Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пример за подражание

Снимка: Фейсбук, Русин Коцев

3000 маски за многократна употреба ще бъдат раздадени на ромите от видинския квартал „Нов път”. Забележете обаче – тези маски се шият и ще бъдат ушити напълно безвъзмездно от семейството Найден и Албена Георгиеви и три техни съмишленички. И всичко това на доброволни начала. Интересното е, че Албена Георгиева дори няма машина за шиене вкъщи. Но със съпругът си събира пари и се захващат за работа. За да бъдат полезни на съкварталците си и да се опитат да ги предпазят от пандемията. Защото са разбрали, че не могат да чакат помощ, ако сами не си помогнат. Найден и Албена Георгиеви са пример за всеотдайност и съпричастност. Един от многото през тези седмици, които ще ни съхранят като нация. И призовават всички да последват техния пример така, както те са се вдъхновили от чужди добри идеи. Ако повече хора го направят, толкова по-бързо ще излезем от кризата, смятат Албена и Найден Георгиеви. 

"Апелираме към всички хора, които седят вкъщи - като си стоиш вкъщи то така или иначе няма какво толкова да направиш. единственото, което е необходимо, е да си отвориш сърцето и душата за каузи в името на доброто на нашата държава. Ние сме си бедни и без това положение. Ние сме бедни от 30 години, особено тук, в нашия край. И въобще България е бедна. но не можем да чакаме някой да ни помогне. На това мнение сме всички. Ние така и така се лишаваме, поне нещо да правим, за да се измъкнем заедно от това положение". 

Повече за доброволната инициатива на семейство Георгиеви чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Книгата и детето

На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга и рождената дата на един от най-обичаните писатели на приказки Ханс Кристиян Андерсен. Ако обичат книгите възрастните, голяма е вероятността от малки да са им чели приказки. Бабите и дядовците, които разказват приказки преди следобедния сън на внучето си или майките и татковците, които..

публикувано на 02.04.20 в 18:35

Търсят се лаптопи за децата в Балчишко

Средното училище „Христо Смирненски“ в село Оброчище търси лаптопи за децата без технически средства. На­то­ва­ре­ност­та за учи­те­ли, уче­ни­ци и ро­ди­те­ли е по­ве­че, такава е равносметката за дистанционното обучение на директора Росица Койнова. Тя обобщи, че 15 ученици не разполагат с мобилни устройства. За тях се..

публикувано на 02.04.20 в 12:36

Проф. Кантарджиев към варненци: Моля, не изхвърляйте домашните си любимци

Всяка епидемия е изпитание за морала на обществото. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев по време на сутрешния брифинг на Националния оператевн щаб. Той бе провокиран да направи това съждение от въпрос имат ли основание собствениците на домашни любимци да се притесняват дали животните им не разпространяват заразата и имат ли хората основание, подобно..

публикувано на 02.04.20 в 09:41

Полицията и местните хора наблюдават поставените под карантина в Балчишко

Хората, които са под карантина, се наблюдават както от полицията, така и от местните жители, обобщават кметове на балчишки села В село Дропла е поставена под карантина сватбарка от Германия "Една наша жителката беше на сватба в Германия, върна се на 10 март и до 24-и изтече карантината, уточни кметският наместник Денчо Попов.   В..

публикувано на 01.04.20 в 17:23
Семейство Стоянови в очакване за нови пътешествия!

В Италия не се тестват хора, ако нямат симптоми. Не се правят масово и бързи тестове

Ситуацията в Италия започва да се подобрява, сподели за Радио Варна от Рим Мариaн Стоянов. Той живее там от малък и е с италианско гражданство, но това не означава, че не се интересува от ситуацията у нас. Брат му е парамедик в Пловдив, затова следи отблизо всеки ден какво се случва в България. За него лекарите и медицинският персонал са ангели,..

публикувано на 01.04.20 в 15:31

Истината има значение. Особено в политиката.

Как политическите лъжи подхраниха пандемията Политиците трябва да започнат да казват само истината, за да забавят по-нататъшното разпространение на коронавируса. Бърз поглед към Китай , откъдето произхожда новият коронавирус, показва точно как нещата се объркаха...

публикувано на 01.04.20 в 15:15

В Доброглед "гледат" оптимистично

В село Доброглед, което е на само 13 км от Варна, жителите, макар и малко, са по домовете си. Село Доброглед се намира в община Аксаково и е разположено в близост до гъста гора, благодарение на която въздухът в района е кристално чист. В ситуацията на карантина едно варненско семейство избира живота там, вместо този във Варна. В малкото селце има само..

публикувано на 01.04.20 в 12:29