Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Огнян Пелов: Вместо добавки, яжте свежи храни и ядки!

| обновено на 27.03.20 в 16:18
Снимка: pixabay.com

Д-р Огнян Пелов е интересен човек, от когото можем много да научим за здравословния начин на живот, стига да искаме. Винаги е насреща за въпроси, стига те да са правилно зададени. Изкушения има много в тази ситуация, в която ни се налага да стоим повече у дома, споделя д-р Пелов и напомня, че важните за организма ни микроелементи и витамини, е добре да си набавим директно от храната, като например ядките, свежите плодове и зеленчуци. Човек трябва да се храни, докато се засити. Не е казано, че защото е обяд, задължително трябва да обядва. Следвайте желанията на организма си, ни съветва още д-р Пелов. Той не е от привържениците на закусването, но ако сте свикнали с него, може добре да комбинирате ядки (без фъстъци) с мляко, което вкисква (биволско, козе или овче). Според д-р Огнян Пелов е добре да консумираме до шест яйца на ден, а след шестото - ограничаваме белтъка и консумираме само жълтъка. Ядките са важен оизточник на елементи, които са крайно необходими на организма ни. Той препоръчва до две ядки бразилски орех, който е богат на Селен, бадеми, кашу и орехи, които съдържат голям процент Цинк и Йод. Не се налага да ходим и да търсим тези елементи под формата на хапчета в аптеката, достатъчно е, да хапнем по една шепа микс от любимите ядки. Те могат да са сурови или печени, но да не съдържат сол, препоръчва д-р Пелов. 

Пиенето на кафе също е въпрос, който задаваме към специалиста. На него полувачаме отговора, че от 1 до 3 кафета дневно е по-добре, отколкото изобщо да не пием кафе. Две са препоръките му, обаче, кафето да не е разтворимо или инстантно, тип нес. Не е добре да се пие безкофеиново кафе, защото вярваме или не кофеинът се оказва полезен за организма. Това е световна статистика, посочва специалистът.

Що се отнася до алкохолните напитки, доктор Пелов ни съветва да не злоупотребяваме с тях. Можем да консумираме до 100гр. домашна ракия и червено вино - за дамите по една чаша, а за мъжете до две на ден.

Създадената от д-р Пелов система на базата на функционалната медицина решава проблеми като затлъстяване, хипертония, диабет, атеросклероза, депресивни състояния и др. Бъдете здрави и се хранете правилно, препоръчва още д-р Огнян Пелов.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС

Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна . През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления : „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни..

публикувано на 26.05.20 в 16:41
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46

Експерт: С падането на ДДС върху книгите ще паднат и цените

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите от 20% на 9% ще увеличи потреблението и броя на читателите, ще стимулира издателствата да произвеждат още по-разнообразна книжна продукция . Това мнение изрази Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга “, в предаването за култура на Радио..

обновено на 23.05.20 в 13:53
Проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м.

Проф. д-р Вилиян Платиканов: Радват ме добрите постижения, които се правят в името на хората

Винаги ме радват добрите постижения - хубавите неща, които се случват в името на образованието, науката и хората. Още по-хубаво е, когато те са видими и признати. Чувствам се горд, че имам такъв екип, който върши работата си отлично, каза в интервю за Радио Варна, проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и..

обновено на 22.05.20 в 15:23

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

публикувано на 22.05.20 в 11:03
Елена Алексиева с Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“

Елена Алексиева: Пандемията ни напомни, че светът не се върти около нас

Докато човечеството страда, светът в който това човечество живее и е узурпирало, всъщност изобщо не страда. И започва да се чувства по-добре! Трябва да се сетим, че светът не се върти около нас и да се опитаме да не го забравяме повече. Тази Земя няма как да се адаптира спрямо нас, въпреки че тя се опитва да го прави, но това не може да става..

публикувано на 21.05.20 в 10:47
Първа езикова гимназия Варна

Първа езикова гимназия с Награда "Варна" за колектив на годината

За втори път преподавателският екип   на Първа езикова гимназия във Варна получава Награда Варна за "Колектив на годината" в областта на средното училищно образование и обслужващи звена. Тази година учебното заведение навърши 140 години от основаването си като училище и 55 години като гимназия. За тези години се е утвърдило като водеща..

публикувано на 21.05.20 в 07:00