Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Икономистът Стоян Панчев: Вървим не към икономическа рецесия, а към депресия

„Световната икономика вече беше изпаднала в циклична криза, с център Европа, но ситуацията с коронавируса преля чашата. Вероятно скоро няма да говорим за икономическа рецесия, а за депресия” – направи прогноза за предаването „Позиция” икономистът Стоян Панчев.

Имаме много лошо стечение на обстоятелствата. От един доста слаб стопански период бяхме застигнати и от един такъв шок, който е изцяло външен на системата, т.е. не е предизвикан от нея, екзогенен шок върху предлагането. Когато имаме нормална, до колкото може да се говори за нормално, циклична рецесия, тогава говорим за шок върху търсенето, най вече свързано с лошото функциониране на финансовата система. Сега имаме шок на предлагането- затваряне на фабрики, прекъсване на вериги на производство, спиране на транспорта, туризма очевидно, така наречения ритейл или сектор за продажба на дребно. Цялото това нещо изведнъж спира и икономиката е атакувана от две страни. Така може да обясним и тежката година която за съжаление ни предстои

Това, че не сме в еврозоната и че сме във валутен борд ни облагодетелства спрямо държави като Гърция или Италия, категоричен е Панчев. „За себе си, винаги съм бил привърженик на това, част от спестяванията да са вложени във физическо злато. Проблемът е, че в момента се намира трудно и е по- скъпо в сравнение с това което се предлага на международните пазари”- каза още той по повод сигурните активи в условия на икономическа криза. "В момента цената на златото на борсите съвсем леко спада и се държат леко около една стойност, докато физическото злато, това което е достъпно за дребни инвеститори расте доста. За това винаги съветвам да се купува физическо, а не "хартиено" или секюритизирано злато. В момента физическото злато може по- трудно да си го доставите, но се намира и е една опция.

Той коментира и финансовата ситуация в България: "Банките у нас изглеждат стабилни, БНБ представи пакет от 9.3 милиарда лева, който ще предостави възможности на нашите банки. Тъй като сме извън еврозоната, към нас има изискване, банките да имат по големи буфери, тоест те са по подсигурени откъм налични средства отколкото банките в еврозоната. Левът е стабилен, имаме валутен борд който ни пази точно в такива финансови кризи. Т.е. нашата финансова система е по скоро стабилна, дори при тези обстоятелства на този етап. Не знаем до къде ще стигнат нещата обаче. Въпреки това мисля, че хората към момента не трябва да се притесняват за своите спестявания.

Всякакви други активи ще имат проблеми с цените и не мисля, че сега е момента да се експериментира освен ако човек не се чувства достатъчно подготвен и компетентен за купуване на акции от фондовите борси, каза още Панчев. Той беше категоричен, че сега е момента в който хората могат да разчитат на спестяванията си, ако имат такива. По облагодетелствани ще са хората с по малко кредити и със заделени пари за черни дни. България в момента има 20% дълг. Сравнено с Италия, която има дълг от 137 на сто от БВП, с други думи, ние имаме буфер който да използваме- за заеми, кредити и да покрие определени нужди.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка от фейсбук профила на Иван Портних, кмет на Варна

Новото кръгово кръстовище на бул. “Васил Левски”, ул. “Девня”и ул. “Г. Пеячевич” е почти готово

Приключват строителните дейности на новото кръстовище на бул. "Васил Левски", ул. "Девня" и ул. "Г. Пеячевич ", предстои полагане на маркировка. Това съобщава в профила си във Фейсбук кметът на Варна Иван Портних. Продължава засаждането на дървета. Използва се специализирана техника за пренасяне на дърветата от разсадник и засаждането им в..

публикувано на 25.05.20 в 20:27

17 плажа по Черноморието ще бъдат с безплатни чадъри и шезлонги

В курорта Златни пясъци чадърите ще се предлагат по 2 лв, а в Албена по 1лв. 17 плажа по Черноморието ще бъдат с безплатни чадъри и шезлонги. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова в Слънчев бряг, предаде БГНЕС. "Вече имаме пълна готовност по отношение на цените, които са предложили концесионерите и наемателите. От 132 плажа, които..

публикувано на 25.05.20 в 17:57

Ресторантьор: Браншът в България много трудно може да си позволи намаляване на цените за клиентите

Само 40% от заведенията в момента са отворили, но няма гаранция, че всички работят в режим на рентабилност , посочват от бранша. В близките месеци ще стане ясно дали тези, които са се осмелили да отворят, ще продължат да работят и ще бъде ли финансово оправдано отварянето на нови заведения, смятат ресторантьори и бармани. Заради ситуацията с..

публикувано на 25.05.20 в 17:37

Кризисен щаб за туризма във Варна искат браншови организации

Една от най-важните мерки за възстановяването на туризма във Варна, която трябва да бъде предприета, е създаването на кризисен щаб, където да има чуваемост между бизнеса и общината.  Писмо с поредица от предложения за предприемане на тази и други антикризисни мерки е изпратено от всички браншови организации, свързани с този отрасъл, до кмета на..

публикувано на 25.05.20 в 16:28

60 000 доброволци ще помагат да хората да спазват правилото за социална дистанция в Италия

Италия планира да изпрати около 60 000 доброволци по улиците, които да помагат на хората за спазването на правилото за социална дистанция, предадоха световните агенции.  Планът беше обявен от Франческо Боча, министър по регионалните въпроси в правителството на Джузепе Конте, и от кмета на южния град Бари - Антонио Декаро, който е й председател на..

публикувано на 25.05.20 в 15:29

Няма нови поставени под карантина във Варненско за последното денонощие

581 души са проверени във Варна и областта за спазване на наложената им задължителна домашна карантина за последните 24 часа, съпбщават от пресслужбата на ОД на МВР-Варна. Те са поставени под задължителна изолация, защото са били в контакт със заразени с коронавирус хора или са пристигнали от рискови дестинации. През последното денонощие няма..

публикувано на 25.05.20 в 15:22

Нашенци масово резервират почивки на къмпинги в Гърция

Българи и румънци масово резервират почивка на къмпинг през юни.   Това лято гръцките острови ще останат без нощни клубове, които не могат да осигурят на клиентите място за спазване на дистанция, предаде кореспондент на БНР. Собствениците на къмпинги на Халкидики съобщават, че масово получават резервации от български и румънски туристи за..

публикувано на 25.05.20 в 14:58