Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТУ-Варна втори по сила в програмирането сред университетите у нас

Технически университет - Варна се утвърди като втори по сила сред университетите у нас в състезателното програмиране и зае трето място от 28 отбора на ХХХІІ Републиканска студентска олимпиада по програмиране. Студентите от Варна се наредиха в крайното класиране с 9 решени от общо 12 задачи веднага след двата отбора на СУ "Св. Климент Охридски". Бъдещите инженери от Варна изненадаха корифеите от журито и с много ефективно решение на една от най-трудните задачи, различно от решението, което предложи комисията.

Тази година домакин и основен организатор беше Американският университет в Благоевград, а състезанието се проведе дистанционно на 9 май чрез платформата www.hackerrank.com. Основният принцип на олимпиадата е да се провежда по правила максимално близки до международното състезание International Collegiate Programming Contest, организирано всяка година от престижната Асоциация за изчислителна техника (Association for Computing Machinery - ACM). Всеки университет може да участва с повече от един отбор. Крайното класиране е по университети и се определя от позицията на най-добре представилия се тим на съответното висше училище. Всеки отбор се състои от трима студенти, които по регламент при провеждане на живо имат на разположение само един компютър в рамките на пет часа за решаване на определен брой задачи. Тази година бяха дванадесет. Поради извънредните обстоятелства, свързани с пандемията от COVID19, това правило беше променено и всеки студент тази година имаше възможност да работи на личния си компютър у дома. Допуска се всеки университет да участва с повече от един отбор, а крайното класиране е по университети и се определя от мястото на най-добре класиралия се отбор на висшето училище. Технически университет - Варна и на това издание на състезанието спази традицията да участва с два отбора в надпреварата - включиха се шестима студенти-бакалаври от специалност "Софтуерни и интернет технологии" и магистър от "Софтуерно инженерство". Ръководители на двата отбора и тази година са ас. инж. Ивелин Ковачев от „Смарт софт“, ас. инж. Нели Калчева от катедра „Софтуерни и интернет технологии“ и доц. д-р инж. Венцислав Николов от катедра „Компютърни науки и технологии“.

"За решаване на задачите състезателите използват езиците за програмиране C++ или Java, а право на участие в олимпиадата имат само университети които обучават студенти в направления 4.6. Информатика и компютърни науки и 5.3. Комуникационна и компютърна техника. Според регистъра на висшите училища в Република България броят на потенциалните участници е двадесет и четири университета - десет от тях взеха участие тази година. Задачите тази година бяха трудни и след тежка борба отбор TUV_1 в състав Станислав  Железов - магистър от спец. Софтуерно инженерство, Александър Георгиев и Даниел Атанасов - двамата четвъртокурсници от спец. "Софтуерни и интернет технологии" успя да се представи отлично и нареди варненския университет на второ място в крайното класиране и за пореден път на първо място сред техническите университети у нас, както и сред всички варненски университети" - споделя инженер Ивелин Ковачев, преподавател в катедра "Софтуерни и интернет технологии" в ТУ-Варна и ръководител на състезателите по програмиране. Чуйте цялото интервю в звуковия файл:


Състезанието започва да се провежда в България в началото на 80-те години на 20 век като Национална студентска олимпиада по програмиране. До 1989 г. са проведени девет състезания, след което олимпиадата се преустановява. След около десет години състезанието е възстановено като Междууниверситетски турнир по програмиране. Той има седем издания и от 2005 г. негов приемник става Републиканската студентска олимпиада по програмиране.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В „Гравитация нула“ на 19 април

В „Гравитация нула“ с Мартин Николов на 19 април 2024 година: -   Журналистът Анна Заркова с книга за убийството на Андрей Луканов „Смъртта на Бялата лисица“; -   За комиксите и комикс културата в България – разговор с Константин Витков–Титис и Иван Домусчиев; -   „Пространствени варианти“ – изложба живопис на Красен..

публикувано на 19.04.24 в 13:19
Chart

#760 ТОП 20 (19.04-26.04.2024)

публикувано на 19.04.24 в 08:49
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 18 април

В Седмицата на правото в ИУ - Варна се проведе публична лекция и беседа на тема „Конституция, суверенитет и идентичност. 145 години от приемането на Търновската конституция" с гост-лектор чл. кор. проф. д. ю. н. Атанас Семов – член на Конституционния съд. Репортаж; Варна тази сутрин осъмна с необичаен трафик, не малко катастрофи, наводнени пътни..

публикувано на 18.04.24 в 13:05
Пристанище Варна

НОВИЯТ ДЕН на 18 април с Мариела Димитрова

Липсват технически кадри у нас. И със средно образование и с висше. Има остра  липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, каза за Радио Варна Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Той..

публикувано на 18.04.24 в 05:58

НОВИЯТ ДЕН на 17 април с Иван Барбов

Казват, че кафето ободрява и тонизира рано сутрин. Дори и с кафе обаче понякога на човек продължава да му се спи, но някак по-енергично. Ако искате да започнете деня с тонус и енергия, с усмивки и добро настроение, просто превключете на честотите на Радио Варна от 6.00 до 10.30 часа. Там ви очакват Иван Барбов, Валери Великов и..

публикувано на 17.04.24 в 05:54
Владимир Палаузов, Петко Каравелов и Сергей Лукиянов. Снимка: БТА

НА СВЕТЛО на 16 април с Валерия Василева

Биляна Якова - ръководител на проекта „Интегриран градски транспорт – гр. Варна“ ,  смята, че умишлено е саботирана съществуващата билетна система в града и се нанасят щети на бюджета. В деня на Конституцията с изложба под наслов "Архиви на правната мъдрост" започна традиционната Седмица на правото в Икономически университет – Варна, в..

публикувано на 16.04.24 в 13:50

На 15 април в "От другата страна" по Радио Варна

На 15 април в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Tomi Koivusaari (AMORPHIS, BJØRKØ). Представяне на новия албум на PAST REDEMPTION "Final Redemption" – разговор с Димитър Хаджиилиев, Стефан Иванов, Александър Василев “Пандата“ и Димитър Пенков. Христо Красимиров за крафт бирата и концерта на VRANI VOLOSA на 20 април във..

публикувано на 15.04.24 в 14:25