Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Емил Радев: Целият европарламент е затворен, има и първи смъртен случай сред служителите на институцията

Емил Радев - ГЕРБ/ЕНП

Четиридесет и две годишен служител от компютърния отдел на Европарламента е сред жертвите на коронавируса, има и много служители от администрацията които са заразени, включително и мои колеги"- каза в предаването "Позиция" евродепутатът от ЕНП и ПП ГЕРБ Емил Радев. "Със сигурност през следващите няколко месеца ще се работи дистанционно. Така или иначе правим дистанционни срещи на политическите групи, на координаторите. Стартират дистанционни заседания и на комисиите"- каза още Радев. "Така беше гласувана и помощта от ЕС към държавите членки". По повод средствата за борба с коронавируса той каза:

„Всяка една държава от ЕС ще може да се възползва от този инвестиционен механизъм. Парите неусвоени от структурните фондове, вместо да се връщат в бюджета на Евросъюза в края на годината, ще се използват в борбата срещу коронавируса”.

Припомням, че през седмицата евродепутатите подкрепиха мерките и гласуваха 37 милиарда евро към засегнатите най-чувствително от епидемията. Средствата ще послужат на здравните системи, на малки и средни дружества и на пазара на труда:

България ще използва около 800 милиона евро по тази схема. друго важно решение беше, държавите членки да поискат финансова помощ от Фонд "Солидарност" в борбата с COVID-19. Този фонд е създаден за природни бедствия, но сега ситуацията налага да се отвори и средствата да се използват за големи кризи в общественото здравеопазване. Най- силно засегнатите държави членки следва да получат достъп до финансова подкрепа до 800 милиона евро през 2020-та година, като подкрепата ще се решава за всеки отделен случай.

Емил Радев припомни, че ЕС няма единна медицинска политика, което е едно от изключенията в Евросъюза и предположи, че ще се мисли за промени в европейските правилата и в европейското законодателство.


ВИЖТЕ ОЩЕ

МОН връчи наградите "Питагор" за принос в науката

Българските учени имат огромен принос в европейската и световна наука. Признанието е свързано с денонощен всеотдаен труд, но резултатът от него не се вижда веднага. Необходимо е време, за да могат учените да го споделят. Всички ние като общество им дължим признание, а наградата "Питагор" е само част от израза на нашето уважение към тях. Това каза..

публикувано на 24.05.20 в 21:05

Учени изчислиха кога ще свърши епидемията в различните държави

Специалисти от Сингапурския технологиченуниверситет създадоха модел с данни отпандемията от COVID-19, за да определят кога ще свърши тя в най-засегнатите държави, и установиха, че това ще стане през есента, автора вълна няма да има, съобщи в. "Мейл он сънди". Моделът предвижда траекторията на разпространение на вируса във времето. Той..

публикувано на 24.05.20 в 19:20
Майк Помпео

Пекин: Нова студена война между Китай и САЩ застрашава глобалния мир

Министърът на външните работи на Китай Ван И даде традиционната годишна пресконференция, на която представи основния външнополитически курс на страната. Основен акцент в нея беше развитието на отношенията със САЩ и съвместната борба срещу новия вид коронавирус...

публикувано на 24.05.20 в 19:15
Варненско крайбрежие

Синоптиците вещаят хладна седмица

През цялата седмица атмосферата над района ще е неустойчива. Облачността ще е променлива, купеста и купесто-дъждовна, с условия за краткотрайни валежи и гръмотевици в часовете около и след обяд. След полунощ явленията ще затихват, облачността временно ще намалява. По-значителна ще е облачността в средата на седмицата, когато се очакват и..

обновено на 24.05.20 в 18:10

Една трета от смъртните случаи от COVID-19 са на болни от диабет

Ново изследване установи, че една трета от смъртните случаи от COVID-19 във Великобритания са свързани с пациенти, болни от диабет. Авторите на проучването са стигнали до извода, че съпровождащото затлъстяване вследствие на това ендокринно заболяване, се явява главната причина за смъртността от COVID-19 в Обединеното кралство. Медиците..

публикувано на 24.05.20 в 17:40
Истанбул

Турското правителство предвижда нормализиране през юни

Турските здравни власти очакват след 4-дневната карантина за Рамазан байрам между 23 -27 май в Истанбул и в още 26 окръга в страната случаите на заразени с COVID-19 да паднат под 500 дневно.В зависимост от това дали ще се постигне целта, се планира поетапно през идния месец да се възстановят редица дейности, които бяха отменени от месец март..

публикувано на 24.05.20 в 17:30

Франция: Избягвайте пътуванията в чужбина това лято

Френското правителство не желае гражданите на страната да пътуват в чужбина това лято и препоръчва да почиват във Франция, казва министърът на околната среда Елизабет Борн. По-рано този месец президентът Еманюел Макрон заяви, че е малко вероятно французите да успеят да предприемат големи пътувания извън страната това лято и че може да се..

публикувано на 24.05.20 в 17:28