Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Светът е оцелял, защото се е смял!

Първо тази мисъл на поета-сатирик  Радой Ралин ще видите да препуска наляво-надясно, когато отворите сайта на Дома на хумора и сатирата в Габрово. Кризата, в която живеем в момента, поставя на изпитание представите ни за нормалност, но в борбата за психическо оцеляване на първа линия е чувството ни за хумор, ирония и самоирония.

В този контекст Домът на хумора и сатирата не може да има почивен ден. Наскоро той отвори врати онлайн за някои от най-новите си колекции. Във фейсбук беше създадена и специална група за колажи, мемета и карикатури по темите „коронавирус” и „карантина”.

За всичко това разговарям с директора на Дома Маргарита Доровска, завършила куриране на съвременно изкуство в Кралския колеж по изкуствата в Лондон. Под нейно ръководство музеят (който разполага с 8000 кв. м изложбена площ, богат фонд, архив и невероятна библиотека) започна да се появява все по-често в националния културен афиш, заради интересните събития, които организира.

Откривам Маргарита Доровска в нейния home office. По думите и в Габрово вали сняг, но настроението е спокойно, гражданите се държат дисциплинирано. И не пропуска да се пошегува:

Както знаете, габровци се гордеем, че сме първи във всичко, но този път бяхме първи в нещо, което не е повод за гордост – един от първите случаи на коронавирус беше тук, но в момента ситуацията е нормална.

Дома на хумора и сатирата „отвори врати” онлайн за някои от своити колекции. Първото, което видях, бяха творби на жени карикатуристи. За пръв път ли правите такъв конкурс?

Конкурсът се организира от United Sketches - международна организация в защита свободата на изразяването и карикатуристите в изгнание, основана през 2015 година и базирана в Нормандия, Франция.

Изложбата представя 100 творби на феноменални жени от цял свят, достигнали до финала на първия конкурс „Международна награда за жена карикатурист 2019“.

Нашата роля на партньор е да покажем резултатите от този конкурс. Той е много важен, защото статистиката показва, че жените обхващат по-малко от 5% от общността на политическите карикатуристи. Като цяло светът на карикатурата е доста мъжки свят.

По-различни ли са темите, които избират жените?

Едната със сигурност е темата за равнопоставеността между половете, а другата, която много ясно присъства, е за опазването на околната среда и природата, която ние така упорито разрушаваме с начина си на живот.

Къде можем да видим тези колекции?

Във фейсбук страницата на Дома на хумора и сатирата. Отделно, обаче, имаме и фейсбук група, отворена за нови членове, в която в момента събираме едни от най-добрите шеги, вицове, дигитални колажи по темите коронавирус и карантина – всичко, което ни се случва в момента.

Мисля, че е много изобретателен българинът и, слава Богу, чувството му за хумор не секва в тази ситуация. Аз също следя групата...

Това е доказана реакция в подобни ситуации: ние имаме нужда да удържаме състоянието на нормалност. Това правим, като се смеем. Това, което шегата и вицът ни дават, е едно обръщане на перспективата. Когато успееш да видиш света в нова перспектива, по нов начин, това ти дава известно облекчение.

Ген. Мутафчийски е абсолютният герой в тези шеги и карикатури...

Има цяла колекция с ген. Мутафчийски, аз имам две особено любими. Най-краткото показва Червената шапчица и репликата на генерала: „А ти накъде?”. Една от любимите ми пресни шеги е комплиментът: „Изглеждате невероятно! Изненадан съм, че пазарувате сутрин до десет и половина.”

А това народно творчество ли е? Известни ли са авторите? Интересно е да се направи този анализ.

Има автори, но те се загубват, тъй като споделянето не винаги предполага запазване на авторството. Пък и много често една хубава шега в различни вариации се ражда на повече от едно място. Интересното е, че в цял свят в момента се случва това – аз следя различни международни групи за хумор във фейсбук, в инстаграм... Светът буквално избухва!

В момент на криза се появява една особена нова креативност, която е много важно да запазим и да удържим, защото именно тя ще бъде нещото, което ще ни помогне да излезем от кризата. Със сигурност всички си даваме сметка, че светът няма да бъде съвсем същият, когато всичко това приключи и ние имаме нужда от творчески критични умове, които да дадат ход на някакъв, надяваме се, по-добър следващ порядък.


Цялото интервю с Маргарита Доровска може да чуете в звуковия файл.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС

Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна . През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления : „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни..

публикувано на 26.05.20 в 16:41
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46

Експерт: С падането на ДДС върху книгите ще паднат и цените

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите от 20% на 9% ще увеличи потреблението и броя на читателите, ще стимулира издателствата да произвеждат още по-разнообразна книжна продукция . Това мнение изрази Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга “, в предаването за култура на Радио..

обновено на 23.05.20 в 13:53
Проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м.

Проф. д-р Вилиян Платиканов: Радват ме добрите постижения, които се правят в името на хората

Винаги ме радват добрите постижения - хубавите неща, които се случват в името на образованието, науката и хората. Още по-хубаво е, когато те са видими и признати. Чувствам се горд, че имам такъв екип, който върши работата си отлично, каза в интервю за Радио Варна, проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и..

обновено на 22.05.20 в 15:23

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

публикувано на 22.05.20 в 11:03
Елена Алексиева с Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“

Елена Алексиева: Пандемията ни напомни, че светът не се върти около нас

Докато човечеството страда, светът в който това човечество живее и е узурпирало, всъщност изобщо не страда. И започва да се чувства по-добре! Трябва да се сетим, че светът не се върти около нас и да се опитаме да не го забравяме повече. Тази Земя няма как да се адаптира спрямо нас, въпреки че тя се опитва да го прави, но това не може да става..

публикувано на 21.05.20 в 10:47
Първа езикова гимназия Варна

Първа езикова гимназия с Награда "Варна" за колектив на годината

За втори път преподавателският екип   на Първа езикова гимназия във Варна получава Награда Варна за "Колектив на годината" в областта на средното училищно образование и обслужващи звена. Тази година учебното заведение навърши 140 години от основаването си като училище и 55 години като гимназия. За тези години се е утвърдило като водеща..

публикувано на 21.05.20 в 07:00