Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Виртуални изложби, уроци и концерти организират в Добрич

Младежкият център „Захари Стоянов“ в Добрич организира редица занимания за децата и младежите във виртуалното пространство.

        От 16 март тази година и след обявяването на извънредното положение в страната всички преподаватели от центъра решават да не преустановяват контактите си с децата и макар и без жив контакт да продължат да са полезни и забавни. Появяват се редица рубрики – за танци, за пеене, за интересни факти, за технически уроци, органзиират се виртуални изложби, а днес ще се проведе и първият онлайн концерт.

Повече по темата чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.

Извънредното положение в страната, наложено заради ограничението на разпространението на зарата от коронавирус промени изцяло ежедневието на нашите деца. До скоро те ходеха на училище, посещаваха извънкласните си занимания, събираха се всяка петък вечер в Младежкия център, за да играят тихи игри, спортуваха, свириха, пееха. За щастие всичко това постепенно отново успява да навлезе в дните им, макар и в различен вариант. За виртуалните дейности, насочени към децата и младежите, разказва един от авторите им Силвия Венелинова.

Рубриката „Заедно с Мери“ през тази седмица е посветена на живота и хората в африканските държави. Мариела Рачева споделя, че желанието й е не просто да разкаже за забележителностите на тези страни, а да сподели личните си впечатления от посещенията си в тях.

                 Дългогодишният преподавател по пеене Елена Карабельова също предизвиква въображението на децата и през миналата седмица те създадоха изцяло нова песен със заглавие „Вкъщи“, а на страницата на Младежкия център във Фейсбук  се проведе и първият онлайн концерт.Елена Карабельова допълва, че видеа продължават да се събират, тъй като днес е първият концерт, но такъв ще има и следващата седмица.

Целият екип на Младежкия център се старае да остане близо до децата, да им подари няколко часа интересни занимания и разбира се добро настроение.

 От Добрич Мая Щърбанов


ВИЖТЕ ОЩЕ

Робот сервира кафе в южнокорейско заведение

Новият обслужващ робот в кафене в южнокорейския град Теджън е любезен и бърз, докато плавно си проправя път към клиентите, информира Ройтерс.  "Заповядайте вашия ройбос, бадемов чай лате, насладете му се. Още по-хубав е като го разбъркате", казва роботът, докато клиентка си взима напитката от поднос, монтиран на голям, лъскав бял робот с формата на..

публикувано на 25.05.20 в 16:50

Доволната мисирка

Мисирката се събуди рано. С изгрева. Огледа се. Другите мисирки все още спяха. „Тия цял живот такива ще си останат – мисирки заспали“, помисли си тя и побърза да застане пред излъсканата месингова чиния. В птичарника я използваха вместо огледало. „Вярно, не съм първа хубост, но поне съм умна... Поне достатъчно умна, за да разбера откъде..

публикувано на 25.05.20 в 08:54

Ден на прошка за мюсюлманите

Рамазан байрам празнуват мюсюлманите днес (24.05.). Денят започна с тържествени молитви в джамиите . Празникът, известен още като Шекер байрам, се чества след края на Свещения месец Рамазан, по време на който вярващите се въздържаха от храна и вода в светлата част на деня. Празникът продължава три дни. Вярващите се събират със семействата..

обновено на 24.05.20 в 16:05
Рим, 29 април 2020 г.

Кориере дела Сера: Победители са бедните европейски държави

Три месеца след началото на корона-кризата в Европа стана ясно, че по-бедните държави на стария континент „победиха” по-богатите, пише италианският вестник „Кориере дела Сера”. В материал, озаглавен „Коронавирусът в Европа: Защо Румъния, България, Албания и Гърция са с по-малко смъртни случаи”,..

публикувано на 24.05.20 в 12:15

Читалищата отбелязват своя празник на 24 май

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост своя празник честват и Народните читалища. Това става съгласно Устава на Съюза на народните читалища, приет от 26-я редовен конгрес през ноември 1990 година. Първите читалища възникват през 1856 година в градовете Свищов, Лом и Шумен. През втората половина на XX век, подобна..

публикувано на 24.05.20 в 05:10

Доц. Виолин Райков: Варненското езеро се замърсява от години

Оцветяването на Варненското езеро най-вероятно се дължи на съчетание от фактори, свързани със скъсаната канализационна тръба и цъфтежа на планктона. Това каза в предаването "Позиция" на Радио Варна доц. Виолин Райков от Института по океанология към БАН. „Оцветяването е в кафявия спектър”, каза доцент Райков. Той подчерта, че езерото е обект на..

публикувано на 23.05.20 в 14:04

Възобновиха пешеходните турове във Варна

15 варненци се включиха в безплатна пешеходна обиколка на Варна по случай 24 май, която беше излъчена на живо във фейсбук страницата на туристическия информационен център. Тя бе с надслов „Архитектурните бижута на булевард „Мария Луиза”, екскурзовод беше Християн Облаков. Организатори са Съюза на екскурзоводите в България и Туристическия..

публикувано на 23.05.20 в 12:54