Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Дракова: Правилното дишане нямалява тревожността на ума

Думата “Йога“ е санскритски термин, който идва от коренът “YUJ“ и означава „съюз, свързване, обединяване“. Йога е начин на живот, който контролира ума и тялото и улеснява съюза между физически, умствени и духовни ползи. Йога е систематизирана от Maharishi Patanjali в първото систематично представяне на Йога , наречено Yoga Sutrа.
Има няколко различни вида Йога : Раджа Йога,Хатха Йога, Карма Йога, Крия йога, Бхакти Йога, Тантра Йога, Кундалини Йога, Мантра Йога, Джнана Йога, Нада Йога, Янтра Йога.

Йога не изисква от вас да се отвърнете от живота; тя изисква да одухотворите живота. Стъпка по стъпка йога носи физическо и духовно развитие. А накрая, йога дава възможност на последователя да достигна щастлив съюз с върховното същество. Тя става състояние наречено nirvikalpa samadhi (реализиране на Абсолюта).

Йога е наука, която ни дава методология за премахване на дефектите и слабостите и за достигане състояние на съвършенство, свобода и свръхсъзнателно благоденствие. Състояние, което е съюз с Абсолюта.

Йога дава възможност последователите й да достигнат съвършен контрол над физическото тяло, ума и сетивата.

Ирина Дракова практикува йога от двайсетина години. Тя е и инструктор, в йога средите е известна с името Рени.
Репортерът ни Ваня Славова я попита как започва всичко.
Просто отидох на една йога практика, което всъщност не беше съвсем чиста йога, а по-скоро модерна, с много натоварване. Аз си я харесах обаче, съотвено започнах да чета, да практикувам. Когато интересът прерасна от хоби в професия, започнах да се обучавам и да се сертифицирам. И така все по-дълбоко навлизах в материята и се влюбвах в йогата.
Аз помня едно твое ходене в Индия с цел квалификация. Какво ти даде Индия, която е известна като страната на йогите?
Индия е страна на противоположностите, на големите контрасти, всичко е различно: миризмите, цветовете, усещанията, впечатленията. Потапяш се в едно различно море. Срещнах се с невероятни хора от цял свят, с невероятни учители... Много неща ми даде Индия. С някои от хората постигнахме големи приятелства. 

За всичко това и на какво учи йога, чуйте в прикачения звуков файл:

Дишането при йогите е от особена важност. Те знаят най-добре как да използват енергията от различните дихателни практики.

Чуйте още за вариантите на дишане и как дишането рефлектира върху мозъка:


Пробавайте да направите тези дихателни упражнения, за да си почине умът Ви, да разтоварите стреса и напрежението.
Най-добре е да дишате дълбоко сред чиста природа.
 В големите градове енергията е на ниско ниво. Отидете някъде, където въздухът е кристален, усетете природата и се почуваствайте добре със себе си: комфортно телесно и душевно. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05

Бранимир Балачев: Преговорите за ротацията вече са без крайни срокове

Никой вече не поставя срокове за съставяне на ново правителство. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ варненският депутат от ГЕРБ/СДС адв. Бранимир Балачев. По думите му определените крайни срокове са донесли повече негативи отколкото позитиви. „Идеята беше този процес да завърши максимално бързо, но това от своя страна..

публикувано на 23.03.24 в 14:31