Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много искам да ми се случи нещо хубаво днес!

Йордан Георгиев
Снимка: webstage.bg

Тъй като искрено вярвам, че няма по-успешен антидот срещу кризата, свързана с вирус Covid-19 от обичта, приятелството и емпатията и воден от увереността, че в тези дни хората повече от всякога се нуждаят от добри примери и стоплящи новини, аз, Йордан Георгиев – автор и водещ на театралното предаване „Без маски“ в ефира на радио „Алма матер”, каня всеки актьор, режисьор и творец, органично свързан с театъра, да разкаже в писмен вид (или под формата на аудио запис) своя реална история – преживяна от самия него или такава, на която е станал пряк или косвен свидетел.

Такъв призив отправи към театралните творци варненецът Йордан Георгиев, който от години води предаването в радиото на Софийския университет.

Поощряват се онези от историите, които са изиграли особена роля в живота ви – променили са Ви, вдъхновили са Ви или са Ви дали поредно доказателство за смисъла от обичта, доброто и умението да състрадаваме и разбираме другите. Моля Ви да изпращате своите разкази на моя email – jordan0103@abv.bg.

Журналистът е роден във Варна през 1980 година. Гимназиалното си образование получава в училището за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“. В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ завършва право, журналистика, а по-късно и магистърската програма „Литература, кино и визуална култура“. От 2008 година Йордан Георгиев е автор и водещ на седмичното предаване за театър „Без маски“ в радио „Алма матер“. Стотици драматурзи, режисьори и артисти са гостували в неговото студио.

Разговарям с него за уроците, на които ни учи кризата, за най-добрия антидот срещу масовата психоза и за голямата му мечта – емпатията между хората.

Сварвате ме вкъщи, оттук работя. За жалост, предаването, което водя в Радио „Алма Матер”, е спряно временно – то се помещава във Факултета по журналистика на Софийския университет, който е затворен в момента.

Освен това не е препоръчително да се ходи без маски, а Вашето предаване се нарича точно така „Без маски” - ако употребим малко черен хумор...

Да, в кръга на шегата и ние си говорим точно затова, че заглавието на нашето предаване не е подходящо за условията навън. Затова призоваваме хората да излизат винаги с медицински маски, а иначе – точно обратното е, според мен – в подобни екстремни ситуации винаги падат маските на човек, говоря за вътрешните маски, и всеки се показва с истинското си лице. Много е важно в такива моменти да разберем кои са истинските хора около нас – които ни ценят, които ни обичат, които мислят не само за собственото си оцеляване, но са готови да помогнат, защото има много хора, които се нуждаят от повече помощ и подкрепа сега.

Най-успешният антидот срещу цялата тази масова психоза и истерия е обичта, приятелството и емпатията.

Събирате лични вдъхновяващи истории на театрали. Защо?

И на нас в София, както и предполагам във Варна, ни липсва културният живот, но в същото време театърът е жив. Тук е мястото да отправя моите адмирации към Радио Варна, затова че подкрепя инициативите на Варненския театър. Аз също съм варненец, първият ми досег до театралната сцена беше именно там. Затова много ценя варненските театрали и ги поздравявам!

Водени от идеята, че повече от всякога сега хората имат нужда от добри новини, започнахме нашата инициатива за събиране на вдъхновяващи истории. Аз не съм привърженик на неписаното журналистическо правило, че добрата новина не е новина. Всички емисии започват с ужасяващи новини, а за нещо позитивно и оптимистично е оставена половин или една минута накрая. И тъй като хората на изкуството са може би най-чувствителните, с най-изострени сетива за тези истински неща в живота, затова се роди идеята ни всеки от тях да разкаже някаква лична история, която би могла да вдъхнови повече хора, да поддържа боен духът, както се казва. Това би била и една прекрасна връзка между творците и тяхната публика.

Историите ща бъдат представени във фейсбук страницата на предаването „Без маски”, по-късно в ефира ни, а ако се натрупат достатъчно истории, може да ги съберем в книга – вече имам съгласието на поета и драматург Елин Рахнев да я редактира.

За какво Ви кара да се размисляте този период на криза? Как го приемате?

Аз съм дълбоко вярващ православен християнин и си мисля, че това са може би някакви знаци и е важно да умеем да ги разчитаме. Може би ние, хората, сме се самозабравили и сякаш Бог иска да ни каже: Поспрете се малко от този безумен интензивен ритъм, в който живеете, огледайте се около и вътре в себе си, за да си дадете сметка кои са истинските ценности и истинските хора...

Според мен това е и някакъв опит да постигнем една голяма моя мечта – емпатията: способността да разбираме другия, да състрадаваме, да съчувстваме на болките на другия.

Кое е първото нещо, което си казвате, като се събудите сутрин?

Имам си нещо като ритуал и съм се убедил, че помага. Първото нещо, което си казвам, е: „Господи, много искам да ми се случи нещо хубаво днес!”. И то обикновено се случва. Важна е нагласата, с която посрещаш деня и преминаваш през него. Ако не си изпълнен с някакви болезнени амбиции, завист, злоба, а просто си вършиш работата и си внимателен с хората, винаги ти се случва нещо хубаво и истинско.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикално-документален филм, посветен на българския интелектуалец Димитър Ненов

Музикално - документалният филм, посветен на българския интелектуалец Димитър Ненов (1901-1953), е осъществен по повод 120-годишнината от неговото рождение. Продукцията ще бъде представена на 26 март от 19:00 ч. в Концертното студио на Радио Варна, а след прожекцията пианистката Венета Нейнска ще изпълни клавирен рецитал, в който освен творби на..

публикувано на 26.03.24 в 15:57

ОТРАЖЕНИЯ или вечното търсене - отиване и връщане, връщане и отиване

Варненската публика ще се потопи в танц, изпълнен с притихвания - поява и  изчезване в “светлото” и “тъмното”, в търсенето на средината и нейния ритъм с танцовото представление ОТРАЖЕНИЯ. Негов автор е хореографът Искра Проданова, а консултант на артистичния процес е културологът Светлозара Христова. На сцената за първи път си партнират две млади..

публикувано на 22.03.24 в 16:18

С театрален и литературен уъркшоп продължава Emergence Art Fest в Радио Варна

Трети ден продължава Emergence Art Fest в Радио Варна с театрален и литературен уъркшоп.  Фестивалът, който продължава до 24 март, се завръща с второ издание.  Emergence Art Fest събира изгряващи артисти, като им дава поле за изява и се стреми да създаде открито пространство за колаборация, дискусия и обмен. Издание 2024 се концентрира върху..

публикувано на 22.03.24 в 15:39

Музеят за нова история на Варна отбелязва 35 години от спелеоложката експедиция "Жан Бернар"

Музеят за нова история на Варна ще отбележи 35-ата годишнина от поставянето от варненски спортисти на един днес забравен рекорд – спелеоложката експедиция през 1989 г. в най-дълбоката по онова време пещера в света „Жан Бернар“ в Савойските Алпи, Франция. Експедицията е дело на членовете на пещерния клуб „Галата“ във Варна.  За да припомни това значимо..

публикувано на 22.03.24 в 08:38

"София филм фест" започва във Варна днес

15-ото издание на "София филм фест" започва днес във Варна със селекция от над  20 филма, музикална програма и други събития. Фестивалът ще бъде открит от 19 часа днес в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна с прожекция на филма " Клопка" на Надежда Косева. Филмът „Клопка” е копродукция на България и Германия. Той е претендент за..

публикувано на 22.03.24 в 08:32

Дни на космонавтиката в Учебния музей във Варна през април

Среща-разговор с историка и учител по история и цивилизации Симеон Кулиш организират в Учебния музей във Варна. Беседата е предназначена за ученици от 8. до 12. клас и ще се състои от 14.30 часа на 10 април. Темата на срещата е: „Българският принос в космическите изследвания”. На 12 април в Учебния музей към РИМ-Варна ще бъде отбелязана 90-ата..

публикувано на 21.03.24 в 15:18

"Аз съм българче" - концерт на "Варненско лято за деца" тази неделя

Музиката на България е вдъхновението за новия концерт на възпитаниците на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ от поредицата „Варненско лято за деца“, образователен модул от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Събитието е съвместен проект на НУИ „Добри Христов“, Община Варна и БНТ Варна и е продължение на..

публикувано на 21.03.24 в 12:57