Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Двама професори за 5G

С приетите преди ден от правителството наполовина по-ниски тарифи за радиочестоти, България е по-близо до изграждането на 5G мрежа. ​ Неизвестните, свързани със свръхбързата технология, пораждат страхове у хората. Градски легенди или обосновани притеснения? Някои изследователи посочват пряка връзка в срива на имунната система на хиляди хора, които живеят или работят в близост до инсталирани модерни 5G антени, като за пример посочват Милано и Ухан. Радио Варна потърси мнението на двама професори от Варна:

Проф. Розалина Димова от Катедра "Комуникационна техника и технологии" в Технически университет - Варна обяснява, че "5G е пета генерация телекомуникационни мрежи,  които се развиват през последните 120 години. В сравнение с 4G се осигурява повече от сто пъти по-бърз обмен данни. Операторите ще трябва да поставят допълнителни усилвателни антени на около 150 метра една от друга. Това ще даде достъп до виртуална реалност с високо качество, дистанционно управление, умен дом, автономно шофиране, умни градове, умно земеделие и т.н. Стандартите вече са дефинирани - при 5G e от 28 до 100 гигахерца, за сравнение сегашната 4G работи в по-нискочестотния диапазан между 700 мегахерца и 6 гигахерца. Притесненията са свързани с това, че има по-малко проучвания на високочестотните мобилни радиочестоти  Много държави вече инсталираха тези мрежа - Китай, Италия, Англия и САЩ. Ние като последваща държава ще видим опита от другите. Службите по контрол на ефира трябва да следят дали се спазват изискванията. Откакто съществуват мобилните телефони , т.е. тази мрежа, която прихваща нашият телефон независимо къде се намираме се правят изследвания. Тези изследвания продължават. Контролират се с резолюции на ООН и СЗО. "Проф. Красимир Методиев, ръководител на Катедрата по предклинични и клинични науки към Медицински университет Варна коментира връзката ​5G и имунитет:

"Има много теории, които включват механизми на въздействие между енергийните излъчвания и човешкото здраве. Преди години, когато въведоха безжичните телефони, по покривите се поставяха огромни антени. Хората тогава се стреснаха, защото макар и примитивни, бяха направени проучвания, които установиха, че има въздействие на излъчванията. И до ден-днешен си мисля, че тези нискочестотни вълни, които ни облъчват отвсякъде, няма как да не оказват влияние върху човешкото здраве и в частност върху имунната система. Това са нови влияния върху организма, недостатъчно изучени.  Когато се появиха клетъчните телефони "джобен формат" сравнено с първите, които бяха с размери на кутия за обувки, под сурдинка беше направен категоричен намек, че те са вредни за човека. Съветваха ни да не ги държим във вътрешния си  джоб до сърцето,да не ги държим дълго време до главата си, тъй като излъчват вълни към централния мозък. До момента няма клинични проучвания, които да обхванат огромен брой изследвани с различни методи лица. Необходимо е пространствено проучване, в противен случай ще излизат всякакви теории и ще се вихрят психотични влияния.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

обновено на 31.05.20 в 14:05

Вилиан Стефанов: Привличат ме дивата природа, трудните маршрути, усамотените райски кътчета

Родопа планина ражда хора! И то само какви хора: с борбен дух и свободолюбив начин на живот; хора, които са сякаш от друго измерение. Като Вилиан Стефанов, роден в Смолян. По професия е IT специалист, но по дух е пътешественик, авантюрист и любител фотограф. С родопска упоритост прекосява България надлъж и шир...

обновено на 30.05.20 в 15:53

Актьорът Стоян Стоянов: В тази професия трябва да си всеотдаен и честен с публиката

Най-важното за един актьор е да успее да ангажира вниманието на публиката, да стигне до нея и да я докосне. Всеки един в залата трябва да бъде съучастник на това, което се случва на сцената, а не просто да бъде пасивен зрител. Затова актьорът трябва да е всеотдаен и честен с публиката. За предизвикателствата в професията, за удовлетворението от добре..

обновено на 27.05.20 в 10:03
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС

Отличен 6: Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна . През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления : „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни..

публикувано на 26.05.20 в 16:41
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46

Експерт: С падането на ДДС върху книгите ще паднат и цените

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите от 20% на 9% ще увеличи потреблението и броя на читателите, ще стимулира издателствата да произвеждат още по-разнообразна книжна продукция . Това мнение изрази Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга “, в предаването за култура на Радио..

обновено на 23.05.20 в 13:53
Проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м.

Проф. д-р Вилиян Платиканов: Радват ме добрите постижения, които се правят в името на хората

Винаги ме радват добрите постижения - хубавите неща, които се случват в името на образованието, науката и хората. Още по-хубаво е, когато те са видими и признати. Чувствам се горд, че имам такъв екип, който върши работата си отлично, каза в интервю за Радио Варна, проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и..

обновено на 22.05.20 в 15:23