Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нацията е здрава, ако жените са щастливи

Любовта в един холистичен модел за здраве е обект на изследване от д-р Светлана Попова. Според нея, обаче любовта се оказва най-слабият предсказващ фактор за здраве и щастие. Изследваните лица са твърде крехки, казва д-р Попова, което означава, че любовта, както са я усвоили в семейството и в процеса на социално учене, е твърде слаб фактор.

-  За коя любов говорим – в божествения й смисъл или за любовта между мъж и жена, за човешката любов?

-  Всеки има различна представа за любов. Човешката е различина от божествената, но има един период на растеж, в който човек се доближава до нея. В гръцката митология това е любовта Агапе – духовната любов, която не търси нищо в замяна. Но, как се учим на любов в самото семейство е изключително важно. Оказва се, че повечето от нас са буквално травмирани в детството.  Любовта, каквато сега я очакваме между мъжа и жената, между родителите и децата,  е буквално непозната. Оказва се, че жертви отглеждат жертви, т.е. онези травми, поради незнание, поради предразсъдъци, поради начини на усвояване на психогенетичните модели, които се предават от поколения в поколения, точно те имат решаващо значение за това дали ще можем да разгърнем потенциала си, дали ще живеем от позицията си на вечно жадни за любов или пък ще можем да осъществим себе си и любовта към себе си.

-  Любовта към себе си не противостои ли на любовта към ближния? Не са ли антагонистични понятия?

-  Определено не са, защото оказва се, че ако вие нещо не притежавате, вие няма как да го дадете.

-  А доколко е вярно, че ако изживяваме любовта пълноценно ще бъдем в добро здравословно състояние?

-  Ако изживявяваме любовта в самото й начало ще имаме една сигурна база и стил на доверие. Когато вие се свързвате с някого, било то мъж или жена, вие гледате на него като на партньор, като на равен и тогава любовта взаимно ви обогатява. Позволява да запазите идентичността си, но и да я разширите. Истинската любов не наранява. През 2011 година любовта беше обявена за лудост с код за диагноза – това всъщност не е истинската любов, това е любовта зависимост – „ако ти си отидеш, аз ще умра”. Това означава, че ние не чувстваме себе си като стойност, че някога сме били наранени, че не сме получили тази любов и тръгваме жадни в дефицита си да търсим проекции към някой друг. Тази любов-мания продължава от 6 месеца до 4 години и след тогава се оказва, че двете лица са несъвместими. Ако искате една нация да е здрава, жените трябва да са щастливи.

Чуйте цялото интервю в прикачения файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Манушев

Пл.Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с - висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30