Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Галев: Сваляме карантината - увеличават се заразените

Петър Галев
Снимка: БГНЕС

За един месец извънредно положение България и институциите се справят отлично в борбата с коронавируса. Всичко това е благодарение на първо място на навреме предприетите мерки. Това коментира в интервю за БГНЕС Петър Галев, директор „Медицински комуникации“ в платформата CredoWeb.

Той припомни, че първоначално беше отменена ученическата ваканция заради втората вълна от грип „Б“. Веднага след това ваканцията преля в национални мерки за защита от коронавируса. „Това ранно взимане на мерки позволи да имаме бавно развитие на епидемията и сравнително малко жертви на фона на това, което наблюдаваме по света ние сме остров на спокойствие“, посочи Галев.

ЛЪЖЛИВО СПОКОЙСТВИЕ

Според него проблемът в момента е, че много хора заради този успех не могат да осъзнаят опасността, смятат, че тук няма епидемия, няма опасност да се заразят и все повече нарушават правилата, предписани от Щаба, правителството и здравното министерство. „Сега е изключително важно всички да си дадем сметка, че липсата на трагедия към момента е и благодарение на адекватното включване на лекари, медицински сестри, лаборанти и санитари от местата, където се приемат пациенти“, посочва Петър Галев.

Директорът посочва и ролята на втория фланг в кабинета – научното звено, което просъществува едва две седмици. „Неговата цел беше да направи обширни препоръки към лекарите от различните специалности. Този документ е готов и е достъпен до всички медицински специалисти в платформата CredoWeb, където лекарите комуникират помежду си“, каза още Петър Галев.

БЪЛГАРИЯ СЛЕД КРИЗАТА

Експертът е категоричен, че преждевременното сваляне на карантината може да доведе до нов взрив на заболяването. „Тогава дори да няма официални ограничителни мерки, нали не си представяте, че ако почнат да се пълнят болниците, реанимациите и моргите, някой ще излезе на мол и ресторант. Сигурен съм, че хората ще продължат да пазят дистанция, ще носят маски и ще продължат старателно да си мият ръцете“, заяви той.

Петър Галев очаква при стриктно спазване на мерките и препоръките на щаба, след средата на май те да бъдат в известна степен отхлабени, много от бизнесите ще започнат да възстановяват дейността си.

Поуката от това, което преживяваме е, че крайно време е ценностната система на обществото да се пренареди, да се види къде трябва да стоят лекарите и здравеопазването. Всички сме свидетели как инфекциозните клиники са в катастрофално състояние. Ще трябва да се помисли за заплащането на дефицитните специалности като инфекционисти, анестезиолози, патолози, медицинските сестри.

„Очаквам още в България и Европа да се възвърне производството на критично важни лекарства, медицински консумативи и пособия“, каза Галев.

С МАСКА ИЛИ НЕ - ТОВА Е ВЪПРОСЪТ

Носенето на маски в Азия вече се превърна в навик на хората извън всякакви епидемии. Те достатъчно преживяха. Смятам, че и в България дори когато няма да има епидемия маски ще се носят в магазини и градския транспорт.

Дали да се носят или не дори Световната здравна организация не беше единна. В крайна сметка, впоследствие се разбра, че експертите са давали тези становища, за да не се изкупят маските от населението и по този начин да има достатъчно за здравната мрежа. Каквото се и получи. Ясно е, че маските в зависимост от класа намаляват възможността за заразяване.

Няма да има усложнения и отключване на други заболявания, ако маските се ползват правилно. Еднократните маски – до 2 часа, а след това да се сменят. Тези, които са многократни – но не и вечни, трябва да се изпират с вряла вода и да се гладят. След период от 20-30 дни да се подменят, тъй като има изхабяване на плата. /БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може да се замени и от електрически автобуси, ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, по земя, а не чрез повдигнато на колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на РВ „Позиция“,..

публикувано на 20.04.24 в 15:03

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26