Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дариха на Добричката болница система за декомпресия

МБАЛ - Добрич
Снимка: БГНЕС

Добричката многопрофилна болница вече разполага със система за декомпресия, осигурена от дарителска акция. Устройството е най-модерната и ефективна процедура за консервативна декомпресия на гръбначния стълб и дисковете. Пазарната му стойност е 94 000 евро.

По-голямата сума за системата за декомпресия беше осигурена от семейство, което събираше средства за лечението на болния си син, който почина през септември миналата година. В досъбирането на парите се включиха много дарители, а остатъкът от сумата беше предоставен от Община Добрич. Системата за декомпресия ще бъде инсталирана в Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в многопрофилната болница в Добрич. В момента помещението се ремонтира. Предстои управителят на фирмата производител да проведе обучение на медицинските специалисти за боравене с новата техника. Официалното откриване на апаратурата ще се състои на 26 март.

От Добрич Мая Щърбанова


ВИЖТЕ ОЩЕ
Болницата в Провадия

Пулмолог на 84 год. и анестезиолог на 60 год. ще спасяват от КОВИД-19 в Провадия

16 легла за болни с инфекцията КОВИД-19 трябва да има в малката общинска болница в Провадия. Заповед за това, обаче, не е издадена, каза за Радио Варна директорът д-р Светослав Неделчев. Разполагаме само с няколко монитора за следене на жизнените показатели и няколко аспиратора. Нямаме апарати за обдишване, с които трябва да се работи на първо ниво,..

публикувано на 30.03.20 в 15:50
Преслава Лилова в работен момент

БЧК с национален онлайн чат

Консултанти на БЧК, повечето от които психолози, участват в стартиралата тази сутрин нова услуга - национален онлайн чат. От 10 до 12 часа, от 15-17 и от 20 до 22 , близо 30 специалисти по психосоциална подкрепа на Червения кръст предоставят безплатна и конфиденциална подкрепа на хората как да се справят със стреса и тревожността от създалата се..

публикувано на 30.03.20 в 15:12

Фермерският пазар във Варна работи он-лайн

Във фейсбук страницата на пазара са качени контакти и линкове към страниците на всички производители, които обичайно продават на съботно-неделните пазарни дни. Повечето производители споделят за чувствителен спад в продажбите, но според организатора и съосновател Фермерския пазар във Варна Никола Курашки п ървоначалната истерия за презареждане от..

публикувано на 30.03.20 в 15:00

Над 150 медици са на първа линия в болница "Св. Марина"

В момента УМБАЛ „Света Марина“ разполага с 29 респираторни апарата, които са разпределени по различните интензивни отделения. Още в спешния център лекарите решават по определен алгоритъм дали пациентът да бъде насочен направо към инфекциозна клиника или в друго отделение на болницата. Освен пациентите с КОВИД-19 в болницата се лекуват и..

публикувано на 30.03.20 в 14:57

Хотелите на дружеството „Профилактика, рехабилитация и отдих” остават затворени до 30 април

Във връзка с въведеното извънредно положение в страната, хотелите на „Профилактика, рехабилитация и отдих” ЕАД няма да работят до 30.04.2020 г., съобщиха от НОИ. За всички въпроси относно вече направени резервации и обсъждане плановете на клиентите работи..

публикувано на 30.03.20 в 14:39

Цените на основни храни и зеленчуци тръгнаха нагоре

Най-голямо увеличение през последната седмица има при свинското месо, скумрията, лимоните, картофите и доматите, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища. Килограм свинско на борсите вече гони 10 лева, при лимоните увеличението е с близо 1 лев, с 30 стотинки за килограм са поскъпнали и картофите . При..

публикувано на 30.03.20 в 14:35

Службите за Великден ще бъдат пред храмовете

Всички служби по повод Великден ще бъдат пред храмовете. За спазването на дистанцията и предотвратяване на трупане на много хора ще следи полицията. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев след среща в Св. Синод, предават агенциите. Ген. Мутафчийски добави, че..

публикувано на 30.03.20 в 14:20