил Божков

Българското Външно министерство няма официална информацията за това дали Васил Божков е пуснат на свобода в Абу Даби, но посланикът ни там Богдан Коларов е отправил спешно запитване към властите – дали изнесената информация за пускането на бизнесмена е вярна.

Това съобщиха от ведомството, след като стана ясно, че Божков е освободен от центъра за задържане в Абу Даби и са намира в Дубай. Информацията за това е на online изданието на в-к "Банкеръ" и БНТ.

Самият Божков беше задържан в края на миналия месец, след като беше обявен за издирване от България.

Според БНТ на Божков му е изменена мярката за неотклонение, докато трае делото му за екстрадиция. Той е с отнет паспорт и забрана да напуска емирствата.

Припомням, че към бизнесмена има повдигнати задочно от българската прокуратура общо 11 обвинения, а най-тежкото е, че от 2014 г. досега не е внесъл над половин милиард лева от такси по Закона за хазарта.

Преди дни бяха наложени запори на част от фирмите, му, които са свързани с частните лотарийни игри, а новосформираната агенция за хазарта е издала 4 акта за общо 700 милиона лева срещу фирми на Божков.

Очаква се реакция на информацията от страна на прокуратурата. Преди няколко дни главният прокурор Иван Гешев обяви, че искането за екстрадиция на Божков е над 200 страници и все още се превежда на арабски език. Очаква се то да бъде изпратено от прокуратурата в Министерството на правосъдието, което от своя страна да го препрати към Обединените арабски емирства.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Позиция на Адвокатска колегия - Варна

Във връзка с досъдебно производство, образувано след стрелба с въздушна пушка по автомобила на адвокат Светла Василева, ръководството на Адвокатска колегия – Варна заявява, че категорично осъжда всяка форма на саморазправа и посегателство срещу представители на професията, призвана да брани законните права на гражданите. „Недопустимо и..

публикувано на 30.03.20 в 20:57
Кръстът на Крепостта Овеч

55 души са под карантина в община Провадия

55 души са под карантина в община Провадия към днешна дата, каза за Радио Варна кметът на общината Жоро Илчев. От тях 32-ма са в Провадия, 8 в с.Манастир, 4-ма в с.Бозвелийско, 3-ма в с.Добрина, 2-ма в с.Петров дол и по един в селата Бързица, Храброво, Блъсково, Житница, Градинарово и Комарево. Повечето от хората са се завърнали от чужбина –..

публикувано на 30.03.20 в 19:42

Маските вече са задължителни - и на открито, и на закрито

Всички граждани, които се намират на закрити или открити обществени места трябва да носят защитна маска. Това е записано в нова заповед на министъра на здравеопазването, подписана днес . Контролът на новата мярка е възложен на областните управители. Всички лица са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени..

публикувано на 30.03.20 в 18:31

Пустеят курортите край Варна

И трите големи курортни комплекса на север от Варна са безлюдни. Туристи и клиенти няма. Тук-там се виждат охранители или единични строители за довършителни работи.   Албена, Златни пясъци и Св. Константин са с тихи алеи и неработещи съоръжения. Има все пак и нещо положително - плажовете, макар и пусти, са чисти. Вижте..

публикувано на 30.03.20 в 18:24

В Каменар 12 души са под карантина

Предстои втора дезинфекция на село Каменар. Кметът Светослав Райков очаква това да се случи в сряда или четвъртък тази седмица, ако не вали.  След дезинфекцията ще се раздават маски на хората от селото.  Пътят към селата Каменар и Въглен се охранява денонощно. Съвместно с органите на МВР и с помощта на доброволци, кметът следи за спазване на..

публикувано на 30.03.20 в 17:24

Горим отпадъци, но как си плащаме

След двумесечно мълчание по темата изгаряне на италиански отпадъци в български ТЕЦ-ове, днес тя отново стана актуална. Прокуратурата и полицията влязоха в централата в Бобов дол след информация, че там е възобновено горенето.   Ще припомним, че междувременно забраната на министъра на околната среда и водите отпадна. Как стои..

публикувано на 30.03.20 в 16:57

Фирма за ученически униформи дари маски за деца и медици в МБАЛ “Света Анна - Варна”

Варненската фирма “Джени 89”, специализирана в изработването на ученически униформи, уши и дари предпазни маски за многократна употреба за лекарите, сестрите и санитарите от отделението по детска хирургия в МБАЛ “Света Анна - Варна” и за най-малките пациенти, които се лекуват във варненския “Пигоров”. Маските са изработени от качествен..

публикувано на 30.03.20 в 16:36