Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Анна Цолова: Налагам си и информационна профилактика

Анна Цолова е сред най-познатите имена в българската журналистика. Не обича да говори за рамки, защото самата тя не ги харесва. Не обича да влиза в чиновническото работно време - и това й е чуждо. Но за сметка на това, извън всекидневния ефир, който бе нейн спътник дълги години, сега се справя изключително добре и отговорно с новото си предизвикателство да обучава. "Говори, за да те видят!", е нейното ново поприще. 

Анна Цолова припомня, че най-важният въпрос е  "ЗАЩО?".  Категорична е, че в момента всеки журналист и всеки говорещ по темата трябва да е умерен, да излъчва емпатия, да успокоява и да не създава напрежение у слушателя или зрителя. Цолова не усеща и не вижда състезание за информация между медиите.

"Чувам въпроси, които по същество не водят до нищо, а журналистът трябва да е конкретен, за да извлече повече и точна информация. Журналистът трябва да има критично мислене и да го изразява", категорична е Цолова. Според нея в момента се гледа телевизия повече от всякога у нас. "В историята на телевизията няма такова масово гледане, както сега. Да, ние сме в пандемия от коронавируса. Но сме и в информационна пандемия", смята Цолова. "Надявам се по-малко хора да са обект на една попивателна информация, която се тиражира по различни сайтове, която за мен е откровена глупост. Хората четат и гледат цифри, цифри на смътност, което води до паника. На мен ми липсва например историята на излекувалите се, на преминалите успешно заразата с COVID-19. Липсва ми добрата новина", казва още Анна Цолова.

"Не съм изгубила журналистическия си инстинкт. Зная кои информационни сайтове като потребител да ползвам. Разбира се, това са традиционните канали за информация. В момента като потребител следя информационния поток, защото към този момент не задавам аз въпросите. Разбира се, не гледам и не следя онези източници, които действат с методите на пропаганда и на заблуда. Ако случайно ги "отворя", го правя, за да видя какво целят, за да си сглобя картинката. Силово си налагам информационна профилактика в този момент. Но това не означава, че не съм информирана. Днес всички се интересуваме от това, което ни заобикаля. Но тази информационна профилактика може да ни помогне да се съхраним като хора със здрава психика. Напоследък все повече си пожелаваме здраве, желая го и аз на всички хора!".

Цялото интервю на Нина Милошевич с журналиста Анна Цолова, може да чуете в прикачения звуков файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС

Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна . През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления : „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни..

публикувано на 26.05.20 в 16:41
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46

Експерт: С падането на ДДС върху книгите ще паднат и цените

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите от 20% на 9% ще увеличи потреблението и броя на читателите, ще стимулира издателствата да произвеждат още по-разнообразна книжна продукция . Това мнение изрази Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга “, в предаването за култура на Радио..

обновено на 23.05.20 в 13:53
Проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м.

Проф. д-р Вилиян Платиканов: Радват ме добрите постижения, които се правят в името на хората

Винаги ме радват добрите постижения - хубавите неща, които се случват в името на образованието, науката и хората. Още по-хубаво е, когато те са видими и признати. Чувствам се горд, че имам такъв екип, който върши работата си отлично, каза в интервю за Радио Варна, проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и..

обновено на 22.05.20 в 15:23

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

публикувано на 22.05.20 в 11:03
Елена Алексиева с Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“

Елена Алексиева: Пандемията ни напомни, че светът не се върти около нас

Докато човечеството страда, светът в който това човечество живее и е узурпирало, всъщност изобщо не страда. И започва да се чувства по-добре! Трябва да се сетим, че светът не се върти около нас и да се опитаме да не го забравяме повече. Тази Земя няма как да се адаптира спрямо нас, въпреки че тя се опитва да го прави, но това не може да става..

публикувано на 21.05.20 в 10:47
Първа езикова гимназия Варна

Първа езикова гимназия с Награда "Варна" за колектив на годината

За втори път преподавателският екип   на Първа езикова гимназия във Варна получава Награда Варна за "Колектив на годината" в областта на средното училищно образование и обслужващи звена. Тази година учебното заведение навърши 140 години от основаването си като училище и 55 години като гимназия. За тези години се е утвърдило като водеща..

публикувано на 21.05.20 в 07:00