Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Студенти от Франция, Полша и Румъния избраха ТУ-Варна за летния си семестър по „Еразъм+“

Снимка: Радио Варна

В началото на летния семестър в Технически университет - Варна бяха проведени дни на ориентация за нова група студенти от университети във Франция, Полша и Румъния. Те ще учат един семестър на английски език дисциплини към обучаващите катедри „Индустриален мениджмънт“ и „Корабоводене“. Запознаването им с ТУ-Варна, с града и България реализираха съвместно Студентски съвет и отдел "Международни образователни програми".

Основната група от студенти по „Еразъм+“ през втория семестър на учебната 2019/2020 година - Тибо, Руe, Гладис, Ема и Никита, са от висшето техническо училище ESAIP, чиито два кампуса са в градовете Екс-ан-Прованс и Анжер във Франция. Също от Франция е Флоран, която учи в Приморския университет в Дюнкерк. В групата са още украинците Богдан, Олександър и Андрий - студенти от Източноевропейския университет в Пшемисъл, Полша, и колегата им от Румъния – Йосиф-Йожен от Университета „К. Бронеску“ - Таргожиу.

На информационна среща в Конферентната зала на ТУ-Варна, гостуващите студенти представиха своите университети, програмите за обучение, възможностите за професионална реализация, забележителностите на университетските градове, от които идват и, разбира се, своите интереси и очаквания. Общ мотив за всички тях да изберат мобилност в ТУ-Варна е възможността тук да усъвършенстват познанията си по английски език в своята професионална област и, разбира се, да опознаят една различна култура, да срещнат нови хора. Младите хора споделиха с колегите си от Студентски съвет своите лични интереси извън обучението, и желанието си да се включат активно в предстоящите спортни, културни и благотворителни инициативи от календара на ТУ-Варна.

Трайна тенденция от последните няколко години за увеличаване на броя на студентите, които желаят да се обучават в ТУ-Варна по програма „Еразъм+“, както и на реално пристигащите, отчетоха по време на информационната среща в Конферентната зала на университета от Дирекция „Международно сътрудничество“. Интересът е основно за обучение в рамките на един или два семестъра, но постъпват и все повече запитвания за практики и стажове чрез мрежата от партньори на университета. На срещата присъстваха проф. Розалина Димова - заместник-ректор с ресор „Интернационализация“, координаторите на обучението по програма „Еразъм+“ към двете катедри, които приемат новите студенти от чужбина, и към Студентски съвет, както и представители на други университетски звена. Домакините пожелаха успешно обучение на гостуващите студенти във Варна и едно пълноценно и удовлетворяващо цялостно преживяване в България.

По време на престоя си в България чуждестранните студенти ще имат организирани пътувания им страната, за да се запознаят с културни и исторически обекти. Първото им такова посещение беше в старинния град Несебър.

Подробна информация за процедурите и споделено от студенти, които вече са реализирали мобилност по програмата „Еразъм+“, предлага рубриката Моят ЕРАЗЪМ+ на официалната уебстраница на ТУ-Варна.


ВИЖТЕ ОЩЕ

От днес приемаме туристи от 29 държави

От 1 юни България ще приема туристи от 29 държави, съобщават от Министерството на туризма във връзка със старта на летния туристически сезон 2020 г. От утре на територията на Република България с цел туризъм без поставяне под 14-дневна карантина могат да влизат..

публикувано на 01.06.20 в 11:08

Ресторантите отварят изцяло от днес

От днес врати за посетите отварят отново театрите, салоните за изкуства и танцовите школи. Клиенти ще посрещат също закритите помещения на ресторанти, сладкарници и барове. Позволение да започнат дейност имат и СПА центровете, игралните зали и казината. Съчетано с 1 юни може да възобновят работа детските и спортните съоръжения на закрито -..

публикувано на 01.06.20 в 10:34

Всички зрелостници в Балчик се явиха на матура

Държавният зрелостен изпит по български език и литература започна нормално в община Балчик. В двете средни училища – „Христо Ботев“ в Балчик и „Христо Смирненски“ в село Оброчище, се явиха всички допуснати, съответно 37 и 7 зрелостници. Чуйте повече от репортажа на кореспондента ни в Балчик Албена Иванова: На всички в сградата –..

публикувано на 01.06.20 в 10:10

С 9,04% по-ниска цена на природния газ от 1 юни предлага "Булгаргаз"

„Булгаргаз“ внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) актуализирано заявление за утвърждаване цена на природния газ за месец юни. Предложената за утвърждаване със заявлението от 01.06.2020 г. цена, е в размер 20,33 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), която в сравнение с утвърдената за м. май на 2020 г., е..

публикувано на 01.06.20 в 10:05
Министър Красимир Вълчев

Просветният министър: Трябва да сме готови новата учебна година да не започне на 15-и септември

Присъствената форма на обучение е най-добрата, заяви пред национална телевизия просветният министър Красимир Вълчев и добави, че образованието не е само учене, а и социализация. По думите на министъра с въвеждането на дистанционно обучение по време на извънредното..

публикувано на 01.06.20 в 09:27

Редица европейски страни разхлабват още повече мерките

Редица европейски страни разхлабват от днес още повече мерките, наложени заради пандемията от Ковид-19. Във Великобритания започва втори етап на разхлабване на карантинатата, въведена на 23 март. Възобновява се работата на някои училища, но повечето магазини ще останат затворени до 15 юни. Днес на училище в Англия ще се върнат децата от..

публикувано на 01.06.20 в 09:23

Едва 6 новозаразени за денонощие с Ковид-19 в страната

Епидемията от коронавирус продължава да утихва. Установените шест положителни случаи за денонощие са на базата на проведени 346 проби. Те са - 4 в София, по един в Благоевград и Пазарджик. През последното денонощие няма новозаразени с коронавирусна инфекция деца до 18 г.   Няма и новорегистрирани случаи сред медицинския персонал.  Няма и човек в..

публикувано на 01.06.20 в 08:14