Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Петров. Провидецът в бъдещето.

Изключителният български поет, драматург и преводач, автор на лирична и сатирична поезия, а също и на книги за деца, Валери Петров е роден на тази дата пред 1920 година.

На 15 години Валери Петров издава първата си поема „Птици към север“, стихове печата през 1936 г. в сп. „Ученически подем“, а през 1938 г. излиза от печат първата му книга „Птици към север“ с псевдоним Асен Раковски. Яркото му излизане на литературната сцена обаче е публикацията на цикъла стихотворения „Нощи в планината“ в списание „Изкуство и критика“ (1940, кн. 1).По-късно пише поемите „Палечко“ (1943), „На път“ (1943), „Ювенес дум сумус“ (1943), „Край синьото море“ (1941 – 47), „Тавански спомен“ и стихотворния цикъл „Нежности“. Валери Петров  завършва медицина в СУ през 1944 година и за кратко е практикуващ лекар. Той е един от основателите на вестник "Стършел" и автор на множество книги със стихове и поеми, и едни от най-красивите текстове за деца в българската литература - "Копче за сън", "Пук", "Бяла приказка" . Меко казана един от най-добрите преводачи от английски и италиански език, Валери Петров има принос и в развитието на българската кинематография. В сътрудничетво с известни режисьори той участва в създаването  на филмите: "На малкия остров", "Слънцето и сянката" , "Рицар без броня" и „Йо-хо-хо“.  Гениалният български автор на десетки стихове, пиеси, сценарии умира на 27 август 2014 г.

Майката на Валери Петров е родена във Варна и тук той прекарва много от ваканциите си  - в едноетажна къщичка  на ул. „Славянска“ - тиха уличка край двора на музикалното училище.   Златният фонд на радио Варна пази много интервюта с Валери Петров. Избрахме на тази дата да ви припомним една от паметните срещи във Варна по повод неговата 80-годишнина  - с Валери Петров тогава разговаря Виолета Тончева:

В България е много трудно човек да получи признаие за своя труд. Вие обаче го получавате. Показвате мъдрост и дори индиферентност към славата - как се отнасяте към нея?

Никога човек не е индиферентен да не кажа към славата, но към това, че трудът му  и понякога възможностите му намират отзвук в общиството.  Ние малко се преструваме на безразлични, но по същина този израз радва автора.

Г-н Гранитски каза, че сте нашият Провидец в бъдещето - какво трябва чрез вас да видим там?

На г-н Гранитски му е леко да намира похвалните думи.  Съвсем не се чувствам провидец. Напротив. Като се обърна назад и виждам живота си като един наниз от неща, които би трябвало да бъдат направени по-добре, малко по иначе. Но в този наниз има една нишка. Грешни или негрешни те съдържат една обща линия, на която не съм изменил през годините

Вие сте известен със своята критичност и своя стремеж към самоусъвършенстване. Защо тези качества липсват на съвремните политици, защо българският политик се различава от обикновения българин?

Все трябва да носят някакви черти, характерни за нашата народопсихология. Времената на голяма промяна носят със себе си такива водовъртежи, такива бумтежи, разместване на социални дъна. Вие сте морски град и знаете как при бурята изкача навън мътилката, това, което морското дъно крие дълбоко. Сигурно така става и сега. Изкача не най-доброто, изплуват мехури, за които  се чудиш защо трябва да му запомниш името. Отиват си нетрайн преди да ги запомниш . Има  и политици честни и не бива водораздел да се тегли, има нюанси, оттенъци, има и корист, но има и хора с чисти съвести. Вярно е обаче, че тези последните са малко по-безпомощни.

В звуковия файл чуйте още Валери Петров за духовните водачи на нацията и тяхната роля в тези времена на промяна, за катастрофата и свидетелите на краха на една държава и нация




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Превалутират влоговете без такса

В продължение на един месец от влизането на България в еврозоната ще има период, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. През това време търговците ще са задължени да връщат ресто в евро. Това е записано в публикувания проект на Закон за въвеждане на еврото. Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05