Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна очаква завръщане на сценичните изкуства в началото на юли

| обновено на 09.05.20 в 07:44
ДТ "Стоян Бъчваров"
Снимка: Ивелин Коцев

Онлайн среща с директори на музикални и театрални колективи се проведе днес в Министерството на културата. Те са обсъдили заедно с ресорния министър Боил Банов своята подготовка и работа в условията на кризата с Covid-19.

"Очакваме да получим под формата на документ указания за нашата работа. Ние ще предложим летен сезон на нашата публика - очакваме датата за началото му да бъде в началото на месец юли. Но повече ще можем да се разгърнем през август", коментира в днешното издание на предаването за култура "Гравитация нула" Даниела Димова, директор на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна.

Сред работните варианти за провеждането на културните събития в града е да се използва 30 % от пълния капацитет на залите, за да се гарантира задължителната дистанция между публиката. Разстояние трябва да има и между членовете на съставите, а това предполага по-специален подбор на репертоара и на сценичната визия. "Това няма да е пълноценен спектакъл, но ще дадем всичко от себе си и като организация, и като грижа", подчерта Димова.

Сцените през лятото във Варна са Летният театър и Римските терми, каза още Димова. "Очакваме разпоредбите на кмета на Общината за новите устройствени правилници на тези зали, макар че са на открито. Обсъжда се потокът на публиката да бъде от едната страна, а от другата страна да е излизането. Вероятно няма да има антракти", допълни Даниела Димова.

Тя даде подробности и за инициативата водещи солисти от Държавната опера във Варна да изпълняват химна на "Европа" и националния химн на България от балконите на театъра. Поводът - 9 май, Денят на Европа. Те ще зарадват минувачите и с изпълнение на прочутия квартет от операта “Риголето” на Верди от 18 часа в събота. С изпълнението на Мария Павлова, Михаела Берова, Валерий Георгиев и Иво Йорданов и музикален съпровод на пианиста Стефан Бояджиев се поставя началото на редовни изяви на живо от балконите на сцена “Ротонда” до края на месец май.

Драматичен театър "Стоян Бъчваров" ще поздрави почитателите си за Деня на Европа с интересни и вълнуващи видеа от няколко европейски държави. В рамките на инициативата Театърът ЧЕТЕ ОТ ВКЪЩИ  днес и на 9-и май зрителите ще се срещнат със специално поканени за отбелязването на празника артисти. Те ще прочетат или изпълнят на родния си език избрано литературно произведение, като ще има и субтитри на български език. Получени са поздравителни видеа от Русия, Германия, Франция, Грузия, Чехия и специално записано за този ден видео от България.

Целия разговор на Светлана Вълкова с директора на ТМПЦ-Варна Даниела Димова чуйте в прикачения звуков файл:
.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може да се замени и от електрически автобуси, ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, по земя, а не чрез повдигнато на колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на РВ „Позиция“,..

публикувано на 20.04.24 в 15:03

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50