Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истината има значение. Особено в политиката.

Как политическите лъжи подхраниха пандемията

Политиците трябва да започнат да казват само истината, за да забавят по-нататъшното разпространение на коронавируса.

Бърз поглед към Китай, откъдето произхожда новият коронавирус, показва точно как нещата се объркаха. При първия признак за наличието на проблем - и във време, когато официалните лица имат единствения реалистичен шанс да спрат разпространението на вируса - ръководителите на Комунистическата партия на Китай вместо това избраха да скрият съобщенията на лекари и учени, които целяха да вдигнат тревога. Доказателствата за епидемията бяха унищожени, а фактите бяха отречени; национална епидемия се превърна в глобална пандемия без ясен краен изход и хората по света започнаха все по малко да вярват на своите правителства.

Опитът в Иран е подобен. По начина, по който властите там редовно лъжат хората в продължение на десетилетия за други неща, правителствените служители излъгаха и за COVID-19. Когато правителствените служители със закъснение решиха да предприемат стъпки, за да ограничат разпространението на коронавируса, те бяха изгубили всякакъв смисъл и доверие. Досега, според официалната статистика, около 2500 души в Иран са починали от болестта.

В Съединените щати администрацията първо се опита да представи COVID-19 като измама, а след това - като нещо много по-малко смъртоносно, отколкото предупреждаваха здравните служители. В крайна сметка, оставен без друг избор, президентът на САЩ Доналд Тръмп беше принуден да действа, тъй като коронавирусът бързо започва да се разпространява в цялата страна. По този начин той не пропусна възможността да изясни кристално ясно, че неговият основен приоритет е здравето на икономиката на САЩ, а не на нейните граждани. В момента страната има повече заразени от всички други нации.

Политиците в Германия и в целия Европейски съюз продължават да използват опита на медицински съветници по време на пандемията и да следват съветите, които получават. Изглежда, че дните, в които националисти като партията "Алтернатива за Германия", унгарският премиер Виктор Орбан и бившият вицепремиер на Италия Матео Салвини, могат да диктуват политическия дневен ред са отминали засега. Настоящата ситуация показа ясно, че когато нещата станат сериозни, такива хора нямат какво да предложат на обществото.

Пандемията с коронавируса показа, че политиците, които пренебрегват фактите и преследват популярност и всеобщо одобрение, в крайна сметка ще трябва да платят висока цена. Това не важи само за Европейския съюз - валидно е за целия свят.

И така, когато огнището се забави с помощта на учените - можем само да се надяваме на това, хората най-накрая ще разберат, че истината има значение. Особено в политиката.

Родион Ебигхаузен, „Дойче Веле

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора преди Великден

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници. Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация „Милостиво сърце“, Клуба за народни танци „Жътври“, както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и раздават до..

публикувано на 24.04.24 в 14:58

Благотворителен базар "Да помогнем на малката Софи" организират в ОУ "Ангел Кънчев"

Благотворителен великденски базар в помощ на дарителската кампания "Да помогнем на малката Софи" организират на 29 и 30 април в III Основно училище "Ангел Кънчев" във Варна.  В двора на учебното заведение в двата дни от 8 до 18 часа ще се предлагат изработени от учениците изделия.  Благотворителната инициатива е по идея на учителите, училищното..

публикувано на 24.04.24 в 11:10

24-ти април – Международен ден в памет на жертвите на геноцида над арменците

Първоначално обявен като Международен ден за солидарност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 г. по повод годишнина от началото /1915/ на геноцида над арменците в Османската империя. За първи път се отбелязва през 1989 год. Отбелязва се от всички арменци по света. Арменският геноцид е извършен умишлено и систематично..

публикувано на 24.04.24 в 07:36

По темата "Планета срещу пластмаси" Балчик поставя кошчета за разделно събиране в детските градини

420 кг е резултатът от кампанията за разделно събиране на отпадъци от опаковки „За чиста околна среда“, организирана от Община Балчик във връзка с Деня на Земята – 22 април. Основно беше предадена хартия и по-малко пластмаса, обобщи днес управителят на сметосъбиращото предприятие БКС инж. Павел Павлов, отчитайки, че месечно машините събират между 400 и..

публикувано на 23.04.24 в 14:55

Филмират живота около влажните зони от Дуранкулак до Казашко

Започват снимки на пет късометражни филма за влажните зони в региона от Дуранкулак до Казашко. Филмите ще бъдат ползвани за обучителни срещи и ролеви игри, които ще насочат ученици да генерират идеи за устойчиво развитие на района. През август в с. Езерец ще се организира и четиридневен еко лагер, на който участниците ще се запознаят със значимостта..

публикувано на 23.04.24 в 11:23

Безплатна туристическа обиколка във Варна на 1 май

120 безплатни пешеходни туристически обиколки с професионални екскурзоводи ще се проведат във Варна през 2024 година. 98 от тях са на английски език, а останалите 22 - на български. Инициативата се провежда за единадесета поредна година, като организатори са дирекция „Туризъм“ към Община Варна и Туристическият информационен център, в партньорство  със..

публикувано на 23.04.24 в 10:22

В сряда отбелязваме юбилейното издание на "Ден без асансьори"

Тази сряда, 24 април, България ще отбележи десетото юбилейно издание на кампанията "Ден без асансьори". Целта на инициативата е да разпространи посланието за нуждата от ежедневна физическа активност и как изкачването на стълби може да бъде един лесен и достъпен начин да продължим да се движите ежедневно. „ Ден без асансьори“  е събитие, което насочва..

публикувано на 23.04.24 в 08:41