Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мариус Куркински: Не може да се затварят храмовете, това означава ние да се отречем като държава, като народ, като всичко!

- Как преживявате социалната изолация, липсата на спектакли ?

- Преди да обявят извънредното положение, минавах покрай  театър 199 и си казах:”Чакай да видя какво дават ! ”. Беше 7 март, влязох и видях ,че представлението е „Отворена брачна двойка”, на което аз съм режисьор, то е с Рени Врангова и Веселин Манчев, 149- то представление. Направих няколко бележки на актьорите,мина отлично,свърши  и никой не знаеше,че всъщност може би това ще е последното представление за сезона. Ние се шегувахме преди няколко дни с актьорите, че може би това е било и последното представление на света.

- Недай Боже !

- Недай Боже наистина,хора страдат реално ,има много хора,които са много натоварени в момента - лекари, доброволци, като че ли за театър много  не е редно да се говори, нека да мислим за днешния ден.

- Вече доста театри излъчват свои записи на представления?

- Аз излъчих по случай Деня на театъра онлайн „Черното пиле”,това е запис на представление номер 100,което играх в НДК, беше си за мен тоя запис, но го монтирах –за платформата „фенстрийм”. На хората може да не им е до театър, но пък има хора, които много обичат театъра. Аз по себе си съдя, като бях дете ,като бях зрител ,колко много ми е липсвал театъра – как бързах към сцената. Театърът ми даваше много радост,много упование,така тръгна моя живот ,сигурен съм, че има и хора, на които им липсва Разбира се, нищо общо няма с живото представление, с живото докосване, но все пак могат за себе си да имат театрално преживяване.

- Одобрявате ли това, което се развихри- обсъжда се дали да не се затворят храмовете заради болестта ?

- Вижте, не може да се затварят храмове, това значи ние да се отречем като същества,като държава ,като народ,като всичко.Това трябва да се разбере. Аз не мога да давам съвети какво да се прави, защото съм обикновен човек, а църквата има своята история, тя има в себе си премъдрост и прави всичко по внушение на Светия дух. Апелирам към хората да се въздържат от коментари за православната църква, камо ли да употребяват необмислени, цинични и обидни думи! Моля ви, не го правете , това е много лошо !


- И то в навечерието на Възкресение Христово ?!

- Точно така. Аз уверявам всички, че църквата прави каквото е необходимо и толкоз. В това съм напълно уверен, наистина апелирам към внимателно следене на нейните действия. Същото извършва и правителството.

- Одобрявате ли строгите мерки ?

- Да,одобрявам ги.Одобрявам също и деликатното отношение към православната църква.

- Направи ли ви впечатление , че влязохте с колегата си Камен Донев в говоренето по време на оперативните брифинги на кабинета? Премиерът каза, че той говори дълго, но не може да се мери с Камен Донев и Мариус Куркински, значи все пак сте еталон за политиците?

- Не  е сега време да говорим за това.

- Може би театърът помага и на управляващите по време на криза ?

- Надали, на тях сега им е много трудно. Хората,които управляват ,са демонстрирали вече своето отношение към театъра,това не е новост.Времето  е такова,че не е случайно, че тези хора са поставени в момента, усещам личен фактор, човечност в изявленията на премиера.Това не е просто така, по задължение, сухо, както при някои световни лидери. Има искра човечност !

- Ще осъзнаем ли най-после , че трябва да сме заедно,защото само заедно можем да се справим?

- Няма какво да осъзнаваме.Пак казвам, че ние не пеем , не е за песни сега.В момента е Велик пост, българите са все пак православна нация, искат, или не искат,те са под закрилата на Господ и искат, или не искат, но се спасяват. Това е така - дори и в хората, които твърдят обратното, аз виждам Божи промисъл.

- Светът май се оказа,точно като във вашия филм- доста „засукан”?

- Не чак толкова! На хората като им се каже с прости думи, с две думи народът разбра какво трябва да прави, така  е и със света. Така че не е толкова засукан, той просто се нуждае от човечността,която беше изгубил. Нуждае се от малко смиряване на самочувствието си, той изгуби подчиненото си отношение към Бога , това е цялата трагедия, това е цялата криза, нищо друго не е.

- Мислите , че е духовна кризата по-скоро,а не здравна ?

- За съжаление тя ще бъде много тежка за нашите лекари и за икономиката,това ще се отрази тежко, но причината е,да,духовната криза и точно кризата на безбожието.

- Ще оцелеем ли, според вас ?

- Това не са честитки за Нова година, да си го пожелаваме.Не знам ,аз също съм объркан ,притеснен съм , но не се страхувам , защото имам вяра,виждам колко са смели хората  , които са на първа линия.

- И наистина има за какво да им ръкопляскаме !

- Да, наистина има, виждам доброволци,дарители, за колко малко време колко добри качества се показаха,  как се обърна всичко. Разбира се, то не е за радост, защото има хора, които страдат и умират. Има надежда, тя никога няма да изчезне, още повече за един православен народ.Не искам  много да говоря, сега е време за стихване и за размисъл на кого дължиш прошка, на кого можеш да помогнеш.

- С кого си наистина близък...

- Да, с всеки трябва, ние сме едно цяло, не бива да се делим и аз съм радостен, че видях наистина обединение, което дойде от българина, от неговия суров характер,от това,че е подлаган на много тормоз, от това, че винаги с труд през вековете си е изкарвал прехраната и с вяра,може би с вяра на първо място. Нямам рецепти, нямам готови послания!

- Да се смирим?

- Да се смирим и пак казвам- наистина този пост ще бъде Велик пост! 


ВИЖТЕ ОЩЕ
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС

Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна . През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления : „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни..

публикувано на 26.05.20 в 16:41
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46

Експерт: С падането на ДДС върху книгите ще паднат и цените

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите от 20% на 9% ще увеличи потреблението и броя на читателите, ще стимулира издателствата да произвеждат още по-разнообразна книжна продукция . Това мнение изрази Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга “, в предаването за култура на Радио..

обновено на 23.05.20 в 13:53
Проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м.

Проф. д-р Вилиян Платиканов: Радват ме добрите постижения, които се правят в името на хората

Винаги ме радват добрите постижения - хубавите неща, които се случват в името на образованието, науката и хората. Още по-хубаво е, когато те са видими и признати. Чувствам се горд, че имам такъв екип, който върши работата си отлично, каза в интервю за Радио Варна, проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и..

обновено на 22.05.20 в 15:23

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

публикувано на 22.05.20 в 11:03
Елена Алексиева с Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“

Елена Алексиева: Пандемията ни напомни, че светът не се върти около нас

Докато човечеството страда, светът в който това човечество живее и е узурпирало, всъщност изобщо не страда. И започва да се чувства по-добре! Трябва да се сетим, че светът не се върти около нас и да се опитаме да не го забравяме повече. Тази Земя няма как да се адаптира спрямо нас, въпреки че тя се опитва да го прави, но това не може да става..

публикувано на 21.05.20 в 10:47
Първа езикова гимназия Варна

Първа езикова гимназия с Награда "Варна" за колектив на годината

За втори път преподавателският екип   на Първа езикова гимназия във Варна получава Награда Варна за "Колектив на годината" в областта на средното училищно образование и обслужващи звена. Тази година учебното заведение навърши 140 години от основаването си като училище и 55 години като гимназия. За тези години се е утвърдило като водеща..

публикувано на 21.05.20 в 07:00