Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Музикалното училище след дарението - какви инструменти ще купят?

Мотоциклетистите от мото клуб „Диви деца” направиха дарение за учениците от фолклорните паралелки в Националното училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна. Рокерите  дадоха сумата от 500 лева  на националния празник 3-ти март. Със средствата те искат да помогнат на децата да си купят инструменти.

Целта е тази инициатива да стане традиционна за трети март, а средствата с всяка изминала година да се увеличават.

За реакцията сред преподавателите Ваня Славова говори с Николай Докторов - учител в Музикалното училище и в ОУ „Антон Страшимиров”.

"Бях много приятно изненадан от този толкова специален в днешни времена жест", коментира Докторов.

След като грипната ваканция приключи, преподавателите в Музикалното училище ще се съберат, за да преценят какви инструменти да се купят с дарението. Вариантите са два, посочи преподавателят.

"Единият е да се дарят безвъзмездно инструменти на деца, които имат нужда от това. Другият вариант е инструментите да останат в Музикалното училище и в момент, в който има необходимост, да се използват от децата. Фолклорните паралелки винаги имат нужда от инструменти. Те се нуждаят и от поддържане", каза още Николай Докторов.

Целия разговор с него чуйте в прикачения звуков файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Робот сервира кафе в южнокорейско заведение

Новият обслужващ робот в кафене в южнокорейския град Теджън е любезен и бърз, докато плавно си проправя път към клиентите, информира Ройтерс.  "Заповядайте вашия ройбос, бадемов чай лате, насладете му се. Още по-хубав е като го разбъркате", казва роботът, докато клиентка си взима напитката от поднос, монтиран на голям, лъскав бял робот с формата на..

публикувано на 25.05.20 в 16:50

Доволната мисирка

Мисирката се събуди рано. С изгрева. Огледа се. Другите мисирки все още спяха. „Тия цял живот такива ще си останат – мисирки заспали“, помисли си тя и побърза да застане пред излъсканата месингова чиния. В птичарника я използваха вместо огледало. „Вярно, не съм първа хубост, но поне съм умна... Поне достатъчно умна, за да разбера откъде..

публикувано на 25.05.20 в 08:54

Ден на прошка за мюсюлманите

Рамазан байрам празнуват мюсюлманите днес (24.05.). Денят започна с тържествени молитви в джамиите . Празникът, известен още като Шекер байрам, се чества след края на Свещения месец Рамазан, по време на който вярващите се въздържаха от храна и вода в светлата част на деня. Празникът продължава три дни. Вярващите се събират със семействата..

обновено на 24.05.20 в 16:05
Рим, 29 април 2020 г.

Кориере дела Сера: Победители са бедните европейски държави

Три месеца след началото на корона-кризата в Европа стана ясно, че по-бедните държави на стария континент „победиха” по-богатите, пише италианският вестник „Кориере дела Сера”. В материал, озаглавен „Коронавирусът в Европа: Защо Румъния, България, Албания и Гърция са с по-малко смъртни случаи”,..

публикувано на 24.05.20 в 12:15

Читалищата отбелязват своя празник на 24 май

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост своя празник честват и Народните читалища. Това става съгласно Устава на Съюза на народните читалища, приет от 26-я редовен конгрес през ноември 1990 година. Първите читалища възникват през 1856 година в градовете Свищов, Лом и Шумен. През втората половина на XX век, подобна..

публикувано на 24.05.20 в 05:10

Доц. Виолин Райков: Варненското езеро се замърсява от години

Оцветяването на Варненското езеро най-вероятно се дължи на съчетание от фактори, свързани със скъсаната канализационна тръба и цъфтежа на планктона. Това каза в предаването "Позиция" на Радио Варна доц. Виолин Райков от Института по океанология към БАН. „Оцветяването е в кафявия спектър”, каза доцент Райков. Той подчерта, че езерото е обект на..

публикувано на 23.05.20 в 14:04

Възобновиха пешеходните турове във Варна

15 варненци се включиха в безплатна пешеходна обиколка на Варна по случай 24 май, която беше излъчена на живо във фейсбук страницата на туристическия информационен център. Тя бе с надслов „Архитектурните бижута на булевард „Мария Луиза”, екскурзовод беше Християн Облаков. Организатори са Съюза на екскурзоводите в България и Туристическия..

публикувано на 23.05.20 в 12:54