Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 хиляди души изследват дневно в Германия за COVID-19

Позитивното мислене е много важно в днешно време и колкото и да е трудно трябва да намираме поводи и причина да се усмихваме. Това сподели за Радио Варна Ралица Максимова, когнитивно-поведенченски психолог. Тя живее от 2014 година в Германия. Как се справя и какви съвети дава:


Немската провинция Баден – Вюртемберг вече е на второ място по брой заразени с Ковид 19, сподели Ралица Максимова. Тя живее там, но и в най-лошото, което се случва, се стреми да вижда положителното. Затова първото, което сподели е , че в Германия се наблюдава изключително ниска смъртност на заболелите от Ковид 19. В Германия на ден се изследват повече от 12 000 души в частни лаборатории и специалистите казват, че германците „улавят“ т.е. диагностицират вируса и при най-леките симптоматики, съответно бързо изолират болните, коментира Максимова.

Какво е забранено и какво не към днешна дата – Ралица Максимова каза:

Децата и студентите преминаха на онлайн обучение, засега до 19 април, общо 5 седмици.

От 21 март влезе в сила и забраната за ресторантите, те могат да извършват само доставки. Фризьoрските салони затварят също. Всички събирания на малки и по-големи групи на обществени места са забранени, т.е. групи повече от трима човека няма да се допускат и ще бъдат санкционирани /тук е момента да кажа, че санкциите за престъпване на закона в тези ситуации варират до 25000 евро и 5 г.затвор /.

Разрешени са разходките на семейства, които са в едно домакинство, но разбира се трябва да спазват ограниченията за дистанция – 2м. от останалите хора.

Разрешен е и спорт /бягане и вървене с щеки/ на открито, в паркове и гори, но задължително трябва да се спазва дистанция. Това се прави с цел да запазят не само физическото здраве, а и духът на населението.

Общини, кметства, бюрото по труда, социално подпомагане и т.н. контактуват с нуждаещите се чрез телефон, интернет и поща.

Големи вериги магазини промениха работното си време с клиенти, т.е. работят между 10 и 18 ч., ако днес една стока е изчерпана, утре е на щанда. Персонала не носи защитно облекло, нито маски и ръкавици… затова пък, клиентите отново са задължени да спазват 2 м дистанция, които са обозначени почти навсякъде в магазините. Паника няма.“

След всеки дъжд изгрява слънце и ние трябва да сме отговорни пред нас и обществото ни, казва още психологът и споделя как се справя със седенето вкъщи.

„Гледам немски и български новини веднъж на ден, спортувам и танцувам вкъщи, обучавам се онлайн в посоката, която съм избрала вече, когато времето позволява прекарваме със семейството време сред природата. Т.е. въпросната Криза я ползвам като един рестарт за живота ми.  Искам да изляза от нея силна духом, здрава физически и не само това, но и подготвена за един нов живот пълен с различни предизвикателства, защото както виждаме, светът се промени и ако искаме да му устоим просто трябва да се интегрираме добре с новостите му.“


И няколко съвета за справяне в трудната ситуация от Ралица Максимова:

„Информирайте се само от официални източници. Дефинирайте страха си, т.е. от какво ви е страх и как можете сами да си помогнете в тази ситуация. Когато човек е наясно с емоциите си на 50% е решил и проблемите си, ако не успявате сами ви апелирам навреме да потърсите професионална помощ. В България вече голяма част от психолозите са профилирани да действат в кризисни ситуации.

При възможност не губете връзка с природата. Опитайте да прилагате хобитата си вкъщи, ако не е възможно намерете други, но от изключителна важност е да изпитвате позитивни емоции в тези трудни времена.

Внимавайте какъв пример давате на децата си, каква информация приемат те през социалните мрежи, защото децата възприемат по различен начин от възрастните и ако бъдат наранени в крехка възраст, рискувате тяхната здрава психика да придобие други измерения. "



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Превалутират влоговете без такса

В продължение на един месец от влизането на България в еврозоната ще има период, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. През това време търговците ще са задължени да връщат ресто в евро. Това е записано в публикувания проект на Закон за въвеждане на еврото. Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05