Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефка Свещарова: Пиенето на вино трябва да е споделено

Снимка: Мартин Кръстев

"Бутилка вино съдържа повече философия, отколкото всички книги на света" - тези думи на великия френски учен Луи Пастьор са израз на хилядолетното благоговение на човечеството пред божествената напитка. С корени далеч назад във времето винопроизводството съпътства живота ни и днес, а февруари с право си е заслужил титлата "месец на виното". Това е времето за зарязване на лозята, за празнуване и отдаване на почит към виното.

Но пътят на виното започва в ранна есен и завършва в ранна есен. По-нататък продължава с още етапи от развитието си, като отлежаване, бутилиране и т.н., за да стигне до чашата ни. Това сподели в предаването Улица "Събота" Стефка Свещарова - председател на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите.

В процеса на винопроизводство са замесени много хора - като започнем от работата на полето, агрономи, лозари, винари, винодегустатори, винолюбители, потребители. Но едно от най-важните неща е откъде произлиза гроздето. Защото наименованието на произход, т.е. мястото, където расте гроздето, е отговорно за вкуса на виното във всяка бутилка.

- Как да се ориентираме какво вино да купим, когато застанем пред дългите винени рафтове в магазина?

Ориентираме се според нагласата си - дали ни се пие, червено, бяло или розе, кой етикет ни харесва или кой сорт искаме да опитаме. Виното е част от културата на хранене и тъй като на масата се сяда с хубава храна и хубаво вино, те трябва взаимно да се допълват, т.е. виното, което изберем, трябва да не потиска вкусовете на храната, с която ще го консумираме.

- Важно ли е да знаем много за виното, за да му се насладим в пълна степен?

В наши дни има изобилие от информация по темата. Но според мен най-важното при винодегустацията е тя да бъде споделена. Защото всеки сам за себе си може да определи дали едно вино му харесва или не. Но когато сподели впечатленията си с други хора на същото ниво на възприятие на вкусовете и ароматите, тогава в този взаимен стремеж за откриване на нови и нови нюанси във виното човек развива своята вкусова и ароматна памет. При дегустацията на вино има три етапа на оценяване: външния вид, аромата и вкуса. И когато тези три компонента се свържат, се получава послевкусът и се създава споменът за опитаното вино и за споделения момент с приятели.

Стефка Свещарова е и сред организаторите на единствения по рода си у нас фестивал Вино и хранаОсмото издание на форума ще се проведе от 10 до 12 април 2020 г. с домакин Колежът по туризъм във Варна. Фестивалът продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век в града. В трите дни на фестивала Варна ще се превърне в гурме столица на България.

Още за фестивала, за значението на винените турове в наши дни, за днешната стрийт и фастфууд култура и за предизвикателствата, пред които винената гилдия е изправена, но най-вече за любовта към виното - чуйте в разговора със Стефка Свещарова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антверпен - град с минало и бъдеще

Барокови фасади съжителстват със съвременна градска среда. Историческите сгради имат нов живот, а старото пристанище е зона на атракции и музеи. Антверпен е чудесен пример как се съчетава историческото наследство с модерния живот. По бреговете на река Шелда, в северната част на Белгия се намира един от значимите центрове на търговията. Известен като..

публикувано на 25.04.24 в 16:30
Снимката е илюстративна.

Варненец за лекото метро: Накъде отиваме - напред ли, назад ли

Критики към проекта за изграждане на лека градска железница отправи варненец по време на обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. "Цар Освободител", в плана, на който е предвидено и леко метро. Според Красимир Ковачев, който е практикуващ строителен инженер, решението е морално остаряло. Аз съм против тази железница - те са присъщи за..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Осигурени са средства за традиционните фестивали на Балчик

С решение от днес се осигуряват бюджетни средства на юридически лица с нестопанска цел за организиране на традиционните фестивали на Балчик.  Това са международният хоров фестивал-конкурс „Черноморски звуци“, който и тази година ще открие фестивалното лято в дните от 12 до 16 юни, като за него се подсигуряват 40 хиляди лева. Два дни след това..

публикувано на 25.04.24 в 12:57
Градски земеделци

Трета градина откриха създателите на „Градско земеделие“ във Варна

Желаещите варненци да имат градина и да отглеждат собствена земеделска продукция се увеличават. Доказателство за това е инициативата „Градско земеделие“, която се разраства и вече разполага с трета градина, каза за Радио Варна Десислава Цветкова, координатор на проекта „Градско земеделие“. Градското земеделие стартира във Варна преди 5..

публикувано на 25.04.24 в 10:30

"Царствените ботаници" в Ботаническата градина - Балчик

В Университетска ботаническа градина - Балчик е подредена изложба "Царствените ботаници". Тя е посветена на 130-годишнината от рождението на Цар Борис III Обединител и цели да покаже приноса на българските царе Фердинанд I и Борис III за развитието на ботаническата наука и естествознанието в България. Баща и син, те са едни..

публикувано на 25.04.24 в 08:40

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора преди Великден

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници. Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация „Милостиво сърце“, Клуба за народни танци „Жътври“, както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и раздават до..

публикувано на 24.04.24 в 14:58

Благотворителен базар "Да помогнем на малката Софи" организират в ОУ "Ангел Кънчев"

Благотворителен великденски базар в помощ на дарителската кампания "Да помогнем на малката Софи" организират на 29 и 30 април в III Основно училище "Ангел Кънчев" във Варна.  В двора на учебното заведение в двата дни от 8 до 18 часа ще се предлагат изработени от учениците изделия.  Благотворителната инициатива е по идея на учителите, училищното..

публикувано на 24.04.24 в 11:10