Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Европроект ще обучава болногледачи в Балчик

Обществена поръчка за доставка на ново преносимо медицинско оборудване обяви Община Балчик. То е необходимо за предоставяне на здравни грижи в домашна среда на потребителите по европейски проект за подобряване достъпа до социални услуги и по-добра пригодност. Срокът за участие с оферти е 27 март.

От 13 април по проекта 18 болногледачи ще поемат грижата за 35 нуждаещи се, каза координаторът на проекта Диана Костова:

„Ще работи един психолог и едно медицинско лице, което ще ползва апаратурата за измерване на виталните показатели на потребителите. До този момент са подадени 46 молби за потребители, а 18 болногледачи вече се обучават, предоставянето на услугата ще стартира на 13 април", подчерта Костова.

Целият проект и е с продължителност две години, а самата услуга ще се предоставя 21 месеца. Финансира по Стратегията за водено от общностите местно развитие на Местната инициативна група „Балчик – Генерал Тошево“ чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и е на стойност 266 хиляди лева.

Подробностите чуйте от Албена Иванова:ВИЖТЕ ОЩЕ

Бойко Борисов: Светът има пари за три месеца

Премиерът Бойко Борисов обяви на брифинг в Министерския съвет, че е направил запитване към Министерството на отбраната дали може курсанти във висшите военни училища да бъдат включени в охраняването на спазването на мерките по извънредното положение, свързани с разпространението на Covid-19 в България. Премиерът посочи, че България може да вземе..

публикувано на 28.03.20 в 17:46

Компенсациите ще са за всички работодатели, които докажат загуби

Повечето социални партньори постигнаха съгласие по предложената от правителството схема за компенсиране на бизнеса, засегнат от мерките срещу коронавируса. Бизнесът, синдикатите и правителството се договориха компенсациите да важат за всички работодатели. Ще се подпомагат, както дейностите, които са спрели заради заповедта на здравния..

публикувано на 28.03.20 в 17:27

Топло и в неделя

През нощта и утре ще има променлива предимно средна и висока облачност по значителна над югоизточната половина. Ще духа слаб до умерен вятър от западна четвърт. Минималните температури ще са от 3 до 8 градуса, а максималните ще са между 13 и 18. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 9-10 градуса. За Варна..

публикувано на 28.03.20 в 17:00

Специални полети връщат у нас българи от Испания и ОАЕ

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева се организират специални полети, с които български граждани от Кралство Испания и от Обединените арабски емирства ще могат да се завърнат в родината, съобщиха от пресцентъра на МВнР. МВнР, в партньорство с авиокомпанията "България Ер", организира полета по маршрута..

публикувано на 28.03.20 в 16:31

Полицията в Южна Африка разпръсква хора с гумени куршуми

Южноафриканската полиция наложи блокиране заради коронавируса в събота и стреля с гумени куршуми по стотици купувачи на опашка пред супермаркет в Йоханесбург, съобщи АФП. Между 200 и 300 души се били събрали пред магазин за хранителни стоки рано в събота в Йеовиле, район с висока престъпност в мрачния централен бизнес район на Йоханесбург..

публикувано на 28.03.20 в 15:35

Започва обработка против кърлежи във Варна

В понеделник / 30 март 2020г./ започва първата за тази година обработка против кърлежи на терени с  обществено значение на територията на община Варна, съобщават от общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация“. В парковете обработките ще се извършват през деня, тъй като няма струпване на хора. Те ще се провеждат  при..

публикувано на 28.03.20 в 15:20

Румъния получи втора пратка с оборудване от Южна Корея за борба с Ковид 19

Оборудването с маса от 45 тона е кацнало с товар самолет C-17 Globemaster III на международното летище в Букурещ. В пратката има 100 хиляди защитни костюма, придобити от румънската държава чрез националното бюро за централизирани доставки и главния инспекторат за извънредни ситуации. Полетът е бил извършен в рамките на участието на Румъния в..

публикувано на 28.03.20 в 15:14