Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономистът Стоян Панчев: Вървим не към икономическа рецесия, а към депресия

„Световната икономика вече беше изпаднала в циклична криза, с център Европа, но ситуацията с коронавируса преля чашата. Вероятно скоро няма да говорим за икономическа рецесия, а за депресия” – направи прогноза за предаването „Позиция” икономистът Стоян Панчев.

Имаме много лошо стечение на обстоятелствата. От един доста слаб стопански период бяхме застигнати и от един такъв шок, който е изцяло външен на системата, т.е. не е предизвикан от нея, екзогенен шок върху предлагането. Когато имаме нормална, до колкото може да се говори за нормално, циклична рецесия, тогава говорим за шок върху търсенето, най вече свързано с лошото функциониране на финансовата система. Сега имаме шок на предлагането- затваряне на фабрики, прекъсване на вериги на производство, спиране на транспорта, туризма очевидно, така наречения ритейл или сектор за продажба на дребно. Цялото това нещо изведнъж спира и икономиката е атакувана от две страни. Така може да обясним и тежката година която за съжаление ни предстои

Това, че не сме в еврозоната и че сме във валутен борд ни облагодетелства спрямо държави като Гърция или Италия, категоричен е Панчев. „За себе си, винаги съм бил привърженик на това, част от спестяванията да са вложени във физическо злато. Проблемът е, че в момента се намира трудно и е по- скъпо в сравнение с това което се предлага на международните пазари”- каза още той по повод сигурните активи в условия на икономическа криза. "В момента цената на златото на борсите съвсем леко спада и се държат леко около една стойност, докато физическото злато, това което е достъпно за дребни инвеститори расте доста. За това винаги съветвам да се купува физическо, а не "хартиено" или секюритизирано злато. В момента физическото злато може по- трудно да си го доставите, но се намира и е една опция.

Той коментира и финансовата ситуация в България: "Банките у нас изглеждат стабилни, БНБ представи пакет от 9.3 милиарда лева, който ще предостави възможности на нашите банки. Тъй като сме извън еврозоната, към нас има изискване, банките да имат по големи буфери, тоест те са по подсигурени откъм налични средства отколкото банките в еврозоната. Левът е стабилен, имаме валутен борд който ни пази точно в такива финансови кризи. Т.е. нашата финансова система е по скоро стабилна, дори при тези обстоятелства на този етап. Не знаем до къде ще стигнат нещата обаче. Въпреки това мисля, че хората към момента не трябва да се притесняват за своите спестявания.

Всякакви други активи ще имат проблеми с цените и не мисля, че сега е момента да се експериментира освен ако човек не се чувства достатъчно подготвен и компетентен за купуване на акции от фондовите борси, каза още Панчев. Той беше категоричен, че сега е момента в който хората могат да разчитат на спестяванията си, ако имат такива. По облагодетелствани ще са хората с по малко кредити и със заделени пари за черни дни. България в момента има 20% дълг. Сравнено с Италия, която има дълг от 137 на сто от БВП, с други думи, ние имаме буфер който да използваме- за заеми, кредити и да покрие определени нужди.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

С 10-15 % поскъпват туристическите пътувания тази година

Пътуванията с цел туризъм са поскъпнали с около 10-15 % спрямо миналата година. Това отчете пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори.  Майските празници са началото на морския туризъм, каза още тя.  "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова..

публикувано на 19.04.24 в 11:07

Задържаха 44-годишен наркодилър във Варна

44-годишен варненец, известен на органите на реда, е задържан за срок до 24 часа заради  незаконна търговия с наркотици. При проведена специализирана операция криминалисти от Първо районно управление проверили и задържали мъжа, у когото намерили буркан с метамфетамин, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Действията по разследването..

публикувано на 19.04.24 в 10:00
Димитър Главчев

Главчев: Продължаваме комуникацията с президента, нямам новина за съобщаване

Служебният премиер Димитър Главчев обсъди с президента Румен Радев предложенията за промени в състава на Министерския съвет.  "Не съм предлагал нищо, продължава комуникацията и диалогът с президента", съобщи Главчев на излизане от сградата на "Дондуков"2, цитиран от БНР. "Нямам новина за съобщаване", каза той за смяната на министри.  До момента, в..

публикувано на 19.04.24 в 09:50

Служебният кабинет ще заседава днес

Служебният кабинет ще проведе заседание в от 13 часа днес. Днешното второ заседание на кабинета "Главчев" ще се случи след първия извънреден съвет за служебния премиер в Брюксел. Дневният ред на министрите предвижда 23 точки. Кабинетът ще определи представители в няколко национални съвета, както и председател на Комисията за борба с трафика на хора...

публикувано на 19.04.24 в 09:31
Корнелия Нинова

БСП поиска оставката на Росен Желязков

Оставката на председателя на Народното събрание Росен Желязков поискаха от БСП. "Защото ограничава гласа на опозицията", поясни  лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.  “Вчера издаде заповед, в която председателят на НС нарежда пресконференции, брифинги и кръгли маси с журналисти да се провеждат само по мотивирано предложение на..

публикувано на 19.04.24 в 09:28

Пропуски забавят въвеждането на "зелената зона" във Варна

Има установени грешки по време на работата по проекта за зелена зона във Варна и това може да наложи забавянето на влизането ѝ в сила. Това каза за Радио Варна Младен Иванов, директор на Общинското предприятие "Общински паркинги и синя зона" във Варна.  По време на редовната си пресконференция вчера кметът на Варна Благомир Коцев съобщи, че ще..

публикувано на 19.04.24 в 09:20

ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

Очаква се днес Централната избирателна комисия да обяви местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1, предаде БНР. Те ще бъдат в държавите, които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели.  ЦИК обявява списък на местата извън страната..

публикувано на 19.04.24 в 08:52