Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановяват суми за превоз с камиони или автобуси с екогориво

Собствениците или ползвателите на камиони и автобуси, които се движат единствено с алтернативно гориво - метан, природен или био газ, биетанол и др., могат да възстановяват половината от сумите, платени за тол такси. Потребителите могат да се запознаят с утвърдената процедура, която се намира на сайта на Агенция "Пътна инфраструктура" www.api.bg, в секцията БГТОЛ - "Процедури", съобщиха от пресцентъра на пътната агенция.
Съгласно Тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа, камионите и автобусите, използващи като единствен източник алтернативно гориво, следва да заплащат такса за изминато разстояние - тол, в размер на 50 на сто от стойността, определена за съответния вид пътно превозно средство за категория ЕВРО VI, EEV.
Сумите ще се възстановяват, независимо от използваните начини за тол таксуване - с маршрутна карта, с бордово устройство или с GPS тракер.
Заявленията се подават чрез областните пътни управления в цялата страна, АПИ или Националното тол управление. Може да се използва и електронният адрес info@bgtoll.bg, ако собственикът има електронен подпис. В заявленията трябва да е посочен периодът, за който са извършени плащанията, общата сума, както и документите, с които това се доказва. За по-бърза обратна връзка с потребителите, те следва да предоставят телефон или електронен адрес.
При първоначалното подаване заявлението трябва да е придружено от декларация, в която са описани пътните превозни средства над 3,5 т, за които се изисква възстановяването на сумите. В декларацията се посочва информация за превозните средства - регистрационен номер, вид на пътното превозно средство, брой оси и вида на горивото. Прилагат се копия от свидетелствата за регистрация, както и удостоверение за банкова сметка, по която ще се възстановяват сумите.
Образци на документите могат да се изтеглят от сайта www.api.bg, в секцията БГТОЛ, "Образци на документи" и от сайта www.bgtoll.bg, в секцията "За нас", "Заявления".
Ако след извършена проверка на данните служителите на НТУ установят пропуски или неточности, потребителят ще има възможност да ги отстрани. След това ще може да възстанови 50 на сто от сумите, които е платил за пътни такси за съответните превозни средства, се посочва в прессъобщението.
Заявлението за възстановяване трябва да се подава до 10-то число на месеца, следващ месеца, в който е извършено плащането на таксата за изминато разстояние. Срокът за възстановяване е 30 дни от датата на подаване на заявлението. При изискване на допълнителни документи и доказателства срокът се удължава с времето от тяхното изискване до предоставянето им.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Промени на маршрутите на линии 12 и 20 заради катастрофа

Поради тежко ПТП на бул. "Цар Освободител" и ул. "Державин" (в района на МБАЛ "Св. Анна") е затворен участъкът на бул. "Цар Освободител" от бул. "Осми Приморски полк" до ул. "Пирин".   Автобусите по линия 20 от ЖП гара завиват наляво на кръстовището на "Цар Освободител" и бул. "Осми Приморски полк", надясно по ул. "Антим I-ви", бул. "Сливница", надясно..

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Камион с желязо е заседнал под Аспаруховия мост във Варна

Камион, натоварен с арматурно желязо, е заседнал под Аспаруховия мост. Мястото е в района на Варненската корабостроителница и наказателния паркинг за репатрирани автомобили, където височината е 3,5 метра.  По информация на Радио Варна 25-годишният шофьор на камиона Николай Николов не е пострадал. Пробите му за алкохол и наркотици, са..

публикувано на 28.03.24 в 21:47

От неработещи асансьори на подлези и спирки в лошо в състояние се оплакаха варненци на кмета

Вандалските набези върху общинската инфраструктура отново бяха във фокуса на вниманието на кмета на Варна Благомир Коцев. По време на извънредния си приемен ден той беше информиран за това това, че асансьорите на подлезите на спирка „Калин“ и спирката пред Варненската морска гимназия в кв. „Аспарухово“ постоянно са повредени . По думите на..

публикувано на 28.03.24 в 18:09
Община Варна

ОбС-Варна гласува 140 000 лв. за финансово подпомагане на варненци

Малко над 140 000 лева ще бъдат отпуснати от общинския бюджет за финансово подпомагане на варненци. Местният парламент гласува средствата на днешното си, девето по ред, заседание. 60 200 лева е общата сума за социални помощи. 195 варненци ще получат между 100 и 500 лева за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности. Съветниците одобриха..

публикувано на 28.03.24 в 17:37

ОбС-Балчик утвърди имената на новите 20 съдебни заседатели при Районен съд - Балчик

Имената на новите 20 съдебни заседатели при Районен съд - Балчик днес бяха утвърдени от Общинския съвет в Балчик след продължителна процедура поради липса на желаещи. "Част от кандидатите са били съдебни заседатели и през предходния мандат, което означава, че вече са запознати с работата и отговорностите на съдебния..

публикувано на 28.03.24 в 17:17

95% от неработещото осветление във Варна се дължи на кражби на кабели

Конкретни мерки срещу посегателствата върху уличното осветление нареди кметът Благомир Коцев по време на работна среща с представителите на фирмите за ремонт и поддръжка и на ресорните дирекции. Фирмите да локализират и да докладват за най-критичните места, където инфраструктурата става най-често обект на кражби. Захранването да бъде възстановено след..

публикувано на 28.03.24 в 17:04
Милена Стойчева

Милен Стойчева: ЕК подкрепя проект за иновационна долина във Варна

Европейската комисия ще подкрепи проекта за създаване на екосистема от дълбокотехнологични долини, включително тази във Варна. Това съобщи във Варна министърът на иновациите и растежа в оставка Милена Стойчева, договорът ще бъде подписан до месец. Ректорът на Икономическия университет проф. Евгени Станимиров, чиято е идеята  за създаването на..

публикувано на 28.03.24 в 16:57