Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Приказки и забавни уроци разказва Детското БНР

Знаете ли, че "Раннобудното петленце" все още пее в ефира на Българското национално радио (БНР)? Рубриката за приказки, с която се събуждаха поколения деца радва малките и днес. Само екипът, който я прави е различен - три млади дами и отговорният редактор писателката Ирина Вълчанова. Уникалната продукция на Националното радио Детското БНР подготвя и рубриките "История на изкуството за деца", „Яйцето на света“, в които разказват интересни факти и истории, а състезателния дух на децата тренират с радиосъстезанието "Златната ябълка". Това са акцентите, но в ефира и сайта на Детското БНР има още много изненади, препоръчано от екипа на Радио Варна за вас. В предаването "Новият ден" Ирина Вълчанова разказа:

В екипа влизат Калина Колева, Виолета Димитрова, Ани Маринова и аз. Детското БНР - това е името на детското предаване, което се излъчва в ефир всяка събота и неделя, и се старае да покрие цялата гама от интереси на съвременните деца. А Детското БНР като сайт осигурява подкаст. Иначе стрийм си има 24 часа, той включва приказки и песни за всички, които искат да забавляват децата си, особено в тези дни, когато се налага повечко време да прекарваме вкъщи.

Ще има ли ново съдържание, посветено на тази нова за всички ни ситуация сега?

Заедно с Министерство на образованието правим един подкаст, ще бъдат качени на сайта на Министерството, предполагам. Ние ще осигурим епизоди от "История на изкуството за деца", епизоди от поредицата на Тома Спространов за съвременна музика "От соул до рокендрол", нашето детско радио състезание "Златната ябълка", което може не само да помогне на децата да научат интересни неща, но и да ги забавлява! Смятам, че тези наши усилия да покрием повече деца, тъй като сайтът е посещаван и от много българчета, живеещи извън пределите на страната, ще са много полезни точно в този момент.

Рубриката "Раннобудното петленце" продължава някогашната сутрешна рубрика за приказки по програма "Хоризонт" в 7-м без 10-т.

Точно така. Никога не е спирало, откакто съществува. Беше на "Хоризонт", сега се върна в "Христо Ботев", където всъщност работи основният екип на Детското БНР. Стараем се децата, които слушат редовно радио или посещават сайта, да откриват познати гласове. Защото според нас това има значение, там, на едно място винаги да намираш някой, който да ти разкаже приказките и тези гласове ти ги познаваш добре.

От Златния фонд на БНР пускате ли приказките, записвани някога от всички наши любими актьори?

Да, пускаме ги. В детския сайт съществува една категория, която се нарича "Къщата" и е за историята на детските предавания. С много документални записи от Златния фонд се опитваме да очертаем пътя на детските предавания, откакто ги има. А това е от 1934-та година до ден днешен. Без прекъсване.

А откога го има Детското БНР?

Като сайт вече пета година. Обратната връзка, която получаваме от децата, защото те ни пишат, особено сега когато сме обявили Националния литературен конкурс "Искри", ме радва, че имаме тази обратна връзка. Децата очевидно се интересуват от това, което им предлагаме в сайта. За нас това е важно.  ВИЖТЕ ОЩЕ

Милко Божков - за "Салона на природата" и простичките неща в живота

Изолация, оставане вкъщи, самота. Думи, които плашат повечето от нас. При хората на изкуството обаче всичко е различно. Поривът за красота се засилва, а желанието да твориш и да обръщаш внимание на "простичките неща" в живота става все по-силно и по-силно. Големият български художник Милко Божков в момента се намира в с. Стефан Стамболово -  близо до..

публикувано на 02.04.20 в 18:40
Йордан Георгиев

Много искам да ми се случи нещо хубаво днес!

Тъй като искрено вярвам, че няма по-успешен антидот срещу кризата, свързана с вирус Covid-19 от обичта, приятелството и емпатията и воден от увереността, че в тези дни хората повече от всякога се нуждаят от добри примери и стоплящи новини, аз, Йордан Георгиев – автор и водещ на театралното предаване „Без маски“ в ефира на радио „Алма..

публикувано на 02.04.20 в 18:35

Картина на деня - „Метаморфози на страха" от Стоимен Стоилов

„Картината на деня“ на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна днес представя едно от най-големите имена в съвременното българско пластично изкуство – създателя на Варненската графична школа и на Международното биенале на графиката във Варна, проф. Стоимен Стоилов. Неговите „Метаморфози на страха“ – знакови работи от края на..

публикувано на 02.04.20 в 10:33

"Княз Игор" в "споделени представления"

През тази седмицата в online платформата на Театрално-музикален продуцентски център Варна „Споделени представления“ на 2 април, 19.00, ще бъде излъчена постановката на Държавна опера Варна „Княз Игoр“ от Александър Бородин. Диригент-постановчик Борислав Иванов. Диригент Кръстин Настев. Режисура и сценография Кузман Попов. Костюмография Лора..

публикувано на 01.04.20 в 17:46
арх.Никола Лазаров

Прекрасните варненски сгради на Архитект Софийски

Един от най-големите български архитекти след Освобождението Никола Лазаров е роден на днешната дата – 1 април – преди 150 години. Френски възпитаник, неговите архитектурни творби са убедително доказателство за невероятната му дарба да съчетава традициите на българското строително изкуство с елементи от европейския барок и сецесион...

публикувано на 01.04.20 в 17:42

Всеки вторник - ден на зрителите!

От днес на виртуалната сцена на Театърът ЧЕТЕ ОТ ВКЪЩИ ще могат да стъпят и зрителите. Новата инициатива е под наслов "ВИЕ ЧЕТЕТЕ в Театърът чете от вкъщи". Всеки почитател на Мелпомена може да изпрати видео клипове, в които чете стихотворение, разказ, приказка, басня, откъс...... каквото му харесва. Адресът е:..

публикувано на 01.04.20 в 15:10

За 11-ти път община Добрич ще връчи Националната литературна награда „Йордан Йовков“

Церемонията ще се състои ноември месец тази година и ще е по повод 140 години от рождението на писателя. Наградата се връчва на пет години, а някои от нейните носители досега са Дико Фучеджиев, Емилиян Станев, Ивайло Петров, Антон Дончев и други. . Националната литературна награда „Йордан Йовков“ е учредена от община Добрич и се присъжда..

публикувано на 01.04.20 в 11:07