Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

12 хиляди души изследват дневно в Германия за COVID-19

Позитивното мислене е много важно в днешно време и колкото и да е трудно трябва да намираме поводи и причина да се усмихваме. Това сподели за Радио Варна Ралица Максимова, когнитивно-поведенченски психолог. Тя живее от 2014 година в Германия. Как се справя и какви съвети дава:


Немската провинция Баден – Вюртемберг вече е на второ място по брой заразени с Ковид 19, сподели Ралица Максимова. Тя живее там, но и в най-лошото, което се случва, се стреми да вижда положителното. Затова първото, което сподели е , че в Германия се наблюдава изключително ниска смъртност на заболелите от Ковид 19. В Германия на ден се изследват повече от 12 000 души в частни лаборатории и специалистите казват, че германците „улавят“ т.е. диагностицират вируса и при най-леките симптоматики, съответно бързо изолират болните, коментира Максимова.

Какво е забранено и какво не към днешна дата – Ралица Максимова каза:

Децата и студентите преминаха на онлайн обучение, засега до 19 април, общо 5 седмици.

От 21 март влезе в сила и забраната за ресторантите, те могат да извършват само доставки. Фризьoрските салони затварят също. Всички събирания на малки и по-големи групи на обществени места са забранени, т.е. групи повече от трима човека няма да се допускат и ще бъдат санкционирани /тук е момента да кажа, че санкциите за престъпване на закона в тези ситуации варират до 25000 евро и 5 г.затвор /.

Разрешени са разходките на семейства, които са в едно домакинство, но разбира се трябва да спазват ограниченията за дистанция – 2м. от останалите хора.

Разрешен е и спорт /бягане и вървене с щеки/ на открито, в паркове и гори, но задължително трябва да се спазва дистанция. Това се прави с цел да запазят не само физическото здраве, а и духът на населението.

Общини, кметства, бюрото по труда, социално подпомагане и т.н. контактуват с нуждаещите се чрез телефон, интернет и поща.

Големи вериги магазини промениха работното си време с клиенти, т.е. работят между 10 и 18 ч., ако днес една стока е изчерпана, утре е на щанда. Персонала не носи защитно облекло, нито маски и ръкавици… затова пък, клиентите отново са задължени да спазват 2 м дистанция, които са обозначени почти навсякъде в магазините. Паника няма.“

След всеки дъжд изгрява слънце и ние трябва да сме отговорни пред нас и обществото ни, казва още психологът и споделя как се справя със седенето вкъщи.

„Гледам немски и български новини веднъж на ден, спортувам и танцувам вкъщи, обучавам се онлайн в посоката, която съм избрала вече, когато времето позволява прекарваме със семейството време сред природата. Т.е. въпросната Криза я ползвам като един рестарт за живота ми.  Искам да изляза от нея силна духом, здрава физически и не само това, но и подготвена за един нов живот пълен с различни предизвикателства, защото както виждаме, светът се промени и ако искаме да му устоим просто трябва да се интегрираме добре с новостите му.“


И няколко съвета за справяне в трудната ситуация от Ралица Максимова:

„Информирайте се само от официални източници. Дефинирайте страха си, т.е. от какво ви е страх и как можете сами да си помогнете в тази ситуация. Когато човек е наясно с емоциите си на 50% е решил и проблемите си, ако не успявате сами ви апелирам навреме да потърсите професионална помощ. В България вече голяма част от психолозите са профилирани да действат в кризисни ситуации.

При възможност не губете връзка с природата. Опитайте да прилагате хобитата си вкъщи, ако не е възможно намерете други, но от изключителна важност е да изпитвате позитивни емоции в тези трудни времена.

Внимавайте какъв пример давате на децата си, каква информация приемат те през социалните мрежи, защото децата възприемат по различен начин от възрастните и ако бъдат наранени в крехка възраст, рискувате тяхната здрава психика да придобие други измерения. "Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС

Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна . През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления : „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни..

публикувано на 26.05.20 в 16:41
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46

Експерт: С падането на ДДС върху книгите ще паднат и цените

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите от 20% на 9% ще увеличи потреблението и броя на читателите, ще стимулира издателствата да произвеждат още по-разнообразна книжна продукция . Това мнение изрази Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга “, в предаването за култура на Радио..

обновено на 23.05.20 в 13:53
Проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м.

Проф. д-р Вилиян Платиканов: Радват ме добрите постижения, които се правят в името на хората

Винаги ме радват добрите постижения - хубавите неща, които се случват в името на образованието, науката и хората. Още по-хубаво е, когато те са видими и признати. Чувствам се горд, че имам такъв екип, който върши работата си отлично, каза в интервю за Радио Варна, проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и..

обновено на 22.05.20 в 15:23

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

публикувано на 22.05.20 в 11:03
Елена Алексиева с Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“

Елена Алексиева: Пандемията ни напомни, че светът не се върти около нас

Докато човечеството страда, светът в който това човечество живее и е узурпирало, всъщност изобщо не страда. И започва да се чувства по-добре! Трябва да се сетим, че светът не се върти около нас и да се опитаме да не го забравяме повече. Тази Земя няма как да се адаптира спрямо нас, въпреки че тя се опитва да го прави, но това не може да става..

публикувано на 21.05.20 в 10:47
Първа езикова гимназия Варна

Първа езикова гимназия с Награда "Варна" за колектив на годината

За втори път преподавателският екип   на Първа езикова гимназия във Варна получава Награда Варна за "Колектив на годината" в областта на средното училищно образование и обслужващи звена. Тази година учебното заведение навърши 140 години от основаването си като училище и 55 години като гимназия. За тези години се е утвърдило като водеща..

публикувано на 21.05.20 в 07:00