Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Гроздьово - първа част

37
Снимка: Д.Дончева

Тази събота гостуваме на жителите на село Гроздьово. Едно от най-големите села във варненска област, намира се в община Долни Чифлик. В селото  има църква, читалище, пенсионерски клуб, детска градина, училище, джамия и уникална ботаническа градина, в която виреят нетипични за нашите географски ширини растения. Селото има богата история, много паметници и паметни плочи. В него са родени известни българи, посещавано е от височайши особи, а в близост се намира  местността Бункера,  където се е криела  партизанската чета водена от Гроздьо Желев. Партизанинът  на чието име е кръстено селото. Повече от 30-сет години след прехода Гроздьово запазва облика си на село от социалистически тип, а местните жители го харесват точно такова, каквото е.  Не отричат историята си, не премахват паметниците си, поддържат и джамията и църквата си, живеят задружно въпреки религиите, преживяват и възродителния процес заедно – с изпращане и сълзи на тъга и с посрещане и сълзи, но вече на радост. Много интересни срещи и разговори имах в това село. Ще ги чуете и вие. В две предавания за Гроздьово  -  днес и следващата събота. За да чуем всички.

Село Гроздьово е разположено в китната Камчийска долина в подножието на Стара планина. Мястото е хубаво и в облачно време, но не и първото, което се вижда преди табелата – обширно поле с купища боклуци. Това е от едната страна, от другата е чисто. Първата ми среща е с кмета Ирхан Хасан. Кмет е за първи път.  Съдейства ми във всички срещи с местните. А аз от разговорите си с тях разбрах, че хората залагат много големи надежди на него.  Дали ще ги оправдае – времето ще покаже. Кметът е местен. Познават го. Бил е малко в чужбина, след това се прибира на село. Държал е три магазина, сега има един, с който се занимава съпругата му. А защо се е кандидатирал за кмет, чуйте в звуковия файл.



Село Гроздьово е с богата история, за която най-много знае председателят на Сдружение "За Гроздьово".  Целта на сдружението е да проучи, издири и съхрани културно-историческото наследство на селото. А тя започва от средновековието, когато Гроздьово е известно под името Моста, по късно Моста над Тича, а през турско робство Кьопрю кьой. Името идва от дървения мост, който от древни времена се намира над река Камчия. Географското положение на селото е играело важно значение в българската история, тъй като се намира на стратегическо място. Разположено е на т.нар. Път на народите, който минава от Дръстър през Марцианопол през Голишкия проход и от там към Константинопол.  Доста краеведи смятат, че в землището на днешното село е имало пътна станция от римско време известна под името Паниса. През 583 година е разрушена, а после е построено селище Пацимиск. Повече  разказва председателят на Сдружение "За Гроздьово" Стефан Димитров.



Разказваме за паметниците на село Гроздьово в деня на Голяма Задушница, когато почитаме паметта на починалите ни близки  и  прадеди. А историята знае и помни много събития, за едно от които си спомниха местните жители на селото.

Както много селища в страната, така и село Гроздьово има отпечатък в историята си от времето на Възродителния процес. Местните помнят всичко и разказват миналото си, като че  е било вчера. В една от срещите ми с жените от местни пенсионерски клуб случайно разбрах, че едната дама е била 16 години кмет на селото. Теменужка Ангелова си спомня за един от най-трудните моменти преживяни в миналото.


Село Гроздьово е едно от малкото села посещавани и от цар и от държавен глава, от известни личности, както от страната, така и от чужбина.  В него са родени кмет, артист, архитект и сценарист – все известни имена, за които разказва още краеведът Стефан Димитров.


Бях гост и на жените от Клуба на пенсионера. Изключителни жени, гостоприемни, усмихнати – всяка преживяла различна съдба в едно общо село, което ги сближава дотолкова, че да се чувстват като сестри. Клубът на пенсионера в Гроздьово се оказа малко по-различен от всички клубове, които съм виждала досега. Той е един, но разполага с две помещения – в едното се събират жените, в другото мъжете. Жените през деня, мъжете след 6 часа вечерта. Заедно са по големите празници, а в делнични дни – разделени. Така мъжете не се бъркат в женските работи и обратно. И едните са доволни и другите. Само, че не можах да се срещна с мъжете. Защото тяхната среща  е късно. Сега ще чуете едната част от дамите. Другите следващата седмица, когато ще чуете и как пеят автентичните песни от техния край.



Предаването за село Гроздьово продължава следващата събота. Тогава ще разкажа за църквата, детската градина, училището и читалището. Както и за най-голямата местна атракция – уникалната Ботаническа градина на Иван Иванов.

Вижте снимки в галерията


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора преди Великден

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници. Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация „Милостиво сърце“, Клуба за народни танци „Жътври“, както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и раздават до..

публикувано на 24.04.24 в 14:58

Благотворителен базар "Да помогнем на малката Софи" организират в ОУ "Ангел Кънчев"

Благотворителен великденски базар в помощ на дарителската кампания "Да помогнем на малката Софи" организират на 29 и 30 април в III Основно училище "Ангел Кънчев" във Варна.  В двора на учебното заведение в двата дни от 8 до 18 часа ще се предлагат изработени от учениците изделия.  Благотворителната инициатива е по идея на учителите, училищното..

публикувано на 24.04.24 в 11:10

24-ти април – Международен ден в памет на жертвите на геноцида над арменците

Първоначално обявен като Международен ден за солидарност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 г. по повод годишнина от началото /1915/ на геноцида над арменците в Османската империя. За първи път се отбелязва през 1989 год. Отбелязва се от всички арменци по света. Арменският геноцид е извършен умишлено и систематично..

публикувано на 24.04.24 в 07:36

По темата "Планета срещу пластмаси" Балчик поставя кошчета за разделно събиране в детските градини

420 кг е резултатът от кампанията за разделно събиране на отпадъци от опаковки „За чиста околна среда“, организирана от Община Балчик във връзка с Деня на Земята – 22 април. Основно беше предадена хартия и по-малко пластмаса, обобщи днес управителят на сметосъбиращото предприятие БКС инж. Павел Павлов, отчитайки, че месечно машините събират между 400 и..

публикувано на 23.04.24 в 14:55

Филмират живота около влажните зони от Дуранкулак до Казашко

Започват снимки на пет късометражни филма за влажните зони в региона от Дуранкулак до Казашко. Филмите ще бъдат ползвани за обучителни срещи и ролеви игри, които ще насочат ученици да генерират идеи за устойчиво развитие на района. През август в с. Езерец ще се организира и четиридневен еко лагер, на който участниците ще се запознаят със значимостта..

публикувано на 23.04.24 в 11:23

Безплатна туристическа обиколка във Варна на 1 май

120 безплатни пешеходни туристически обиколки с професионални екскурзоводи ще се проведат във Варна през 2024 година. 98 от тях са на английски език, а останалите 22 - на български. Инициативата се провежда за единадесета поредна година, като организатори са дирекция „Туризъм“ към Община Варна и Туристическият информационен център, в партньорство  със..

публикувано на 23.04.24 в 10:22

В сряда отбелязваме юбилейното издание на "Ден без асансьори"

Тази сряда, 24 април, България ще отбележи десетото юбилейно издание на кампанията "Ден без асансьори". Целта на инициативата е да разпространи посланието за нуждата от ежедневна физическа активност и как изкачването на стълби може да бъде един лесен и достъпен начин да продължим да се движите ежедневно. „ Ден без асансьори“  е събитие, което насочва..

публикувано на 23.04.24 в 08:41