Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Гроздьово - втора част

38
Снимка: Д.Дончева

Отново сме в село Гроздьово – селото с близо 2 400 души население, с богата история и много паметници, за които разказахме в първата част на предаването "На село" миналата събота. Днес ще чуете за църквата, детската градина, училището и уникалната ботаническа градина на Иван Иванов. Ще чуете и автентична песен от гроздьовския край, която изпяха жените от пенсионерския клуб. Ще разберем защо църквата е изключително важна за селото, какво най-много липсва на местните жители и защо децата на село по нищо не отстъпват на тези в града. Как се приготвя курбан по гроздьовски и колко вино и ракия се изпива в една къща?

Първата ми среща е със семейство Костадин и Кера Налбанчеви. Те са поели грижата за местната църква от деня, в който се връщат да живеят на село – някъде през 2009 година. Преди това са живяли и работили във Варна. Костадин Налбанчев е родом от Гроздьово. Приема членуването в църковното настоятелство като кауза. Първо дядо му е бил в настоятелството на църквата, след това вуйчо му, сега е неговият ред. Полага специални грижи за храма „Светите апостоли Павел и Петър”. Църквата е строена през 1873 година.  От 1900 година до днес гроздьовчани редовно са избирали църковно настоятелство с председател свещеник. Особено ценни за местните жители са запазените в църквата стари книги, в които се водят всички родени в селото, всички кръстени в църквата и тези, които са се венчали там. През 2009-та година храмът е бил в много лошо състояние, разказва Костадин Налбанчев, а в разговора постепенно се включва и съпругата му Кера Налбанчева.



Много неща са били по-различни в миналото - и хората и отношенията. Днес повече от всякога хората на село имат нужда да спазват българските традициите, онези, с които са израснали и които са ги формирали като личности. 


След църквата отидох в детската градина, където вече ме очакваше Димитричка Андреева, старши учител от 1987година. Напълно обновена сграда, ново мебелно оборудване и ремонтирани детски площадки – така изглежда детската градина „Щурче”, в село Гроздьово, община Долни Чифлик. Но докато материалните придобивки се увеличават, децата стават все по-малко, споделя загрижено Димитричка Андреева.  Градината е основана през 1974 година и материалната база днес е в отлично състояние. Проблем е, че младите хора заминават от селото и днес от 6 групи градината има само три, защото и децата стават все по-малко, каза още учителката. Тя е родом от Варна, но любовта я отвежда в Гроздьово. 




Надолу по селския булевард "Ленин" е сградата на Основното училище в Гроздьово. Директор от 20 години е Тодорка Стефанова.  Родом е от Долни Чифлик, но е в Гроздьово по разпределение. Първото училище в селото е открито през 1855 година в частна къща в съседство с черковния двор. През 1910 г. е построена сграда с три учебни стаи, коридор и канцелария, а 17 години по-късно е предвидена друга сграда, защото децата в селото се увеличават. Докато се стигне до сегашната – вече много по-голяма и строена през 1960 – 1961 година. През годините училището сменя три пъти името си – първо е носило името на славянските първоучители Свети Свети Кирил и Методий, след това на Свети Цар Борис Първи, а сега се нарича Христо Смирненски.  В момента училището е в много добро състояние, но предстоят подобрения разказа директора Тодорка Стефанова.



Иновациите са важни дори и за най-малкото училище в най-малкото село в България. А Гроздьово е от големите села, с деца, които играят в свободното си време. Децата на село по нищо не отстъпват на тези в града.  Те също знаят кои са най-известните ютубъри и следят видеата им. И за тях  голяма част от детството преминава във виртуалната реалност.


Духовният живот в село Гроздьово протича под знака на дейността на църквата, училището и читалището. А читалището заема централно място в селото и като сграда и като дейност. Основават го учители и общественици в началото на миналия век. Развивало е оживена дейност и за да привлекат повече хора са поставяли много любителски постановки – "Хъшове", "Вражалец" и др. Парите от дейността на читалището са били събирани за една цел – да се построи ново читалище. Днес в него работят Димитричка Бошнакова, библиотекар и секретар на читалището и Татяна Янчева, организатор на дейностите.



И още от живота в село Гроздьово разказват жените от Пенсионерския клуб, които пеят и автентични песни от техния край.


Иван ИвановНа финала на предаването за село Гроздьово отивам в едно уникално и красиво място - ботаническата градина в селото. Уникална е с това, че в нея са събрани растения от шестте континента на земята, като най-голям брой са от Средиземноморието и южните части на умерения климатичен пояс.  Градината се казва "Маргарита" и носи името си от голяма група цветя, дървета, храсти и кактуси по целия свят, които се казват така. Първият камък в нея е положен през 1999 година, което може да се приеме за начало на създаването й. А неин създател е Иван Иванов от Гроздьово, който казва за себе си, че се занимава с отглеждането на растителни видове откакто се помни. Завършил е специалност “История и география” в Шуменския университет. Защитава дипломна работа на тема „Климатични предпоставки за отглеждане на субтропични плодни дървета в България”. Автор е и на книгата „Отглеждане на цитруси на открито в България”. Иван живее и в Гроздьово и в САЩ.



Обнадеждаващо е когато младите виждат шанс в българското село, когато кацайки със самолета от чужбина се прибират в къща с двор, а не в апартамент в големия град, когато здраво държат на корена си и знаят, че трябва работа и я вършат. Така завършва предаването за село Гроздьово. Селото, което има шанс да се развива.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

България във въздушния Шенген от понеделник: Какво ще се промени за пътуващите?

От 1 април България влиза във въздушния Шенген. От тази дата всички граждани, които пристигат от държави членки на шенгенското пространство, няма да подлежат на паспортна проверка. Те ще се насочват през обособените шенгенски гейтове и ще преминават единствено проверка летищна сигурност. Междувременно, пътниците, които са се насочили към..

публикувано на 29.03.24 в 08:28

Как да видим електронното си досие

За година и половина – от 29 септември 2022 г. до сега, повече от 60 хил. души у нас следят информацията от личното си здравно досие мобилния си телефон. Около 100 хил. пък са тези, които  ползват досието си през лаптоп или компютър. Това каза за Радио Варна Ивайло Стойчев, мениджър проекти в "Информационно обслужване" – компанията, която..

публикувано на 29.03.24 в 08:05
Дворът на МБАЛ

Екип от млади хора представя места във Варна, които биха могли да се превърнат в кътове за отдих

Екип от млади хора показват всеки понеделник в социалната мрежа „Фейсбук“ различни пространства във Варна, които ако се облагородят, могат да се превърнат в прекрасна зона за отдих, за игри и разходки за варненци. Такива локации има в целия град, сподели за Радио Варна арх. Максим Недков, който заедно с екипа на дрона "Морско око" показва от..

публикувано на 28.03.24 в 11:07

Имен ден днес празнуват Боян, Бояна, Бойко и Албена

На 28 март Българската православна църква почита своя първи мъченик - Св. мчк Енравота-Боян, княз Български. Българската държава била основана на Балканския полуостров в 681 г. от едно войнствено племе от тюркски произход – прабългарите, макар че в нея местните славяни винаги са представлявали господстващата съставна част племена, и се настанили в тези..

публикувано на 28.03.24 в 10:15

50 хиляди лева за телевизия без лиценз и в бъдеще време...

На последната сесия на Варненския общински съвет беше гласувано отпускането на 50 хиляди лева на телевизионен инвестиционен проект.  В края на януари в общината идва предложение от представители на спортната телевизия Б1Б ТВ. Идеята им е да променят името на телевизията си на Варна ТВ и да помагат за популяризирането на спорта в града...

публикувано на 27.03.24 в 17:20

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за лечение в Барселона

Следващият репортаж е зов за помощ за едно украинско дете, успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира. Дима има нужда от..

публикувано на 27.03.24 в 16:46

Варненци последваха примера на румънеца, който чисти България

Варненци, обединени в група, която подкрепя инициативата "Румънец чисти България", почистиха детската площадка на улица "Радост"  в квартал "Младост" във Варна и боядисаха пейките. В акцията участват и деца. Това съобщи Борислав Пенчев, който е част от инициативата. Габриел е гражданин на нашата северна съседка, женен е за варненка. Семейството живее..

публикувано на 27.03.24 в 16:15