Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нацията е здрава, ако жените са щастливи

Любовта в един холистичен модел за здраве е обект на изследване от д-р Светлана Попова. Според нея, обаче любовта се оказва най-слабият предсказващ фактор за здраве и щастие. Изследваните лица са твърде крехки, казва д-р Попова, което означава, че любовта, както са я усвоили в семейството и в процеса на социално учене, е твърде слаб фактор.

-  За коя любов говорим – в божествения й смисъл или за любовта между мъж и жена, за човешката любов?

-  Всеки има различна представа за любов. Човешката е различина от божествената, но има един период на растеж, в който човек се доближава до нея. В гръцката митология това е любовта Агапе – духовната любов, която не търси нищо в замяна. Но, как се учим на любов в самото семейство е изключително важно. Оказва се, че повечето от нас са буквално травмирани в детството.  Любовта, каквато сега я очакваме между мъжа и жената, между родителите и децата,  е буквално непозната. Оказва се, че жертви отглеждат жертви, т.е. онези травми, поради незнание, поради предразсъдъци, поради начини на усвояване на психогенетичните модели, които се предават от поколения в поколения, точно те имат решаващо значение за това дали ще можем да разгърнем потенциала си, дали ще живеем от позицията си на вечно жадни за любов или пък ще можем да осъществим себе си и любовта към себе си.

-  Любовта към себе си не противостои ли на любовта към ближния? Не са ли антагонистични понятия?

-  Определено не са, защото оказва се, че ако вие нещо не притежавате, вие няма как да го дадете.

-  А доколко е вярно, че ако изживяваме любовта пълноценно ще бъдем в добро здравословно състояние?

-  Ако изживявяваме любовта в самото й начало ще имаме една сигурна база и стил на доверие. Когато вие се свързвате с някого, било то мъж или жена, вие гледате на него като на партньор, като на равен и тогава любовта взаимно ви обогатява. Позволява да запазите идентичността си, но и да я разширите. Истинската любов не наранява. През 2011 година любовта беше обявена за лудост с код за диагноза – това всъщност не е истинската любов, това е любовта зависимост – „ако ти си отидеш, аз ще умра”. Това означава, че ние не чувстваме себе си като стойност, че някога сме били наранени, че не сме получили тази любов и тръгваме жадни в дефицита си да търсим проекции към някой друг. Тази любов-мания продължава от 6 месеца до 4 години и след тогава се оказва, че двете лица са несъвместими. Ако искате една нация да е здрава, жените трябва да са щастливи.

Чуйте цялото интервю в прикачения файл:ВИЖТЕ ОЩЕ
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46

Експерт: С падането на ДДС върху книгите ще паднат и цените

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите от 20% на 9% ще увеличи потреблението и броя на читателите, ще стимулира издателствата да произвеждат още по-разнообразна книжна продукция . Това мнение изрази Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга “, в предаването за култура на Радио..

обновено на 23.05.20 в 13:53
Проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м.

Проф. д-р Вилиян Платиканов: Радват ме добрите постижения, които се правят в името на хората

Винаги ме радват добрите постижения - хубавите неща, които се случват в името на образованието, науката и хората. Още по-хубаво е, когато те са видими и признати. Чувствам се горд, че имам такъв екип, който върши работата си отлично, каза в интервю за Радио Варна, проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и..

обновено на 22.05.20 в 15:23

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

публикувано на 22.05.20 в 11:03
Елена Алексиева с Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“

Елена Алексиева: Пандемията ни напомни, че светът не се върти около нас

Докато човечеството страда, светът в който това човечество живее и е узурпирало, всъщност изобщо не страда. И започва да се чувства по-добре! Трябва да се сетим, че светът не се върти около нас и да се опитаме да не го забравяме повече. Тази Земя няма как да се адаптира спрямо нас, въпреки че тя се опитва да го прави, но това не може да става..

публикувано на 21.05.20 в 10:47
Първа езикова гимназия Варна

Първа езикова гимназия с Награда "Варна" за колектив на годината

За втори път преподавателският екип   на Първа езикова гимназия във Варна получава Награда Варна за "Колектив на годината" в областта на средното училищно образование и обслужващи звена. Тази година учебното заведение навърши 140 години от основаването си като училище и 55 години като гимназия. За тези години се е утвърдило като водеща..

публикувано на 21.05.20 в 07:00

Пчелар: Всеки вид мед има своите униклани лечебни свойства

Акациевият мед е гордостта на всеки пчелар. Често е наричан „бяло злато“ и е най-скъп, защото се добива най-рядко. Това каза в интервю за Радио Варна, пчеларят – Милен Минчев.  Краткият срок на цъфтежа прави добива му много труден, поясни производителят.  Акациевата паша се нуждае от постоянни температури, задължително условие е е да не вали дъжд...

публикувано на 20.05.20 в 23:05