Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Рекорден брой и много качествени вина на Конкурса за домашно вино на Варна

Евгени Ангелов спечели първото място за производство на бяло вино на Двадесет и четвъртият Конкурс за домашно вино на Варна 2020. Той е наследстен производител и прави домашно вино от 15 години. Ангелов (на снимката вдясно) се надява да предаде тънкостите в направата на бяло вино, което и според технолози се прави по-трудно, на своите двама зетове.

Първо място за домашно червено вино взе Валентин Маринов, а за розе Румен Георгиев. Общо 189 винопроизводители участваха т.г., вкл. от Каварна, Бяла, Бургас, Карнобат, както и от Западна България. Конкурсът за домашно вино на Варна вече има Почетна книга на домашния винопроизводител, в която ще се вписват победителите, вкл. и тези от 23-годишната история на конкурса.

Нивото на конкурса т.г. беше завидно високо. Вината с дефекти бяха минимизирани почти до нула, беше много трудна селекция. Явно винопроизводството е генетично свързано с българина и тази традиция така лесно няма да се изкорени, колкото и да се урбанизира България. Това коментира за Радио Варна председателят на Дегустационната комисия съставена от инженер-технолози на известни изби, която определи победителите, Тихомир Трифонов от изба „Варна".ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици отбелязаха "Часът на Земята" във виртуалната класна стая

Ученици от варненската Професионална гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров“ символично изключиха снощи за час осветлението вкъщи, за да се присъединят в най-мащабната глобална инициатива за опазване на природата „Часът на Земята“. Оставайки на свещи със семействата си, те споделиха снимки от тъмните си домове в съботната вечер със..

публикувано на 29.03.20 в 09:31

Русия затваря границите си

На фона на увеличаващия се брой на заразени с коронавирус в Русия премиерът Михаил Мишустин нареди от понеделник да бъдат затворени изцяло държавните граници. Съответното постановление е публикувано на сайта на руското правителство. В постановлението се посочва, че временно се ограничава движението през автомобилните, железопътните,..

публикувано на 29.03.20 в 09:24
Изображение на коронавируса SARS-CoV-2, който е причинител на Covid-19,  National Institutes of Health (NIH)

Още една жертва на коронавируса у нас, общо стават 8

Почина още една жена с коронавирус у нас, предаде Нова тв. Тя е на 53-годишна възраст и беше настанена за лечение в болницата в Благоевград. Късно снощи в лечебното заведение почина и 74-годишната й майка. С това броят на жертвите, заразени с COVID-19 в България..

публикувано на 29.03.20 в 08:54

Превозвачи от Каварна преустановиха временно дейността си

Фирмите – превозвачи от Каварна преустановиха временно дейността си до 12 април. Няма да се изпълняват автобусните линии до и обратно от градовете Варна, Добрич и населените места в общината. Основната причина е усложнената епидемиологична обстановка, свързана с разпространението на COVID – 19.   Другите две причини са свързани с липса на..

публикувано на 29.03.20 в 08:18
Венцислав Мутафчийски - началник на ВМА

Седем станаха жертвите на коронавируса у нас,няма бум на заразени

"Няма бум на заразените в България, няма и смъртност както и в другите държави", каза ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг. Седем са вече починалите с коронавирус у нас. 74-годишна жена, дала положителна проба за Covid -19, е починала снощи в Благоевград.Тя е..

публикувано на 29.03.20 в 07:50
Проф. Венцислав Мутафчийски

Два са новите случая на заболели от коронавирус във Варна

18 са новите случая на заболели от коронавирус в страната. От тях два са във Варна. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. Проф. Венцислав Мутафчийски. Общият брой на заболелите в страната е 331. Съобщено е за пета жертва на Covird-19 в България, като добави, че вероятно става дума за заболял в Банско. Беше съобщено, че..

публикувано на 28.03.20 в 17:54

Бойко Борисов: Светът има пари за три месеца

Премиерът Бойко Борисов обяви на брифинг в Министерския съвет, че е направил запитване към Министерството на отбраната дали може курсанти във висшите военни училища да бъдат включени в охраняването на спазването на мерките по извънредното положение, свързани с разпространението на Covid-19 в България. Премиерът посочи, че България може да вземе..

публикувано на 28.03.20 в 17:46