Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как посрещат професионалния си празник здравните работници в Каварна

В извънредно положение посрещат Световния ден на здравния работник днес всички медицински специалисти и всички свързани със здравеопазването в страната ни.

В Многопрофилната болница за активно лечение в Каварна има три отделения – детско, неврологично и вътрешно, които са обезпечени с медицински персонал, каза д-р Хамза Велиев – временно изпълняващ длъжността медицински управител. Той допълни, че има определено отделено оборудвано за прием на по-леки симптоми или случаи за коронавирус отделение, но няма специално обучен екип за посрещането на болните. Ако е необходимо, ще повикат такъв екип отвън. На този етап лекарите са трима, допълнително двама идват от балчишката болница, съставът се попълва и от пенсиониран АГ-лекар. Д-р Велиев допълни, че имат защитно облекло за еднократна употреба, маски, ръкавици и дезинфектанти.

МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР І – Каварна има 11 кабинета, в които работят 13 медицински лица. Д-р Евгени Чобанов съобщи, че в момента разполагат с маски и ръкавици, и с тревога допълни, че е намалял притокът на редовни болни, които трябва да се консултират или да получат диспансерна профилактика. На преглед идват само най-спешните случаи. На територията на болницата е разположена и „ Спешна помощ“ , в която основно медицинско лице е д-р Стефанов. Той разполага с шофьор, една линейка и още една, която се ползва за бърза реакция до населените места в общините Каварна и Шабла. Една медицинска сестра приема повикванията от гражданите. Д-р Стефанов допълни още, че имат костюми за еднократна употреба, но им трябват маски и ръкавици. За каварненската „Спешна помощ" се приемат обаждания чрез тел.112, който препраща обаждането на място.

Добрата новина за днешния празник е свързана с инициативата на Дамски клуб "Инър Уийл Клуб Каварна", който прави дарение от лични предпазни средства на медицинските работници от МБАЛ, Медицински център І, ОПЛ „ Спешна помощ“ и МЦ “Евромедика“ с пожелания за здраве и благоденствие.

Община Каварна продължава благотворителната кампания за събиране на средства за закупуване на необходимата техника за болницата в града. През миналата седмица бяха осигурени от кмета на общитната Елена Балтаджиева шлемове за Спешната помощ, Лабораторията и други важни здравни звена. Също през миналата седмица болницата получи защитни очила, както и събрана сума, с която да бъде закупен електрокардиограф. В момента болницата в Каварна се нуждае от близо 40 000 лв. за закупуване на дихателен апарат за обдишване.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

По Ваш сигнал: Шофьори във Варна паркират на инвалидни места и стоят там с дни, дори седмици

Шофьори със стикери за инвалидност паркират автомобилите си на предназначените за трудноподвижни хора паркоместа и стоят там с дни, дори със седмици. За този проблем алармира в БНР-Радио Варна Тодор Савов, който живее на улица "Русе" 31 във Варна, която се намира в района на Синия пазар. По този начин те заемат местата за паркиране на хора с инвалидност,..

публикувано на 23.04.24 в 10:00

Варненец оглави Института на дипломираните експерт-счетоводители

Институтът на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС) избра нов състав на управленски органи. Илия Илиев е новият председател на професионалната организация на одиторите, избран с гласуване след провелото се Общо събрание през изминалата седмица. Новият Управителен съвет, както и членовете на отделните съвети, поемат управлението на..

публикувано на 23.04.24 в 09:45

В Добрич откриват Мотосезон 2024 на 27 април

Мотористи от Североизточна България ще се съберат в Добрич на 27 април, за да отбележат официалното откриване на Мотосезон 2024. Събитието, организирано от мотоклубовете "Орлите" МСС "Скития Минор" и "Добруджански Братя МСС", обещава да бъде един незабравим старт на новия мото сезон. Откриването ще започне в 14:30 часа в клубната база на МСС "Орлите"...

публикувано на 23.04.24 в 09:22
Меглена Плугчиева

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Димитър Главчев

Меглена Плугчиева, която бе назначена като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, е подала оставка, съобщава БГНЕС, позовавайки се на източници от Министерския съвет. Плугчиева изпълняваше ролята на външнополитически съветник на служебния министър-председател, който в понеделник стана и министър на външните работи. В последните дни Плугчиева и..

публикувано на 23.04.24 в 08:56

Започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина

От днес, 23 април, до 14 май на интернет страницата на Централната избирателна комисия може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната.  Българските граждани могат да направят това от 12 часа (българско време) днес до 24 часа (българско време) на 14 май.  ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

публикувано на 23.04.24 в 08:38

Здравната комисия заседава извънредно заради коклюша

Данни за разпространението на коклюш у нас ще бъдат представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване на извънредно заседание. Депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на Националния център по заразни и паразитни болести.  От началото на годината..

публикувано на 23.04.24 в 08:12

Дъждовен вторник

Днес ще е облачно с валежи от дъжд и умерен вятър от източна четвърт. Следобед валежите от юг на север ще започнат да спират, а вечерта и вятърът ще отслабне. Максимални температури между 11° и 16°, за Варна около 13°. Вълнение на морето 2 бала, следобед 3, а в открито море и до 4. Температура на морската вода от 12° до 14°. Изгрев на Слънцето..

публикувано на 23.04.24 в 05:46