Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Отче наш" срещу COVID-19

По призива на папа Франциск, християните по цял свят спряха за малко по обед, /13 часа българско време/ , за да кажат заедно молитвата "Отче наш". "Това е начин да отговорим на пандемията с универсалността на молитвата, на състраданието и на нежността", каза папата.

Отец Яцек Вуйчик от католическата общност във Варна изпълни папския призив: 

"Не само днес, аз всеки път се моля за тези, които боледуват да запазят своя живот. Силно се моля за здраве, сили и добра преценка на нещата на всички онези, които взимат решения за опазване на здравето на хората - лекари и медицински сестри,  но и тези, които трябва да вземат нелеки държавни решения. В тези времена решенията са  трудни и тежки, и тези хора имат нужда от нашата молитвена подкрепа."

На въпроса дали изпитанието, през което сега преминава целият свят не е за да ни научи да обръщаме повече внимание на дребните неща, които досега сме приемали за даденост, Яцек Вуйчик отговори:  

"Днес сами си задаваме въпросите - докъде стигнахме, какво направихме, че забравихме дребните неща, човешката усмивка, близост, прегръдка. Може би тези ситуации връщат в нас човешките чувства, които са толкова важни и ценни, че те осмислят нашия живот. Сигурен съм, че във всичко това, както в преживяването на тази трагедия, така и във възстановяването, сме придружавани от нашия любящ Бог - баща. "

Попитан дали оставайки у дома си, не оставяме далеч от нас и изкушенията на света, Вуйчик каза: "Изкушенията стоят в нас, в нашите глави и въобще не сме по-далеч от тях. Мисля, че дори в момента сме доста по-близо до тях, защото те са в нас и трудно можем да се отдалечим от тях. Истината е, че оставайки вкъщи, ние откриваме колко обичаме другите, колко искаме да им помогнем. Можем да открием и истината за нас самите - какво правя с времето си, как го оползотворявам, какво правя за себе си. Нашият живот не се състои само от това, което е навън, а се осмисля от това, което носим вътре в себе си. Където и да сме, от това нещо отърваване няма. Винаги носим със себе си това, което е в нас, а то е структурата на нашия живот, на онова, което прожектираме и даваме навън от себе си."

И това ще премине, вярва отец Вуйчик и споделя история с папа Йоан Павел Втори /Карел Войтила/  от Втората световна война. Той попада в къщата на възрастен човек, който чете книга на Света Тереза за Божията любов. Учудва се и пита как може да четете такава книга, докато зад прозорците върви война. Отговаря му "Войната ще свърши, но ако любовта не победи, злото ще се върне под друга форма и с друго лице." 

И това е много актуално днес - пандемията ще отмине, но ако доброто и човешкото в нас не спечели, ще се връщаме отново към подобни ситуации. ​

Цялото интервю с отец Яцек Вуйчик чуйте в прикачения звуков файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС

Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна . През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления : „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни..

публикувано на 26.05.20 в 16:41
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46

Експерт: С падането на ДДС върху книгите ще паднат и цените

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите от 20% на 9% ще увеличи потреблението и броя на читателите, ще стимулира издателствата да произвеждат още по-разнообразна книжна продукция . Това мнение изрази Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга “, в предаването за култура на Радио..

обновено на 23.05.20 в 13:53
Проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м.

Проф. д-р Вилиян Платиканов: Радват ме добрите постижения, които се правят в името на хората

Винаги ме радват добрите постижения - хубавите неща, които се случват в името на образованието, науката и хората. Още по-хубаво е, когато те са видими и признати. Чувствам се горд, че имам такъв екип, който върши работата си отлично, каза в интервю за Радио Варна, проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и..

обновено на 22.05.20 в 15:23

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

публикувано на 22.05.20 в 11:03
Елена Алексиева с Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“

Елена Алексиева: Пандемията ни напомни, че светът не се върти около нас

Докато човечеството страда, светът в който това човечество живее и е узурпирало, всъщност изобщо не страда. И започва да се чувства по-добре! Трябва да се сетим, че светът не се върти около нас и да се опитаме да не го забравяме повече. Тази Земя няма как да се адаптира спрямо нас, въпреки че тя се опитва да го прави, но това не може да става..

публикувано на 21.05.20 в 10:47
Първа езикова гимназия Варна

Първа езикова гимназия с Награда "Варна" за колектив на годината

За втори път преподавателският екип   на Първа езикова гимназия във Варна получава Награда Варна за "Колектив на годината" в областта на средното училищно образование и обслужващи звена. Тази година учебното заведение навърши 140 години от основаването си като училище и 55 години като гимназия. За тези години се е утвърдило като водеща..

публикувано на 21.05.20 в 07:00