Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60/40 - за и против

Кандидатстването към агенцията по заетостта за изплащане на компенсации на работодатели по схемата „60/40“ започна от вторник тази седмица. Целта й е запазването на работните места в предприятията, които са пряко засегнати в извънредното положение в страната. Кандидатстващите работодатели трябва да декларират намаляването на приходите си от продажби с поне 20 процента.

Проучване на Българската стопанска камара обаче показва, че едва 8% от работодателите в България биха се възползвали от тази мярка. Какви са техните опасения и има ли разлика в подходите на работодателите според броя на наетите от тях лица, чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.

Трудностите пред работодателите започнаха още от самото начало на кризата, създадена от пандемията на COVID – 19. Разбира се проблемите този път нямат нито национална принадлежност, нито се отнасят само до определени сектори.

Председателят на Управителния съвет на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост в Добрич Галин Господинов и един от големите работодатели в областта с около 350 работници споделя, че повечето от фирмите в бранша са намалили драстично работата си, а други са преустановили дейността си изцяло. Неговата мебелна фирма е работила предимно за износ към Италия, което е и основната предпоставка в момента да работят с изключително занижен капацитет.

В незавидно положение се намира и другата дейност на Галин Господинов – търговията със строителни материали, където през месец март е отбелязан спад от около 20%. Неговите предвиждания са, че през април спадът ще бъде още по-драстичен.

Първата мярка, която Господинов е предприел е да освободи работниците си, които са били на изпитателен срок, като по думите му те са били малка част, под 10%.

Освободени от работа са и служителите, навършили пенсионна възраст.

Според Галин Господинов мярката 60/40 е добра алтерантива за производствените предприятия, в които оборотът е спаднал с около 20, 30 на сто. За останалите обаче, които почти са приключили дейност, е неработеща.

От схемата 60/40 няма намерение да се възползва и друг работодател, пожелал анонимност. Той отговаря за над 10 служители, но счита, че тази помощ от страна на държавата ще има обратен ефект върху собствениците на фирми в следващ етап.

След почти 20 години работа в туристическия бранш от края на месец март Христина Атанасова е изпратена на борсата. Според нея мярката 60/40 в нейния случай не може да помогне, тъй като работодателят й няма как да осигури средствата за неговата част, след като в момента туризъм изобщо няма и не се знае докога няма да има.

Оптимистичните прогнози на Галин Господинов е фирмите да достигнат нивото си на работа от преди кризата към края на 2020 година, ако епидемиологичната обстановка се нормализира към края на май.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от кораба "Галакси Лийдър"

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:57

Окончателно: Ограничават скоростта на тротинетките във Варна и забраняват движението им в паркове

Нови правила за електрическите тротинетки прие Общинският съвет във Варна, след като одобри промени в Наредбата за организация на движението на територията на общината. Измененията, внесени от групата на ГЕРБ, получиха подкрепата на 41 общински съветници. Въвежда се ограничение на скоростта на електрическите превозни средства до 25 км/ч. Забранява..

публикувано на 25.04.24 в 14:47

НПО: Във варненските ясли и градини има свръхприем, което намалява качеството на образование

Над 3 300 варненчета са записани в детско заведение над допустимия норматив за една група, който за ясла е 18, а за детска градина 23 деца. Средното завишение за ясла е 50%, за градина 64%, като рекордът е 37 деца в една група в детска градина. Тези данни бяха изнесени днес на пресконференция, организирана от сдружение “Образователна общност -..

публикувано на 25.04.24 в 14:11

Димитър Трайчев е тазгодишният носител на голямата Награда "Варна" в областта на културата

Номинациите за Награда „Варна“ в областта на културата за 2024 г. бяха утвърдени по време на редовното заседание на Варненския общински съвет.  Голямата награда тази година отива при  Димитър Трайчев   за цялостното му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна. Димитър..

публикувано на 25.04.24 в 14:02
Награда Варна

ОУ "Добри Чинтулов" и ОУ "Васил Априлов" с награда "Варна" за колектив на 2024-та

Две училища ще си поделят награда „Варна“ в категория „Колектив на годината“ в областта на основното образование. Това реши след дискусия Общинският съвет на днешното си редовно заседание. Престижното отличие ще получат ОУ „Васил Априлов“ , което през 2024 г. чества своята 115-та годишнина, и ОУ „Добри Чинтулов“ , чийто колектив през учебната..

публикувано на 25.04.24 в 13:04

С над 11,5 млн. лв. във Варна ще изградят и ремонтират две училища, три детски градини и общежитие

Над 11,5 млн. лева ще осигури Община Варна за проекти в областта на образователната инфраструктура. С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласието си за обезпечаване на част от средствата, необходими за изграждане и основен ремонт на две училища, три детски градини и едно общежитие в града. Варна има одобрени проекти по програмата на..

публикувано на 25.04.24 в 12:37

Нова детска градина отваря врати тази есен във Варна

Изцяло нова детска градина ще отвори врати тази есен във Варна. С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласието си за откриване на детското заведение на ул. „Хъшове“ №2. Строителството на градината, което започна преди няколко години, трябва да приключи през август и от новата 2024/2025 г. детското заведение ще започне дейността си, стана ясно на..

публикувано на 25.04.24 в 12:31