Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пенсионер под карантина /разказ с елементи на разсъждение/

снимката е илюстративна

Михаела Маринова е на 82 години. Страхът от заразата с коронавирус, в съчетание с две хронични заболявания, са я накарали  сама да се постави под домашна карантина. И така вече шести ден.

Пенсионерката, която е бивш здравен работник, сподели, че поддържа много добра хигиена. Дори мие ръцете си по-старателно, отколкото експертите препоръчват:

Мия ги поне 30-40 секунди и то с четка и сапун, така както правят хирурзите. След това ги дезинфекцирам. Лошото е, че никъде не мога да намеря, както маски, така и дезинфектант. Един мой бивш пациент ми услужи с ракия която е 70 градуса и също върши добра работа.

Михаела разказа и как се оцелява под домашна карантина с пенсия от 219 лева:

Много е трудно. Само сметката ми за ток беше над сто лева, плюс 30-40 лева за лекарства. За храна остава много малко. Не пазарувам в малките квартални магазини, защото там тоста за повишили цените. Обикновено ходя в големите маркети.

За Радио Варна тя сподели, че, според нея, двата часа, отделени за пазаруване на възрастните хора не са достатъчни.  Пенсионерите най-често посещавали големите хранителни магазини заради промоциите в тях. Трудно обаче стигали до хипермаркетите навреме, понеже автобусите от градския транспорт се движат по-рядко./Може би е добре да напомним на Михаела и на другите пенсионери, че ограничението от 8:30 до 10:30 важи за хората под 60 години и, че пенсионерите могат да пазаруват и в останалото време. Освен това, доброволци може да доставят храна и лекарствана на възрастни и самотни хора и трудноподвижни лица. Всички нуждаещи се от помощ за закупуване на храна и лекарства могат да се обаждат на телефони 052-985-099 и 0889 911 791, всеки ден от 9 до 17 часа/.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Любимата библиотека" радва децата във Вълчидол

Толкова много време имаме в момента и трябва да го ценим, защото сме с любимите си хора, у дома. Имаме цялото време на света да се отдадем на различни образователни и надграждащи интелекта ни занимания. Имаме време за четене, за музика, за култура, макар и виртуална. В следващите минути ще ви отведем във Вълчидол. Там продължава работа Любимата..

публикувано на 30.03.20 в 17:20

Фермерският пазар във Варна работи он-лайн

Във фейсбук страницата на пазара са качени контакти и линкове към страниците на всички производители, които обичайно продават на съботно-неделните пазарни дни. Повечето производители споделят за чувствителен спад в продажбите, но според организатора и съосновател Фермерския пазар във Варна Никола Курашки п ървоначалната истерия за презареждане от..

публикувано на 30.03.20 в 16:50

Изписаха първите трима пациенти с Covid-19 от "Св. Марина" - Варна

От инфекциозната клиника в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна са изписани 3-ма пациента с доказана Covid-19 инфекция, протекла грипоподобно, съобщиха от пресцентъра на болницата. Пациентите са в добро общо състояние, клинично здрави, с нормални лабораторни показатели и с двукратни отрицателни вирусологични резултати. Дадени са им необходимите..

публикувано на 30.03.20 в 16:15

Дишане под налягане - при едно условие

Хипербарната белодробна оксиденация е терапевтичен метод, който може да бъде използван при пациенти с COVID-19, при условие, че дишат самостоятелно. Това каза за Радио Варна първият лекар, въвел използването на барокамера у нас, полковник д-р  Петър Ганчев . Единственият проблем е дезинфекцията на апаратурата: " Хипербарната белодробна оксигенация..

обновено на 30.03.20 в 14:42

Пазаруване с кошница през прозорец-съживиха стара традиция в Турция

Ковид-19 съживи една стара традиция в Турция - пазаруване с кошница, спусната през прозореца или балкона, пише в. "Дейли сабах". Отдавнашната практика, която и днес остава позната гледка по улиците на Истанбул, се възроди с пълна сила след забраната за излизане навън на хората над 65-годишна възраст, наложена от турските власти в борбата с..

обновено на 30.03.20 в 12:56

Трето място за космическа академия на ученици от Варна

Екип от ученици от частната профилирава гимназия „Антоан дьо Снет Екзюпери” във Варна се класира на престижното трето място   в международни я конкурс на НАСА за поректиране на космически градове. Участвали са 14 359 ученици от над 30 страни.. Варненските ученици от гимназията са Бора Доган и София Василенко, проектът им е „Космическа..

публикувано на 30.03.20 в 10:40

Национален чат за първа психологическа помощ открива БЧК

За да отговори на нуждите на обществото в условията на извънредното положение в страната, породено от пандемията COVID-19 и повишеното ниво на стрес, Българският Червен кръст стартира нова услуга - национален онлайн чат, информират от БЧК. На уебсайта на организацията - www.redcross.bg, близо 30 специалисти по психосоциална подкрепа всеки..

публикувано на 29.03.20 в 15:31