Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ДДС пада, цените остават

Намаляването на Данък добавена стойност /ДДС/ няма да доведе до намаляване на цените в заведенията, това каза за Радио Варна Марин Сотиров от Сдружението на заведенията във Варна. Според него, ако има намаление, то ще е само за отделни артикули. Въпреки че ДДС е вторичен данък и се плаща от крайния потребител, „крайният потребител не може да го плати и затова сега се поема от бранша”, каза още СотировС намалението на данъка на 9 %, той очаква да се увеличи събираемостта, "тъй като укриването на данъци ще се обезсмисли и никой няма да си играе да влиза в схеми".

Сотиров очаква след година–две правителството само да предложи данъчната ставка да падне на 5%, тъй като според него ефектът от настоящото намаление ще бъде положителен.

Намаляването на ДДС за заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма, от 20 на 9 процента предстои да влезе в законопроект. Предложението за по-ниската ставка дойде от министър-председателя Бойко Борисов.  Намаляването на ДДС беше едно от изискванията на целия бранш, заради което те протестираха неколкократно "От бизнеса с любов".  

Отлага се влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година. Действието й ще е в сила от 1 март 2021 година.


ВИЖТЕ ОЩЕ

25 души от дома за възрастни „Гергана“ във Варна са с коронавирус

25 души от дома за възрастни хора „Гергана“ във Варна са с положителни проби за коронавирус, съобщиха от общината.  Трима от заразените са от персонала, останалите 22 души – потребители на дома. Всички са в добро общо състояние, без симптоми. Създадена е необходимата организация за обслужване на положителните лица, които са изолирани...

публикувано на 05.08.20 в 13:26
Бойко Борисов

Борисов: Не ни е страх от служебно правителство /обновена/

Партия ГЕРБ провежда Национална конференция в "София Тех Парк". Участват депутати, министри, общински съветници, областни и общински ръководители и кметове на населени места.  Присъстват около 3 000 души. Готов съм по всяко време да си тръгна, правил съм го, готов съм. И заради мен по..

обновено на 05.08.20 в 13:09

Амониевият нитрат: от манна до проклятие за света

Амониевият нитрат, за който ливанските власти заявиха, че е причинил пагубния взрив в Бейрут, е кристално вещество без мирис, което обикновено се използва като тор. Но той е и причина за множество промишлени експлозии през десетилетията. Сред тях е тази в завод за..

обновено на 05.08.20 в 12:48
Снимката е илюстративна

Споразумение за медицинска сестра, теглила пари от дебитна карта на починал пациент

Окръжен съд – Варна одобри споразумение постигнато между прокуратурата и подсъдимата Варненският окръжен съд проведе разпоредително заседание по дело за използване на чужда дебитна карта без съгласието на титуляра. Делото беше разгледано незабавно след изявление на страните за постигнато споразумение между Окръжна прокуратура – Варна и..

публикувано на 05.08.20 в 12:03

Говорителят на премиера Бойко Борисов Севделина Арнаудова напуска Министерски съвет

Това съобщи самата тя, като уточни, че днес е подала молбата си за напускане на пресцентъра. Арнаудова бе дясната ръка на Борисов, като го придружава по време на пътуванията в чужбина и в страната и излъчва лайв видеа от джипа му и срещите му. Като причина да напусне пресцентъра Севделина Арнаудова посочи, че отива в централата на ГЕРБ за..

публикувано на 05.08.20 в 11:15

Тенис за купата на община Каварна - как да се запишете

За първи път се провежда  тенис турнир за любители, организиран от община Каварна и тенис клуб „Каварна“. Това обяви Торов Добрев,  треньор на местния клуб по тенис, който  допълни, че до сега са се провеждали  подобни турнири за любители, но те не са се състезавали за купата на община Каварна. Състезанието ще се проведе в събота, 8..

публикувано на 05.08.20 в 10:57
Бойко Борисов

Борисов събира политическия актив на ГЕРБ

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов събира днес в София политическия актив на партията, научи БНР. Националната конференция ще е в "София Тех Парк" и ще започне в 12,00 ч. На форума ще присъстват областните управители, кметовете, депутатите и евродепутатите, излъчени от ГЕРБ. На партийното събитие няма да бъдат допускани журналисти, но то..

публикувано на 05.08.20 в 08:00