Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Генадий: Колкото повече ни е страх от смъртта, толкова по-тежко ни е да живеем

| обновено на 20.04.20 в 11:25
7
отец Генадий с проф. Николай Овчаров

Това сподели в предаването "Новият ден" на Светли понеделник отец Генадий Мартинов, от 15-хилядния украински град Арциз, около 30 % от населението там са българи. Той служи в местния храм "Св.Богородица", в който се черкуват сънародниците ни. По негова инициатива от 5 г. в градеж е храмов комплекс, възстановка на старата митрополия в Несебър от 5-ти век, но комплексът ще обединява в себе си символи на християнството в България до късното Средновековие. Проф.Николай Овчаров го определя като "уникален". Отец Генадий е българин, потомък на преселници в Украйна, разказа как протичат службите там сега, отворени ли са храмовете за Великден и докъде стигна градежът на величествения храмов комплекс:


Честито Възкресение Христово, отец Генадий!

Христос Воскресе!
Празникът на празниците т.г. отбелязваме във време на изпитание за всички, време на пандемия. И този празник като че ли ни дава още повече от други години светлина и надежда, че ще излезем по-мъдри и по-човечни от това изпитание. Вие какви процеси наблюдавате?
Най-напред искам да кажа - Христос Воскресе! Голяма радост и благоговение имам всеки път, когато приказвам за България, за Майка България - свещена земя. Когато ни дойдат гости от България имат един любим израз "Господ си знае работата". Ние тук го нямаме този израз, но го чувам от българите от България. И той много ми харесва. Искам да кажа, че Бог си знае работата! Сега, когато се приказва най-страшното е смъртта и от това много се плашат хората. Но искам да ви кажа, че самото Христово Възкресение ни казва, че Христос е победил смъртта. Дай Боже да се молим, Господ да ни даде тази мъдрост, за да можем да осъзнаем това което той иска да ни каже, а не това което ние искаме да чуем. Колкото повече ни е страх от смъртта, толкова по-тежко ни е да живеем на белия свят. Бог ни каза да не ни е страх от смъртта и това е най-първото лекарство за един човек, който седи свит в стаята, тревожи се и премисля нещо.
Много ви благодаря, отец Генадий за това лекарство. А как изглежда Великден т.г. в Арциз, в Украйна. Каква е е обстановката сега? Има ли служби, допускат ли се хората да се черкуват на празника или има ограничения?
Благодаря на Господ и на нашите власти в Украйна, че има едни разумни договорености. Пускат по десет души в църквата. И ние правим технически възможно с изнесени тонколони, така че службата да се чува и отвън. Така хората могат да стоят на улицата и да слушат богослужението. Има някакви ограничения, без някакви силни притеснения.
Отец Генадий какво ви обединява в днешно време българите там, в Украйна?
Слава на Бога и на Пресвета Богородица, тук имаме наш младежки център, фитнес, спортна и конферентна зала. Църква имаме. Но сега не се събираме! Общуваме по телефона, със съобщения, по електронната поща, така си приказваме.
Как се казва храмът, в който служите и това ли е българският храм там?
Да, казва се "Пресвета Богородица".
Това голямо дело, което започнахте преди 5 г., градежът на храмовия комплекс, който обединява символи на християнството от 5 век до късното Средновековие. Проф.Николай Овчаров го определи като "нещо уникално". Ще бъде ли той един ден действащ храм и докъде е градежът му?
На 50 процента е вече изграден. Той вече е действащ! На Рождество Христово сме правили мероприятия. Мисля, че е уникален с това, че още преди да е турен покривът, вече молитви има, уникално!
Знам, че се случва и с доброволния труд на българите там, събота и неделя те работят на този строеж. Имаше и дарители от България, които доставиха строителен материал, но предполагам че има още с какво да ви подкрепим.
Искам да кажа "Благодаря" на Младен Станев, който помогна с мрамор за строежа. А така също и на Максим Страхилов и Зорка Георгиева (б.ред. от Асоциацията на българите по света) и на много техни приятели. Ще ви кажа един особен случай - дойдоха трима скъпи приятели от България, с една малка лека кола и ми казаха "Отче, дай ни работа за два-три дни малко да помогнем". Тоест, много ми е важно всичко което един човек може да направи, всичко е голямо благо! Който може с пара, който може с личен труд, който с едно скъпо слово, искрено също е голяма подкрепа.
Последно кога бяхте в България и как я видяхте?
За последно преди Нова година. Всеки път ми е добре в България! Господ Исус Христос е казал, че ние сме светлината на света. Твоето око трябва да гледа светло. Когато дойда в България ми е добре и се моля, и благославям тази прародина, която Бог е отредил на моя народ!



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 15.04.24 в 09:10

БУНА 2 - да разбуним духовете с изкуство

За втора година вълна от съвременно визуално изкуство, музика и дебати ще разплиска варненския залив. А ние ще се изправим на първа линия, ще оставим вълните да ни намокрят и ще се опитаме да съзрем взаимовръзката между съвременната изразност и общочовешкото състояние. Това твърдят организаторите на Фестивала за съвременно изкуство БУНА, който..

публикувано на 15.04.24 в 08:00

Събират средства за третото издание на фестивала Q-jazz във Варна

Варненската школа "Дедал" започна кампания за набиране на средства в полза на предстоящите два фестивала, които организира.  На 11, 12 и 13 юли, в романтиката на рибарско селище "Карантината", ще се проведе третият фестивал  Q-jazz - Джазът на младите.  Както винаги събитието предвижда безплатен транспорт и свободен вход, а ако се осигури..

публикувано на 12.04.24 в 08:30

Експерт: Договори за разлика трябва да има за всички технологии за добив не енергия от морето, не само за вятърна

Предложенията за промени, внесени между първото и второто четене на Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, предвиждат името му да бъде променено и той вече да се нарича Закон за вятърната енергия в морските пространства. Това съобщи за Радио Варна Петко Ковачев, който е енергиен експерт в Инициативата „Зелени закони“...

публикувано на 11.04.24 в 08:30