Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

НАСА публикува снимка на сребърни облаци от ръба на космоса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАСА публикува в Instagram снимка на сребърни облаци, направена от орбита. В коментар към изображението, представителите на агенцията написаха, че става въпрос за „пощенска картичка от ръба на космоса“.„Тези облаци с електрически цвят могат да се видят само когато слънцето слезе над земния хоризонт и ги освети“, обяснява НАСА.

Агенцията добавя, че тази снимка е направена от МКС на надморска височина от почти 433 километра над южната част на Тихия океан. Подчертава се, че сребърните облаци или „нощните светещи облаци“ са най-високите в атмосферата на нашата планета.

Сребристите облаци се образуват в земната мезосфера на надморска височина от приблизително 76-85 километра; те могат да се видят в дълбок летен здрач на географски ширини между 50 и 70 градуса на север и юг.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Милко Божков - за "Салона на природата" и простичките неща в живота

Изолация, оставане вкъщи, самота. Думи, които плашат повечето от нас. При хората на изкуството обаче всичко е различно. Поривът за красота се засилва, а желанието да твориш и да обръщаш внимание на "простичките неща" в живота става все по-силно и по-силно. Големият български художник Милко Божков в момента се намира в с. Стефан Стамболово -  близо до..

публикувано на 02.04.20 в 15:41

Търсят се лаптопи за децата в Балчишко

Средното училище „Христо Смирненски“ в село Оброчище търси лаптопи за децата без технически средства. На­то­ва­ре­ност­та за учи­те­ли, уче­ни­ци и ро­ди­те­ли е по­ве­че, такава е равносметката за дистанционното обучение на директора Росица Койнова. Тя обобщи, че 15 ученици не разполагат с мобилни устройства. За тях се..

публикувано на 02.04.20 в 12:36

Книгата и детето

На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга и рождената дата на един от най-обичаните писатели на приказки Ханс Кристиян Андерсен. Ако обичат книгите възрастните, голяма е вероятността от малки да са им чели приказки. Бабите и дядовците, които разказват приказки преди следобедния сън на внучето си или майките и татковците, които..

обновено на 02.04.20 в 12:29

Проф. Кантарджиев към варненци: Моля, не изхвърляйте домашните си любимци

Всяка епидемия е изпитание за морала на обществото. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев по време на сутрешния брифинг на Националния оператевн щаб. Той бе провокиран да направи това съждение от въпрос имат ли основание собствениците на домашни любимци да се притесняват дали животните им не разпространяват заразата и имат ли хората основание, подобно..

публикувано на 02.04.20 в 09:41

Полицията и местните хора наблюдават поставените под карантина в Балчишко

Хората, които са под карантина, се наблюдават както от полицията, така и от местните жители, обобщават кметове на балчишки села В село Дропла е поставена под карантина сватбарка от Германия "Една наша жителката беше на сватба в Германия, върна се на 10 март и до 24-и изтече карантината, уточни кметският наместник Денчо Попов.   В..

публикувано на 01.04.20 в 17:23
Семейство Стоянови в очакване за нови пътешествия!

В Италия не се тестват хора, ако нямат симптоми. Не се правят масово и бързи тестове

Ситуацията в Италия започва да се подобрява, сподели за Радио Варна от Рим Мариaн Стоянов. Той живее там от малък и е с италианско гражданство, но това не означава, че не се интересува от ситуацията у нас. Брат му е парамедик в Пловдив, затова следи отблизо всеки ден какво се случва в България. За него лекарите и медицинският персонал са ангели,..

публикувано на 01.04.20 в 15:31

Истината има значение. Особено в политиката.

Как политическите лъжи подхраниха пандемията Политиците трябва да започнат да казват само истината, за да забавят по-нататъшното разпространение на коронавируса. Бърз поглед към Китай , откъдето произхожда новият коронавирус, показва точно как нещата се объркаха...

публикувано на 01.04.20 в 15:15