Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Социална изолация - как да се съхраним?

| обновено на 24.03.20 в 12:09
Снимка: БГНЕС

Боряна Чалъкова е един от психолозите, които работят на телефонната линия за психологична подкрепа на деца, ученици, родители и педагогически специалисти във Варна.

Обажданията приема екип от Общинския център във Варна. Линията за връзка с подкрепящите специалисти е възможност за преодоляване на емоционални последици от условията на принудителна социална дистанция. Всеки работен ден родители, деца и педагози могат да разговарят с психолозите при спазване на принципите за доброволност и дискретност. Въпроси могат да бъдат изпращани и по електронна поща.

Боряна Чалъкова е клиничен психолог и психотерапевт и провежда онлайн консултации всеки работен ден от 10 до 12 ч. (Целия график може да видите в края на публикацията).

"Кризата, щом е свързана с изолация, усилва емоциите. Тук се включват още скуката, неадекватната информация, страховете от финансовите загуби, страховете за бъдещето, за здравето. В такава ситуация започват да се появяват и натрапчиви мисли, а обща рецепта за справяне с проблема няма", подчерта Чалъкова.

Най-подходящото решение на проблема обаче е да се обърнем към простичките неща, съветва ни психотерапевтът. "Трябва се замислим, че тази карантина, тази изолация, може да е в наша услуга и да намали стреса. Тя помага на другите, помага и на нас самите. Ние в 21. век сме облагодетелствани и че можем да провеждаме срещите си с приятели в интернет пространството. Трябва да се учим от младите хора, на които до скоро се ядосвахме, че непрекъснато си чатят. Сега е моментът да търсим различни материали, да се веселим с приятелите си в интернет", допълни Боряна Чалъкова. Съветът към по-възрастното поколение, което няма достъп до интернет, е да говорят с близките си по-често по телефона и да обменят мисли извън ситуацията. "Важно е да имаме социални контакти и да усвояваме нови умения за реализирането на тези контакти", каза още Боряна Чалъкова.

Целия разговор с нея чуйте в звуковия файл:Консултациите се провеждат по график:

Цвета Стоянова – детски психолог, кариерен консултант:

всеки работен ден от 13 ч. – 15 ч.; 0882 567 038

Онлайн консултация /електронна поща:

Боряна Чалъкова - клиничен психолог, психотерапевт:

всеки работен ден от 10 ч. - 12 ч.;

e-mail: together.withb@gmail.com; 0887 498 047

Марина Габровска - психотерапевт, медиатор:

всеки понеделник и четвъртък от 9 ч. - 13 ч.

e-mail: together.withm@gmail.com; 0885 911 728

Националната телефонна линия за деца 116 111 (денонощна).


ВИЖТЕ ОЩЕ
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС

Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна . През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления : „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни..

публикувано на 26.05.20 в 16:41
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46

Експерт: С падането на ДДС върху книгите ще паднат и цените

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите от 20% на 9% ще увеличи потреблението и броя на читателите, ще стимулира издателствата да произвеждат още по-разнообразна книжна продукция . Това мнение изрази Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга “, в предаването за култура на Радио..

обновено на 23.05.20 в 13:53
Проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м.

Проф. д-р Вилиян Платиканов: Радват ме добрите постижения, които се правят в името на хората

Винаги ме радват добрите постижения - хубавите неща, които се случват в името на образованието, науката и хората. Още по-хубаво е, когато те са видими и признати. Чувствам се горд, че имам такъв екип, който върши работата си отлично, каза в интервю за Радио Варна, проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и..

обновено на 22.05.20 в 15:23

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

публикувано на 22.05.20 в 11:03
Елена Алексиева с Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“

Елена Алексиева: Пандемията ни напомни, че светът не се върти около нас

Докато човечеството страда, светът в който това човечество живее и е узурпирало, всъщност изобщо не страда. И започва да се чувства по-добре! Трябва да се сетим, че светът не се върти около нас и да се опитаме да не го забравяме повече. Тази Земя няма как да се адаптира спрямо нас, въпреки че тя се опитва да го прави, но това не може да става..

публикувано на 21.05.20 в 10:47
Първа езикова гимназия Варна

Първа езикова гимназия с Награда "Варна" за колектив на годината

За втори път преподавателският екип   на Първа езикова гимназия във Варна получава Награда Варна за "Колектив на годината" в областта на средното училищно образование и обслужващи звена. Тази година учебното заведение навърши 140 години от основаването си като училище и 55 години като гимназия. За тези години се е утвърдило като водеща..

публикувано на 21.05.20 в 07:00