Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Зад барикада от тоалетна хартия

Като конвулсивна покупка определи масовата истерия за тоалетна хартия психологът от Варна Светлана Павлова. Подобна покупка е породена  от нуждата да контролираш ситуация, която на практика не подлежи на контрол. Тоалетната хартия гарантира хигиена и чистота, но с нея може и да предпазиш ръцете си. Обяснението за истеричните покупки е в желанието на човек да направи нещо в ситуация, в която няма много възможности. Освен това тоалетната хартия е относително евтин продукт, но за сметка на това е обемист. Когато купуваш големи пакети, имаш чувството, че си свършил много голяма работа по своята защита. Можем да разсъждаваме и върху това как страхът свива перисталтиката, оттам пък идва идеята за изпразване на стомаха и последващата защита. Общо взето като поведенчески модел това показва един много дълбинен страх на човека, че в този свят, който той е смятал за познаваем и контролируем, в който той е имал ясни представи как се случват нещата, в един момент всичко това му е изтръгнато.

- В началото на епидемията магазините бяха изпразнени като резултат на масово пазаруване след дълги опашки и риск от заразяване. Може ли да направим извода, че страхът от това да останем гладни е по-голям от страха да се разболеем?

- Хората разсъждават така: Нещата, които се случват на другите, няма да се случат на мен, така че докато другите боледуват и измират, аз поне ще имам какво да ям. Човек трудно вярва, че е смъртен. Идеята за собствената смъртност я приемаме доста трудно. Затова предпочитаме да вярваме, че ако имаме достатъчно ядене и пиене у дома, достатъчно тоалетна хартия, ние ще оцелеем въпреки всичко, каквото и да става с другите и със света навън.  Ние ще се скрием в къщи, ще имаме своята крепост, ще се барикадираме и ще оцелеем, което не е никак лошо. Представете си другия начин, при който всички са убедени, че ще измрат. Тогава паниката ще изглежда по друг начин. 

- На хората с по-лабилна психика да кажем нещо успокоително. Например, каква е вашата работеща формула за щастие като психолог

- Моята формула е казаното от Виктор Франкъл "Ако човек знае защо живее, той може да понесе всяко как". Смисълът е да продължим да вършим смислените неща, които вършихме и до момента, това, което ни дава смисъла като хора. Как ще живеем зависи от много фактори и не всички от тях можем да управляваме. Достатъчно е да запазим здрав разум, уважение към околните, уважение към себе си и да се погрижим в един труден период да си помагаме и да знаем, че не живеем безсмислено. Има смисъл в това да живеем.

Чуйте повече в прикачения файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС

Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна . През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления : „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни..

публикувано на 26.05.20 в 16:41
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46

Експерт: С падането на ДДС върху книгите ще паднат и цените

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите от 20% на 9% ще увеличи потреблението и броя на читателите, ще стимулира издателствата да произвеждат още по-разнообразна книжна продукция . Това мнение изрази Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга “, в предаването за култура на Радио..

обновено на 23.05.20 в 13:53
Проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м.

Проф. д-р Вилиян Платиканов: Радват ме добрите постижения, които се правят в името на хората

Винаги ме радват добрите постижения - хубавите неща, които се случват в името на образованието, науката и хората. Още по-хубаво е, когато те са видими и признати. Чувствам се горд, че имам такъв екип, който върши работата си отлично, каза в интервю за Радио Варна, проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и..

обновено на 22.05.20 в 15:23

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

публикувано на 22.05.20 в 11:03
Елена Алексиева с Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“

Елена Алексиева: Пандемията ни напомни, че светът не се върти около нас

Докато човечеството страда, светът в който това човечество живее и е узурпирало, всъщност изобщо не страда. И започва да се чувства по-добре! Трябва да се сетим, че светът не се върти около нас и да се опитаме да не го забравяме повече. Тази Земя няма как да се адаптира спрямо нас, въпреки че тя се опитва да го прави, но това не може да става..

публикувано на 21.05.20 в 10:47
Първа езикова гимназия Варна

Първа езикова гимназия с Награда "Варна" за колектив на годината

За втори път преподавателският екип   на Първа езикова гимназия във Варна получава Награда Варна за "Колектив на годината" в областта на средното училищно образование и обслужващи звена. Тази година учебното заведение навърши 140 години от основаването си като училище и 55 години като гимназия. За тези години се е утвърдило като водеща..

публикувано на 21.05.20 в 07:00