Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариус Куркински: Не може да се затварят храмовете, това означава ние да се отречем като държава, като народ, като всичко!

- Как преживявате социалната изолация, липсата на спектакли ?

- Преди да обявят извънредното положение, минавах покрай  театър 199 и си казах:”Чакай да видя какво дават ! ”. Беше 7 март, влязох и видях ,че представлението е „Отворена брачна двойка”, на което аз съм режисьор, то е с Рени Врангова и Веселин Манчев, 149- то представление. Направих няколко бележки на актьорите,мина отлично,свърши  и никой не знаеше,че всъщност може би това ще е последното представление за сезона. Ние се шегувахме преди няколко дни с актьорите, че може би това е било и последното представление на света.

- Недай Боже !

- Недай Боже наистина,хора страдат реално ,има много хора,които са много натоварени в момента - лекари, доброволци, като че ли за театър много  не е редно да се говори, нека да мислим за днешния ден.

- Вече доста театри излъчват свои записи на представления?

- Аз излъчих по случай Деня на театъра онлайн „Черното пиле”,това е запис на представление номер 100,което играх в НДК, беше си за мен тоя запис, но го монтирах –за платформата „фенстрийм”. На хората може да не им е до театър, но пък има хора, които много обичат театъра. Аз по себе си съдя, като бях дете ,като бях зрител ,колко много ми е липсвал театъра – как бързах към сцената. Театърът ми даваше много радост,много упование,така тръгна моя живот ,сигурен съм, че има и хора, на които им липсва Разбира се, нищо общо няма с живото представление, с живото докосване, но все пак могат за себе си да имат театрално преживяване.

- Одобрявате ли това, което се развихри- обсъжда се дали да не се затворят храмовете заради болестта ?

- Вижте, не може да се затварят храмове, това значи ние да се отречем като същества,като държава ,като народ,като всичко.Това трябва да се разбере. Аз не мога да давам съвети какво да се прави, защото съм обикновен човек, а църквата има своята история, тя има в себе си премъдрост и прави всичко по внушение на Светия дух. Апелирам към хората да се въздържат от коментари за православната църква, камо ли да употребяват необмислени, цинични и обидни думи! Моля ви, не го правете , това е много лошо !


- И то в навечерието на Възкресение Христово ?!

- Точно така. Аз уверявам всички, че църквата прави каквото е необходимо и толкоз. В това съм напълно уверен, наистина апелирам към внимателно следене на нейните действия. Същото извършва и правителството.

- Одобрявате ли строгите мерки ?

- Да,одобрявам ги.Одобрявам също и деликатното отношение към православната църква.

- Направи ли ви впечатление , че влязохте с колегата си Камен Донев в говоренето по време на оперативните брифинги на кабинета? Премиерът каза, че той говори дълго, но не може да се мери с Камен Донев и Мариус Куркински, значи все пак сте еталон за политиците?

- Не  е сега време да говорим за това.

- Може би театърът помага и на управляващите по време на криза ?

- Надали, на тях сега им е много трудно. Хората,които управляват ,са демонстрирали вече своето отношение към театъра,това не е новост.Времето  е такова,че не е случайно, че тези хора са поставени в момента, усещам личен фактор, човечност в изявленията на премиера.Това не е просто така, по задължение, сухо, както при някои световни лидери. Има искра човечност !

- Ще осъзнаем ли най-после , че трябва да сме заедно,защото само заедно можем да се справим?

- Няма какво да осъзнаваме.Пак казвам, че ние не пеем , не е за песни сега.В момента е Велик пост, българите са все пак православна нация, искат, или не искат,те са под закрилата на Господ и искат, или не искат, но се спасяват. Това е така - дори и в хората, които твърдят обратното, аз виждам Божи промисъл.

- Светът май се оказа,точно като във вашия филм- доста „засукан”?

- Не чак толкова! На хората като им се каже с прости думи, с две думи народът разбра какво трябва да прави, така  е и със света. Така че не е толкова засукан, той просто се нуждае от човечността,която беше изгубил. Нуждае се от малко смиряване на самочувствието си, той изгуби подчиненото си отношение към Бога , това е цялата трагедия, това е цялата криза, нищо друго не е.

- Мислите , че е духовна кризата по-скоро,а не здравна ?

- За съжаление тя ще бъде много тежка за нашите лекари и за икономиката,това ще се отрази тежко, но причината е,да,духовната криза и точно кризата на безбожието.

- Ще оцелеем ли, според вас ?

- Това не са честитки за Нова година, да си го пожелаваме.Не знам ,аз също съм объркан ,притеснен съм , но не се страхувам , защото имам вяра,виждам колко са смели хората  , които са на първа линия.

- И наистина има за какво да им ръкопляскаме !

- Да, наистина има, виждам доброволци,дарители, за колко малко време колко добри качества се показаха,  как се обърна всичко. Разбира се, то не е за радост, защото има хора, които страдат и умират. Има надежда, тя никога няма да изчезне, още повече за един православен народ.Не искам  много да говоря, сега е време за стихване и за размисъл на кого дължиш прошка, на кого можеш да помогнеш.

- С кого си наистина близък...

- Да, с всеки трябва, ние сме едно цяло, не бива да се делим и аз съм радостен, че видях наистина обединение, което дойде от българина, от неговия суров характер,от това,че е подлаган на много тормоз, от това, че винаги с труд през вековете си е изкарвал прехраната и с вяра,може би с вяра на първо място. Нямам рецепти, нямам готови послания!

- Да се смирим?

- Да се смирим и пак казвам- наистина този пост ще бъде Велик пост! 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може да се замени и от електрически автобуси, ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, а не повдигнато чрез колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, Червенков..

публикувано на 20.04.24 в 15:03