Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът е оцелял, защото се е смял!

Първо тази мисъл на поета-сатирик  Радой Ралин ще видите да препуска наляво-надясно, когато отворите сайта на Дома на хумора и сатирата в Габрово. Кризата, в която живеем в момента, поставя на изпитание представите ни за нормалност, но в борбата за психическо оцеляване на първа линия е чувството ни за хумор, ирония и самоирония.

В този контекст Домът на хумора и сатирата не може да има почивен ден. Наскоро той отвори врати онлайн за някои от най-новите си колекции. Във фейсбук беше създадена и специална група за колажи, мемета и карикатури по темите „коронавирус” и „карантина”.

За всичко това разговарям с директора на Дома Маргарита Доровска, завършила куриране на съвременно изкуство в Кралския колеж по изкуствата в Лондон. Под нейно ръководство музеят (който разполага с 8000 кв. м изложбена площ, богат фонд, архив и невероятна библиотека) започна да се появява все по-често в националния културен афиш, заради интересните събития, които организира.

Откривам Маргарита Доровска в нейния home office. По думите и в Габрово вали сняг, но настроението е спокойно, гражданите се държат дисциплинирано. И не пропуска да се пошегува:

Както знаете, габровци се гордеем, че сме първи във всичко, но този път бяхме първи в нещо, което не е повод за гордост – един от първите случаи на коронавирус беше тук, но в момента ситуацията е нормална.

Дома на хумора и сатирата „отвори врати” онлайн за някои от своити колекции. Първото, което видях, бяха творби на жени карикатуристи. За пръв път ли правите такъв конкурс?

Конкурсът се организира от United Sketches - международна организация в защита свободата на изразяването и карикатуристите в изгнание, основана през 2015 година и базирана в Нормандия, Франция.

Изложбата представя 100 творби на феноменални жени от цял свят, достигнали до финала на първия конкурс „Международна награда за жена карикатурист 2019“.

Нашата роля на партньор е да покажем резултатите от този конкурс. Той е много важен, защото статистиката показва, че жените обхващат по-малко от 5% от общността на политическите карикатуристи. Като цяло светът на карикатурата е доста мъжки свят.

По-различни ли са темите, които избират жените?

Едната със сигурност е темата за равнопоставеността между половете, а другата, която много ясно присъства, е за опазването на околната среда и природата, която ние така упорито разрушаваме с начина си на живот.

Къде можем да видим тези колекции?

Във фейсбук страницата на Дома на хумора и сатирата. Отделно, обаче, имаме и фейсбук група, отворена за нови членове, в която в момента събираме едни от най-добрите шеги, вицове, дигитални колажи по темите коронавирус и карантина – всичко, което ни се случва в момента.

Мисля, че е много изобретателен българинът и, слава Богу, чувството му за хумор не секва в тази ситуация. Аз също следя групата...

Това е доказана реакция в подобни ситуации: ние имаме нужда да удържаме състоянието на нормалност. Това правим, като се смеем. Това, което шегата и вицът ни дават, е едно обръщане на перспективата. Когато успееш да видиш света в нова перспектива, по нов начин, това ти дава известно облекчение.

Ген. Мутафчийски е абсолютният герой в тези шеги и карикатури...

Има цяла колекция с ген. Мутафчийски, аз имам две особено любими. Най-краткото показва Червената шапчица и репликата на генерала: „А ти накъде?”. Една от любимите ми пресни шеги е комплиментът: „Изглеждате невероятно! Изненадан съм, че пазарувате сутрин до десет и половина.”

А това народно творчество ли е? Известни ли са авторите? Интересно е да се направи този анализ.

Има автори, но те се загубват, тъй като споделянето не винаги предполага запазване на авторството. Пък и много често една хубава шега в различни вариации се ражда на повече от едно място. Интересното е, че в цял свят в момента се случва това – аз следя различни международни групи за хумор във фейсбук, в инстаграм... Светът буквално избухва!

В момент на криза се появява една особена нова креативност, която е много важно да запазим и да удържим, защото именно тя ще бъде нещото, което ще ни помогне да излезем от кризата. Със сигурност всички си даваме сметка, че светът няма да бъде съвсем същият, когато всичко това приключи и ние имаме нужда от творчески критични умове, които да дадат ход на някакъв, надяваме се, по-добър следващ порядък.


Цялото интервю с Маргарита Доровска може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Превалутират влоговете без такса

В продължение на един месец от влизането на България в еврозоната ще има период, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. През това време търговците ще са задължени да връщат ресто в евро. Това е записано в публикувания проект на Закон за въвеждане на еврото. Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05