Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Технически университет - Варна с дистанционна и електронна форма на обучение

Снимка: Радио Варна

Техническият университет във Варна продължава учебния процес, но в неприсъствена форма за студентите - електронна и дистанционна, уточни ректорът проф. д-р Венцислав Вълчев.

"Имаме подготвени специални системи за дистанционно обучение. Лабораторните обучения, които не могат на 100 % да бъдат изпълнени дистанционно, ще бъдат проведени допълнително, но това ще бъде малък процент", подчерта проф. Вълчев.

Университетът въвежда и онлайн система за подаване на документи от кандидат-студентите. Мярката е във връзка с решението на Народното събрание за обявяване на извънредно положение в Република България.

Регистрацията за онлайн системата и подаването на документи от кандидат-студентите е на адрес http://www.tu-varna.bg/onlineksp_redovni/login.php.

Системата позволява избор на специалности за участие в класирането и прилагане на документи. Плащането на такси, свързани с кандидатстването, може да става по банков път.

Специфичните изисквания за кандидатите за специалностите от регулираните морски професии са посочени подробно в указанията.

Тази форма на кандидатстване ще улеснени бъдещите студенти в ТУ-Варна и семействата им, особено при извънредното положение в страната във връзка с разпространението на COVID-19.

Цялата необходима информация за кандидатстудентската кампания на ТУ-Варна – специалности, срокове, балообразуване, контакти с университета и пр., е публикувана в сайта на адрес: http://ksp.tu-varna.bg/


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Служители на НСО са спасили двама бедстващи рибари край Варна

Служители на Националната служба за охрана спасиха двама бедстващи рибари край Варна, съобщиха от службата. Случаят е от неделя, 31 май, вечерта. Около 18.30 часа дежурните служители на НСО – главен старшина Славов, старшина Маринов, старшина Янков и старши сержант Халачев, забелязват обърната рибарска лодка на около 40 метра от буната край..

публикувано на 01.06.20 в 12:37

Незаконният добив на трюфели се увеличава

За това амармират от Държавното ловно стопанство – Балчик. Заради високата изкупна цена, трюфелите все по-често са обект на бракониерите, като по този начин се унищожават цели местообитания. За да не се стигне до изчезването на този горски ресурс, са въведени и определин бройки за издаване на разрешителни.   Информация на кореспондента Мая..

публикувано на 01.06.20 в 12:13

От днес отпада карантината за българските моряци, връщащи се в страната

От 1 юни отпада задължителната 14-дневна карантината за български моряци, които се връщат в страната. Това е записано в заповед на министъра  на здравеопазването – Кирил Ананиев, издадена на 29 май т.г. Припомняме, че посланикът на добра воля капитан Андриян Евтимов , съобщи за Радио Варна преди дни, че са били проведени разговори и с..

публикувано на 01.06.20 в 12:07

Еколози насърчават общините да оземляват социално слаби

Обществен център за околна среда и устойчиво развитие изпрати до редакцията на радио Варна пресинформация за проведено проучване от Обществен център за околна среда и устойчиво.  Проучването е сред общините в Североизточния регион на планиране  за използването на общинските земеделски земи, предложение до общините, както и целия доклад с от..

публикувано на 01.06.20 в 12:05

Спестяванията за втора пенсия се топят заради кризата

Процесите през последните месеци са повлияли отрицателно върху доходността в индивидуалните партиди, управлявани от частните пенсионни фондове като спестявания за втора пенсия. „Процесите, които повлияха, не бяха положителни, бяха лоши“, коментира пред „Хоризонт“ финансовият анализатор Иван Стойков от сайта "Моите пари". Спестяванията..

публикувано на 01.06.20 в 11:51

КПКОНПИ: Главният архитект на Шабла е в конфликт на интереси

Главният архитект на Община Шабла Татяна Нейкова е упражнила правомощия като главен архитект в интерес на своя син, съобщиха от Антикорупционната комисия, откъдето я обявяват конфликт на интереси. На 07.02.2020 г. Нова телевизия излъчи репортаж под заглавие „Има ли незаконно строителство..

публикувано на 01.06.20 в 11:28

От днес приемаме туристи от 29 държави

От 1 юни България ще приема туристи от 29 държави, съобщават от Министерството на туризма във връзка със старта на летния туристически сезон 2020 г. От утре на територията на Република България с цел туризъм без поставяне под 14-дневна карантина могат да влизат..

публикувано на 01.06.20 в 11:08