Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Новият ден" на 26 март с Мариела Димитрова


За уникалната продукция на Националното радио Детското БНР ще разкажем в 9.40 часа. Кой подготвя рубриките "История на изкуството за деца", „Яйцето на света“ и за рубриката "Раннобудно петленце" ще говорим с отговорния редактор Ирина Вълчанова. Ще коментираме и ще има ли ново съдържание, посветено на тази нова за всички ни извънредна ситуация.

Българският червен кръст във Варна в момента реализира националната си кампания „Купи и дари”, съвместно с голяма верига магазини, за подпомагане на нуждаещи се възрастни хора. В 8.15 часа Милена Сиракова-директор на червенокръстците в морската столица ще разкаже и за помощта, която осъществяват доброволците на Червения кръст в извънредната ситуация. 

Един от шестте приемателни центъра за бежанци на територията на страната е в Харманли. Той е с най-голям капацитет. В него в момента са настанени стотина души. Сред тях самотни майки с деца и хора, които се нуждаят от медицински грижи. Те са основно от Сирия от областите, в които се водят военни действия. Заради извънредното положение тяхната съдба остана в страни от дневния ред. Но тези хора имат нужда от подкрепа, храни и медикаменти, дори и от подслон. Които, макар и ограничено, получават от различни неправителствени организации, които независимо от затегнатите мерки и блокадите, продължават да им оказват помощ, каза за Радио Варна Диана Димова от старозагорската фондация „Мисия Криле”. Чуйте повече в 8.40 часа.

Фондация „Тръст за социална алтернатива" търси четирима учители-доброволци по английски език за младежи в неравностойно положение. Инициативата е част от международния проект „Първи стъпки за професионално развитие“. В  9.10 часа повече ще разкаже Любка Георгиева – младши програмен ръководител в неправителствената организация.

 Министерство на образованието и науката препоръча на училищата да се започне с преподаването и на нови знания на учениците. Очаква се децата да се обучават дистанционно поне до 13 април. Репортерска проверка за готовността на педагозите в Балчик на кореспондента ни в Балчик Албена Иванова, в 9.20 часа.

В 10.15 часа е интервю Антоанета Рамджулска артист-бижутер. И тя - като представител на свободните професии, споделя притесненията си, че хората в бранша са забравени от Министерство на културата в тази обстановка. За живота в ателието на художника, за невъзможността да представя творбите си и очакваната икономическа криза.

Светът е оцелял, защото се е смял! Първо тази мисъл ще видите да препуска наляво-надясно, когато отворите сайта на Дома на хумора и сатирата в Габрово. Кризата, в която живеем в момента, поставя на изпитание представите ни за нормалност, но в борбата за психическо оцеляване на първия ред е чувството ни за хумор, ирония и самоирония. В този контекст Домът на хумора и сатирата не може да има почивен ден. Наскоро той отвори врати онлайн за някои от най-новите си колекции. В 10.40 часа ще разкаже директора на Дома Маргарита Доровска.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Новият ден" на 3 април

От началото на април месец НОИ дава възможност да си извадим ПИК (персонален идентификационен код) онлайн. За целта е нужен електронен подпис, който от своя страна поне още две седмици може да ползвате безплатно покрай пакета мерки на администрацията да работи все повече дистанционно или поне в условията на извънредно положение. За целта е..

публикувано на 03.04.20 в 06:43

"На светло" на 2 април 2020г. с Димитрина Дончева

Как се промени работата на екипите на Спешна помощ във Варна в условия на извънредно положение?   Разговор с Мая Рашева, директорът на Центъра за спешна медицинска помощ. Осигурени ли са необходимите предпазни средства за пожарникарите във Варна? Красимир Костов, председател на Синдикалната организация на служителите на МВР във Варна...

публикувано на 02.04.20 в 12:42

"Новият ден" в четвъртък, 2-ри април

Могат ли да се обжалват в съда административните глоби, за това, че не носим маска? Коментираме темата с адвокат д-р Мария Петрова - юрист по медицинско право; Футболът - любима игра на хиляди варненски деца днес е невъзможен заради извънредните мерки за сигурност. Много треньори от футболни школи във Варна са на ръба на оцеляването и дори обмислят..

публикувано на 02.04.20 в 05:55

НА СВЕТЛО на 1 април с Валерия Василева

Известният поет, сатирик и радиоводещ Петър Краевски за чувството за хумор и лечебната сила на смеха в извънредната ситуация. В международния ден на илюзиониста разговаряме за магическото изкуство с Веселин Долмов – Арсен. Малки и средни фермери от Добруджа се преориентират и предлагат продукцията си във виртуалното..

публикувано на 01.04.20 в 12:44

"Новият ден" на 1 април с Емилия Николова

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ, БЛАГОСЛОВЕНИ С ЧУВСТВО ЗА ХУМОР! Продължаваме да разказваме за живота „по правила“, който живеем през последните седмици. Кметът на район "Владислав Варненчик" Николай Костадинов коментира спазват ли се мерките в т.нар. "Гъбена махала". Как протича работният ден на медиатора Николай Николов - посредник между..

публикувано на 01.04.20 в 06:44

НА СВЕТЛО на 31 март с Валерия Василева

Репортерска проверка и анкета с варненци за задължителното движение с предпазни маски на обществени места. Още по темата за предпазните маски – кои са подходящи и одобрени, има ли ги налични, интервю с Живка Добрева – председател на варненската колегия към Съюза на фармацевтите. Проектното обучение на учениците в ситуация на дистанция..

публикувано на 31.03.20 в 13:45

НОВИЯТ ДЕН на 31 март със Светлана Вълкова

Комисар Илиян Илиев - началник на Охранителна полиция - Варна след поредна полицейска проверка в Морската градина: отново за мерките и глобите Пътят към селата Каменар и Въглен се охранява денонощно, понеже районът е рисков – разговор с кмета на Каменар Светослав Райков Струпване на много хора пред Бюрото по труда във Варна, чакащите..

публикувано на 31.03.20 в 05:45