Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Театърът - на живо или онлайн? Такъв избор не съществува

Сия Папазова  дълги години е  драматург на театъра във Варна, неотменна част от живота и историята на варненската драма.  Преди няколко години тя издаде книгата „Варненският театър – обществен феномен”.

Днес празничният за театралите и почитателите ден е под карантина. Как Сия Папазова преживява дните на изолация:

Всъщност това е раят на четящия човек

Каквото не е прочел, не е довършил, не е започнал, сега вади от бибилиотеката и чете.

Това трудно може да стане по време на работата, защото съм свръхзаета с преподаването.

Това е едното мое любимо занимание, а другото е да  довърша книгата си за педагогическата работа с деца и юноши в областта на театралното изкуство.

Сигурно книгата ще е уникална, защото вашията опит е дълъг и голям.

Мисля, че няма друга такава с подобен на моя опит. И сега имам възможност да огледам частите, завършена е и сега я  редактирам, а това много  приятен процес.

Как се казва книгата?

Казва се "Спаси и съхрани". Става въпрос за спасеното детство. Това е понятие, което сестра ми е употребила, но аз слагам акцент и върху съхрани, защото това е по-трудното.


А упражнявате ли се в кулинарното изкуство?

Аз обичам да готвя и сега измислям разни странни неща. Това време също е раят и на готвещия човек, защото иначе бързаме,  хапваме и на вън, а сега може да го приготвим естетски.

А няма ли поне малко страх и паника у вас? Сега много хора казват, че им е страшно скучно, чувстват се като затворници

Интересна работа. Аз гледам новините неотменно. Не зная защо, но няма в мене паника.

Може би защото съм чела много книги за подобни ситуации. Моят род е избягал от Дубровник от една такава епидемия и ми се струва ми се , че през Европа са минали по-страшни неща, да не говорим за войните.

Все пак в съвременните модерни времена човечеството би могло да се справи. Но знате ли какво забелязвам?  Забелязвам, че хората много започват да разчитат на държавата.

И изведнъж държавта се оказва спасител - спасител в беда 

А общувате ли си с вашите възпитаници от "Златното ключе"?

О, да. Непрекъснато звънят. Аз имам възможност и онлайн да преподавам, но смятам, че това ще е една измама. На  мен ми тряват очите на моите деца, да имам обратна връзка.

Затова пък сега имам възможност да дам на моите възпитаници онзи списък с книги, които трябва да прочетат сега, докато са затворени в домовете си.

Кои са първите три книги н списъка?

Гогол, Чехов, Достоевски. Казвам им веднага да се захващат с "Картоиграч" на Достоевски.  Също имам и списък с филми от киното. Всичко, което е пропуснато от школите-италианска, френска, съвременна. Сега, докато са си у дома да наваксат.

Така че това е време и на покой, и на самота, от които понякога човек много се нуждае


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС

Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна . През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления : „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни..

публикувано на 26.05.20 в 16:41
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46

Експерт: С падането на ДДС върху книгите ще паднат и цените

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите от 20% на 9% ще увеличи потреблението и броя на читателите, ще стимулира издателствата да произвеждат още по-разнообразна книжна продукция . Това мнение изрази Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга “, в предаването за култура на Радио..

обновено на 23.05.20 в 13:53
Проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м.

Проф. д-р Вилиян Платиканов: Радват ме добрите постижения, които се правят в името на хората

Винаги ме радват добрите постижения - хубавите неща, които се случват в името на образованието, науката и хората. Още по-хубаво е, когато те са видими и признати. Чувствам се горд, че имам такъв екип, който върши работата си отлично, каза в интервю за Радио Варна, проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и..

обновено на 22.05.20 в 15:23

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

публикувано на 22.05.20 в 11:03
Елена Алексиева с Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“

Елена Алексиева: Пандемията ни напомни, че светът не се върти около нас

Докато човечеството страда, светът в който това човечество живее и е узурпирало, всъщност изобщо не страда. И започва да се чувства по-добре! Трябва да се сетим, че светът не се върти около нас и да се опитаме да не го забравяме повече. Тази Земя няма как да се адаптира спрямо нас, въпреки че тя се опитва да го прави, но това не може да става..

публикувано на 21.05.20 в 10:47
Първа езикова гимназия Варна

Първа езикова гимназия с Награда "Варна" за колектив на годината

За втори път преподавателският екип   на Първа езикова гимназия във Варна получава Награда Варна за "Колектив на годината" в областта на средното училищно образование и обслужващи звена. Тази година учебното заведение навърши 140 години от основаването си като училище и 55 години като гимназия. За тези години се е утвърдило като водеща..

публикувано на 21.05.20 в 07:00