Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка в Испания: След кризата ще бъдем по-мъдри, разумни и отговорни

Испанците започват да се ядосват на правителството за късните мерки срещу Ковид 19

Жителите на Испания започват да се ядосват на правителството, заради забавянето на мерките срещу разпространението на новия коронавирус в страната. Това коментира за радио Варна Илиана Илиева – Дъбова, основател на българското неделно училище в Реус, Тарагона. Все по-напрегната става ситуацията в Испания, където заболелите от Ковид 19 се увеличават непрекъснато. Прекратяването на дейността и на второстепенните производства ще остави още хора без работа. Това влияе много и върху голяма  част от българите в Испания, защото повечето от жените си изкарват прехраната като домашни помощници. Само там, където те гледат възрастни хора в много тежко състояние, жените са оставени на работа. Останалите в момента са безработни. Обикновено голямата част от тях нямат трудови договори и не могат да разчитат на никакво обезщетение от страна на държавата, споделя учителката.

В Испания хората си седят по къщите и излизат само до хранителен магазин или аптека. Няма дефицит на стоки, но и там като в България в първите дни на карантинния период много хора са започнали да се презапасяват с продукти.


Никой не е задължен да ползва предпазна мака и ръкавици когато излиза навън, каза още Илияна Дъбова. Лично тя не ползва.

„Испанците много се възмущават в момента и вероятно възмущението ще стане още по-силно, заради това, че правителството първоначално доста неглижира проблема. Знаеше се какво се случва в Китай и какво се случва в Италия. Излизаха говорителите на правителството и казваха:“Спокойно, няма никакъв проблем, това е една паника, не бива така и по този начин.“ И сега вече населението наистина се ядосва, че не са взети мерки навреме. Правителството е обвинявано в това и  е съвсем правилно, според мен.“, коментира още Дъбова.

Не знам дали медиците ще успеят да се справят, каза още учителката. Мобилизират се всички лекари, които са в състояние да бъдат мобилизирани.

Най-правилното поведение в момента е ограничаване на контактите с други хора, добави Дъбова. „Човек трябва да е няаясно, че в разглезения 21 век има нужда от ред и дисциплина. Никой няма да умре, ако днес задължително не излезе в парка, за да изпуши 2-3 цигари. Просто ще си седи вкъщи, защото така трябва.Тук не опира до това какво е бъдещето на планетата земя, а какво ще бъде бъдещето на една или друга социална общност. Ако ние сами себе си не спасим в този момент, не можем да чакаме някой друг да го направи вместо нас. Защото човекът е господстващия вид на планетата и той трябва да спасява себе си.“

Трябва да престанем да мислим само за себе си и собствените си удоволствия, споделя още Дъбова. Тя се надява след тази криза да излезем по-мъдри, по-разумни и по-отговорни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Манушев

Пл.Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с - висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30