Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За три дни е възможна организацията за електронно обучение в системата на образованието във Варна и региона

Началниците на Регионалните управления на образованието очакват указание до наколко часа от министър Вълчев.

Абсолютно готови да използват в пълен обем възможностите за електронно преподаване на учебен материал, упражняване и затвърждаване на знания имат 24 училища – 20 във Варна и 4 региона. Това каза за Радио Варна Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието във Варна. Всички останали имат готовност и възможност, дотолкова доколкото към момента са въвели електронни дневници, фейсбук групи на учители и родители, споделени електронни пощи и т.н. „Днес съм разпоредила на директорите на училищата да надградят онова, което вече използват с отваряне към останалите колеги. Целта е изпълнението на учебния план и да не се допускане спад в успеха на учениците, основно на тези на които им предстои национално външно оценяване и вържавни зрелостни изпити“, каза Генова.

По-трудно ще е организирането на самоподготовката при децата от начален етап, защото нямат укрепнали умения за съзнателно съсредоточване върху учебен труд, призна Генова. При тях ще е няобходимо тясно взаимодействие между родителите и класните ръководители за работа с децата.

Цялата образователна система е в готовност да си оказва взаимопомощ, както отделните учители помежду си, така и училищата. Това е в ход в момента, увери Генова. И работодателските организации на директорите на училища правят споделени платформи за обмен на добри практики, точно в посока максимално използване на възможностите за електронно общуване в системата, с абсолютно всички участници. Това може да стане до три дни, изрази увереност началникът на РУО-Варна.

На този етап не се обсъжа компенсиране на пропуснатите дни за сметка на пролетната ваканция. Те ще са за сметка на петте дни, които са предвидени през учебната година за провеждане на зимни и пролетни училища, както и за пътуване с учебна цел.

В малките населени места, където има ученици от социално слаби семейства и те не разполагат със съвременна комуникационна техника, учителите чрез образователните медиатори ще изпратят разпечатани необходимите учебни материали със съответните указания.

Интервюто с Венцеслава Генова чуйте в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Бойко Борисов: Светът има пари за три месеца

Премиерът Бойко Борисов обяви на брифинг в Министерския съвет, че е направил запитване към Министерството на отбраната дали може курсанти във висшите военни училища да бъдат включени в охраняването на спазването на мерките по извънредното положение, свързани с разпространението на Covid-19 в България. Премиерът посочи, че България може да вземе..

публикувано на 28.03.20 в 17:46

Компенсациите ще са за всички работодатели, които докажат загуби

Повечето социални партньори постигнаха съгласие по предложената от правителството схема за компенсиране на бизнеса, засегнат от мерките срещу коронавируса. Бизнесът, синдикатите и правителството се договориха компенсациите да важат за всички работодатели. Ще се подпомагат, както дейностите, които са спрели заради заповедта на здравния..

публикувано на 28.03.20 в 17:27

Топло и в неделя

През нощта и утре ще има променлива предимно средна и висока облачност по значителна над югоизточната половина. Ще духа слаб до умерен вятър от западна четвърт. Минималните температури ще са от 3 до 8 градуса, а максималните ще са между 13 и 18. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 9-10 градуса. За Варна..

публикувано на 28.03.20 в 17:00

Специални полети връщат у нас българи от Испания и ОАЕ

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева се организират специални полети, с които български граждани от Кралство Испания и от Обединените арабски емирства ще могат да се завърнат в родината, съобщиха от пресцентъра на МВнР. МВнР, в партньорство с авиокомпанията "България Ер", организира полета по маршрута..

публикувано на 28.03.20 в 16:31

Полицията в Южна Африка разпръсква хора с гумени куршуми

Южноафриканската полиция наложи блокиране заради коронавируса в събота и стреля с гумени куршуми по стотици купувачи на опашка пред супермаркет в Йоханесбург, съобщи АФП. Между 200 и 300 души се били събрали пред магазин за хранителни стоки рано в събота в Йеовиле, район с висока престъпност в мрачния централен бизнес район на Йоханесбург..

публикувано на 28.03.20 в 15:35

Започва обработка против кърлежи във Варна

В понеделник / 30 март 2020г./ започва първата за тази година обработка против кърлежи на терени с  обществено значение на територията на община Варна, съобщават от общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация“. В парковете обработките ще се извършват през деня, тъй като няма струпване на хора. Те ще се провеждат  при..

публикувано на 28.03.20 в 15:20

Румъния получи втора пратка с оборудване от Южна Корея за борба с Ковид 19

Оборудването с маса от 45 тона е кацнало с товар самолет C-17 Globemaster III на международното летище в Букурещ. В пратката има 100 хиляди защитни костюма, придобити от румънската държава чрез националното бюро за централизирани доставки и главния инспекторат за извънредни ситуации. Полетът е бил извършен в рамките на участието на Румъния в..

публикувано на 28.03.20 в 15:14