Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Русия няма да ряботят до края на април, но ще получат заплати

Руският президент Владимир Путин.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин обяви днес, че неработните дни заради коронавируса в Руската федерация се продължават до края на месеца, предаде ТАСС.
"Пикът на епидемията в света още не е преминал, включително и в нашата страна. Във връзка с това, взех решение за удължаване на режима на неработните дни до края на месеца, т.е. до 30 април, включително", каза държавният глава в обръщение към гражданите.

Путин отбеляза, че работниците ще запазят заплатата си за периода на неработните дни.

Запазването на работните места и доходите на гражданите в условията на пандемия от коронавирус представлява безусловен приоритет на властите на Руската федерация, подчерта президентът.

Путин призна, че въпреки усилията на властите, в Москва още не може да бъде преодоляна ситуацията с коронавируса.
"Нашата страна е голяма, много голяма, с различна гъстота на населението. Има региони от състава на федерацията, в които коронавирусът вече създаде сериозна заплаха за хората, например в Москва, където все още не успяваме да преодолеем ситуацията, въпреки мерките, предприемани от федералните и градските власти", каза той. / БТА

ВИЖТЕ ОЩЕ

МОН връчи наградите "Питагор" за принос в науката

Българските учени имат огромен принос в европейската и световна наука. Признанието е свързано с денонощен всеотдаен труд, но резултатът от него не се вижда веднага. Необходимо е време, за да могат учените да го споделят. Всички ние като общество им дължим признание, а наградата "Питагор" е само част от израза на нашето уважение към тях. Това каза..

публикувано на 24.05.20 в 21:05

Учени изчислиха кога ще свърши епидемията в различните държави

Специалисти от Сингапурския технологиченуниверситет създадоха модел с данни отпандемията от COVID-19, за да определят кога ще свърши тя в най-засегнатите държави, и установиха, че това ще стане през есента, автора вълна няма да има, съобщи в. "Мейл он сънди". Моделът предвижда траекторията на разпространение на вируса във времето. Той..

публикувано на 24.05.20 в 19:20
Майк Помпео

Пекин: Нова студена война между Китай и САЩ застрашава глобалния мир

Министърът на външните работи на Китай Ван И даде традиционната годишна пресконференция, на която представи основния външнополитически курс на страната. Основен акцент в нея беше развитието на отношенията със САЩ и съвместната борба срещу новия вид коронавирус...

публикувано на 24.05.20 в 19:15
Варненско крайбрежие

Синоптиците вещаят хладна седмица

През цялата седмица атмосферата над района ще е неустойчива. Облачността ще е променлива, купеста и купесто-дъждовна, с условия за краткотрайни валежи и гръмотевици в часовете около и след обяд. След полунощ явленията ще затихват, облачността временно ще намалява. По-значителна ще е облачността в средата на седмицата, когато се очакват и..

обновено на 24.05.20 в 18:10

Една трета от смъртните случаи от COVID-19 са на болни от диабет

Ново изследване установи, че една трета от смъртните случаи от COVID-19 във Великобритания са свързани с пациенти, болни от диабет. Авторите на проучването са стигнали до извода, че съпровождащото затлъстяване вследствие на това ендокринно заболяване, се явява главната причина за смъртността от COVID-19 в Обединеното кралство. Медиците..

публикувано на 24.05.20 в 17:40
Истанбул

Турското правителство предвижда нормализиране през юни

Турските здравни власти очакват след 4-дневната карантина за Рамазан байрам между 23 -27 май в Истанбул и в още 26 окръга в страната случаите на заразени с COVID-19 да паднат под 500 дневно.В зависимост от това дали ще се постигне целта, се планира поетапно през идния месец да се възстановят редица дейности, които бяха отменени от месец март..

публикувано на 24.05.20 в 17:30

Франция: Избягвайте пътуванията в чужбина това лято

Френското правителство не желае гражданите на страната да пътуват в чужбина това лято и препоръчва да почиват във Франция, казва министърът на околната среда Елизабет Борн. По-рано този месец президентът Еманюел Макрон заяви, че е малко вероятно французите да успеят да предприемат големи пътувания извън страната това лято и че може да се..

публикувано на 24.05.20 в 17:28