Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 промени правилата в туристическия бизнес, България закъсня с контрамерките

„Коронавирусът промени правилата в туристическия бизнес, но реакцията на министерството на туризма закъсня много. Докато у нас тепърва обсъждаме мерките, нашите съседи действат”- това каза за обзорното предаване „Позиция” на Радио Варна Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара. Той даде пример с Гърция, където се обмисля въвеждането на здравни паспорти:

Това означава от вашата първоначална изходна точка да направите тест за COVID-19. В хипотеза, че нямате коронавирус или други инфекции директно пристигате в Гърция- в зона, която е сертифицирана и тествана, че там също няма случаи на заболели от коронавирус, изкарвате си почивката и се прибирате. Дали ще сте в 14- дневна карантина след това зависи от правилата на държавата, от която идвате. Гърция вече обяви, че е готова да работи по системата "здравни паспорти". В Турция също се говори за "free Covid-19" зони. И в Испания. Новината е, че от днес сутринта в Португалия са приели регламент как да сертифицират своите курорти. Ние още не може да приемем регламент как да почистваме хотелите!?

"Как да отвори един хотел в условия на коронавирус, когато няма регламент?" - пита Илин Димитров. „Има регламент как да се държи месото в кухнята, има регламент колко пъти и с какви препарати да се пръска барплота, има регламент от къде да минава храната и къде да излиза боклукът, но няма регламент как да се справим с тази зараза”.

Според него е критично важно да се мисли в тази насока, как да се изпращат позитивни послания, сред които, че сме най- малко засегнати в сравнение с другите европейски държави, с най- малко смъртни случаи. „Иначе няма друг начин”- каза Димитров и допълни, че накрая ще се стигне до ситуация, в която ще трябва не да сме активни, а реактивни.

Според председателя на Варненска туристическа камара оптимистичния вариант е, бизнесът да заработи добре от средата на юли, началото на август. Дори да няма голям приход в тези месеци ще могат да се обслужват кредити към банки и да се задържи част от персонала в комплексите.

Какво стряска бранша в тази сложна ситуация?

Две неща- неяснотата която имаме за предстоящите събития. Второто е времето, което напредва, сезонът е кратък, ние чакаме лятото. Ако не се действа активно в обезпечаване на туристическия сезон с клиенти, ние няма как да се справим. Ние не знаем, дали ще отворим, това е най сериозния проблем.

Променената ситуация на пазара ражда и нови възможности, какво имахте предвид?

Имаме уникалната възможност, която не ни беше предоставена поради работещата система all-inclusive. В момента може да изменим основния продукт- да направим така, че да привлечем по платежоспособни туристи. Да направи сервиза на много по високо ниво, зелени зони, с по- малко количество туристи. Да избягаме от този туризъм който в университета наричаме АСО туризъм- алкохол, секс, опиати, който беше твърде разпространен в България. Сега ни се предоставя възможност да променим фокуса- да започнем да предлагаме балнеолечение, да започнем да се грижим за хора в котегория 60+. Цената на почивката тук, може да е равна на живота им там. Да работим по такъв начин, че да изпълни очакванията им за морски туризъм, а именно- почивка, зареждане, рекреация

Какво се случва с персонала на хотелите и ресторантите, тези които стоят на повикване или пък бяха освободени от работодателите и не работят?

Ако няма активен сезон, много трудно, почти невъзможно е, хотели да поемат 14 месечни разходи на неработещия персонал. От друга страна ако ние загубим тези кадри буквално ще се обезглавим. Кадрите са в основата, не хотела. Хотелът се строи. Тези които са постоянно заети могат да се възползват от различните мерки като 60/40- лоша, добра, има я. Но големият проблем идва с тези които предстои да бъдат наети. Те просто няма да бъдат наети ако не се отворят хотелите. По мои данни става дума за около 180 хиляди души. Около тях обаче има съпътстващи бизнеси които обслужват тази индустрия- магазини, транспортни фирми, услуги като атракциони, аниматори, екскурзоводи, доставчици. Това са още около 100 хиляди души. Ще настъпи голяма криза, тъй като се получава ефекта на доминото. Ако не отворим тази година, цели браншове могат да бъдат изтрити.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Манушев

Пл.Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с - висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30