Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За три дни е възможна организацията за електронно обучение в системата на образованието във Варна и региона

Началниците на Регионалните управления на образованието очакват указание до наколко часа от министър Вълчев.

Абсолютно готови да използват в пълен обем възможностите за електронно преподаване на учебен материал, упражняване и затвърждаване на знания имат 24 училища – 20 във Варна и 4 региона. Това каза за Радио Варна Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието във Варна. Всички останали имат готовност и възможност, дотолкова доколкото към момента са въвели електронни дневници, фейсбук групи на учители и родители, споделени електронни пощи и т.н. „Днес съм разпоредила на директорите на училищата да надградят онова, което вече използват с отваряне към останалите колеги. Целта е изпълнението на учебния план и да не се допускане спад в успеха на учениците, основно на тези на които им предстои национално външно оценяване и вържавни зрелостни изпити“, каза Генова.

По-трудно ще е организирането на самоподготовката при децата от начален етап, защото нямат укрепнали умения за съзнателно съсредоточване върху учебен труд, призна Генова. При тях ще е няобходимо тясно взаимодействие между родителите и класните ръководители за работа с децата.

Цялата образователна система е в готовност да си оказва взаимопомощ, както отделните учители помежду си, така и училищата. Това е в ход в момента, увери Генова. И работодателските организации на директорите на училища правят споделени платформи за обмен на добри практики, точно в посока максимално използване на възможностите за електронно общуване в системата, с абсолютно всички участници. Това може да стане до три дни, изрази увереност началникът на РУО-Варна.

На този етап не се обсъжа компенсиране на пропуснатите дни за сметка на пролетната ваканция. Те ще са за сметка на петте дни, които са предвидени през учебната година за провеждане на зимни и пролетни училища, както и за пътуване с учебна цел.

В малките населени места, където има ученици от социално слаби семейства и те не разполагат със съвременна комуникационна техника, учителите чрез образователните медиатори ще изпратят разпечатани необходимите учебни материали със съответните указания.

Интервюто с Венцеслава Генова чуйте в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Диана Ковачева

Омбудсманът отказа поста на служебен премиер

Президентът Румен Радев разговаря с омбудсмана Диана Ковачева в рамките на консултациите на държавния глава, свързани с процедурата по назначаване на служебен министър-председател, предаде БНР. След срещата тя обяви пред медиите, че не може да поеме функциите. Причината – обществената защитничка е избрана за съдия в Европейския съд за правата на..

публикувано на 29.03.24 в 13:56

Поредно нападение от психично болен мъж в Добрич

Мъж, гонил без причина непълнолетно момче в Добрич, е настанен в специализирано болнично заведение след реакция на Районната прокуратура. Мъжът е известен на полицията и прокуратурата. В периода 2021-2023 година той е настаняван пет пъти за лечение, осъждан е няколко пъти. Случаят, за който информират от Районната прокуратура в Добрич, е от 24 март, 17..

публикувано на 29.03.24 в 13:44

Отбелязваме Седмицата на гората от 1 до 7 април

Всяка година, в началото на месец април, лесовъдската колегия отбелязва своя професионален празник – Седмица на гората .  Тази година той ще се проведе от 1 до 7 април под мотото: „Гората е живот и ... обща отговорност!“ .  По време на цялата Седмица на гората всички горски структури организират събития с партньори, браншови и неправителствени..

публикувано на 29.03.24 в 13:03

Около 50% от къмпингите в България вече са заети за летните месеци

В последните години, с поскъпването на пакетите за почивки, все повече хора заменят хотелските стаи с къмпингите за своята лятна ваканция. От началото на 2024 година се наблюдава засилен интерес към отдих сред природата, а вече има и записвания за лятото. Това каза за Радио Варна Николай Неков, основател на платформата за устойчив туризъм..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Увеличава се безработицата в Добрич

Равнището на безработицата в област Добрич през февруари месец тази година се увеличава спрямо предходния и в момента е 6.18%. Няколко месеца преди започването на летния туристически сезон най-много обявени свободни работни места са в сферата на ресторантьорството и хотелиерството. 415 безработни в област Добрич са постъпили на..

публикувано на 29.03.24 в 07:48

Адресите без ток на 29 март

В периода 25.03.2024 - 29.03.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Гроздьово. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти. В периода 25.03.2024 -..

публикувано на 29.03.24 в 06:08
Есенно море, ноември

Слънчево и топло време в петък

Утрото в петък ни посреща с тихо и спокойно време. На много места в Източна България сутрешните стойности са над 10 градуса. Във Варна в 5.00 часа са били измерени 11 градуса, показват данните на НИМХ. Влажността на въздуха е 87%, а атмосферното налягане е 1012 хПа, което е нормално за месеца, но слабо ще се повиши. По-топло е тази сутрин по Южното..

публикувано на 29.03.24 в 05:53